Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 18 Iulie 2018, ora 08:42

Misterioasele porți către LUMEA DE DINCOLO, construite de către egiptenii antici

Marime Font

În templele și mormintele din Egiptul antic erau construite, uneori, structuri despre care se spunea că au rolul de a face legătura cu lumea cealaltă, cu tărâmul în care se aflau sufletele celor care-și încetaseră existența pământeană. Aceste structuri aveau aspectul unor porți sau uși. Ele erau, însă, doar „uși false”, în spatele cărora nu se afla nicio încăpere sau coridor și care, desigur, nu puteau fi deschise.

Prin aceste uși sau porți nu puteau trece, după cum susțineau preoții din Egiptul Antic, decât sufletele celor decedați. Cu toate că nu se vorbește prea des despre aceste „uși false”, ele sunt destul de frecvent întâlnite în complexele funerare egiptene. Primele structuri de tipul acesta datează din Epoca Regatului Vechi.Frecvent, aceste uși erau dăltuite în monoliți de calcar; ulterior, după cioplire, ele erau pictate în roșu și negru. Alteori, mai rar, misterioasele „porți false” erau confecționate din lemn sau erau doar pictate pe suprafețele plane ale unor ziduri. La început, aceste structuri erau simple, ulterior devenind din ce în ce mai complexe și mai mari.

„Ușile false” ale egiptenilor nu erau copii ale unor uși reale, ci reprezentau mai degrabă o combinație între o nișă dintr-un zid și o stelă acoperită de inscripții. Egiptenii nutreau credința că aceste uși constituie interfețe între lumea celor vii și tărâmul celor dispăruți. Ele erau amplasate pe zidurile de apus ale templelor și mormintelor.

Uneori, era construită câte o astfel de ușă pentru fiecare membru al familiei trecut la cele veșnice. Înaintea acestor uși erau amplasate mese, pe care erau depuse ofrande pentru cei morți, constând în hrană și băuturi. Aceste mese erau confecționate din piatră. De obicei, „porțile către lumea cealaltă” erau bogat decorate și conțineau inscripții în care era pomenit numele celor decedați.

Aceste inscripții conțineau, câteodată, blesteme la adresa profanatorilor și binecuvântări la adresa celor care ar fi depus ofrande și care nutreau respect pentru cei dispăruți. Pe unele astfel de uși false au fost cioplite chipurile celor decedați. La egipteni, ele jucau un rol aparte, dată fiind importanța pe care o acorda anticul popor cinstirii morților și legăturilor cu lumea de dincolo.

Interesant este că astfel de structuri au fost descoperite și în America de Sud, acolo unde, după cum se știe, existau populații care au clădit piramide, precum egiptenii. În regiunea montană Hayu Marca din Peru există o misterioasă „poartă către tărâmul zeilor”. Băștinașii din America de Sud considerau că aceste porți fuseseră folosite de către unii dintre eroii din vechime pentru a ajunge la zei și că, prin ele, acești oameni de seamă se puteau întoarce, pentru scurte perioade de timp, din lumea de dincolo, spre a inspecta locurile în care viețuiseră.

Sursa: cunoastelumea.ro
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul