Cultură

Misterele ţarilor şi ale faraonilor, citite în ADN

Tutankhamon, faraonul egiptean care a murit în urmă cu mai bine de 3.000 de ani, a fost ucis de malarie şi de o boală osoasă, anunţau la începutul acestui an cercetătorii care au lucrat la descifrarea ADN-ului acestuia. Primele probe au fost prelevate din mumia faraonului în urmă cu zece ani, iar de atunci s-au făcut teste ADN în acest caz pe 16 mumii, dintre care 11 au aparţinut familiei regale, scrie AFP.

Urmaşii Romanovilor şi cei ai Otomanilor s-au împăcat

S-a ajuns la identificarea tatălui lui Tutankhamon în persoana lui Amenhotep al IV-lea, soţul legendarei regine Nefertiti şi urmaş al lui Amenhotep al III-lea. Rezultatele testelor au mai indicat că Tutankhamon suferea de o boală de circulaţie la nivelul oaselor. Combinată cu malaria, aceasta ar fi cauza cea mai probabilă a morţii faraonului. Parazitul malariei a mai fost descoperit la alte patru mumii analizate. 

Urmaşii ţarului, identificaţi până la ultimul

Timp de 90 de ani a fost un adevărat mister: să fi supravieţuit execuţiei bolşevicilor din 1918 măcar unul dintre membrii familiei ţarului Nicolae al II-lea Romanov, ultimul împărat al Rusiei? În urmă cu doi ani, testele ADN au arătat că oasele provenind de la două schelete descoperite în 2007, Munţii Ural (Rusia), aparţin celor doi copii ai ţarului, până atunci neidentificaţi: ţareviciul Alexei (în vârstă de 13 ani, la momentul execuţiei) şi ducesa Maria (19 ani).

Acelaşi ADN mitocondrial

Fragmentele osoase au fost supuse testelor în mai multe centre, inclusiv la Pentagon, fiind efectuate studii complete ale secvenţelor genomului mitocondrial. În timp ce ADN-ul este prezent în nucleul fiecărei celule din corp, ADN-ul mitocondrial este diferit de cel nuclear prin faptul că are propriul genom, care există în afara nucleului celulei.

Toţi copiii Romanov, inclusiv ţareviciul Alexei şi surorile sale, au acelaşi tip de ADN mitocondrial ca şi mama lor, ţarina Alexandra, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Prinţul consort Philip al Angliei este, de asemenea, o rudă îndepărtată a acestora pe linie maternă. 

Cercetătorii au comparat tipurile de ADN mitocondrial din rămăşiţe cu secvenţele de ADN mitocondrial ale altor rude îndepărtate ale reginei Victoria. Ei au concluzionat că rămăşiţele tuturor celor cinci copii ai Romanovilor (patru fiice şi un fiu), şi ale părinţilor lor, ţarul Nicolae şi ţarina Alexandra, au fost găsite şi identificate şi că niciunul dintre membrii familiei nu a supravieţuit măcelului din 1918, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Ulterior asasinatului, zeci de persoane au pretins că descind din familia Romanov. 

O altă Anastasia

Moartea Marii Ducese Anastasia a fost, aproape 70 de ani, un mister total. S-a presupus că fiica cea mică a ţarului – care avea la momentul asasinatului 17 ani -, al cărui schelet nu a fost găsit împreună cu cele ale familiei, ar fi scăpat şi ar fi fugit în străinătate. 

În 1920, Anna Anderson, o femeie internată într-un azil de boli mintale din Germania, a pretins că este Anastasia. Mulţi au crezut povestea până în 1984, când femeia a murit, iar testele efectuate ulterior au arătat că ADN-ul acesteia nu se potriveşte cu cel al prinţului Philip, strănepot al ţarinei. De fapt, Anna Anderson era Franziska Schanzkowska, o ţărancă poloneză.

Sursa: Adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *