Social

Misterul carnavalului „Vara chişinăuiană 2015”

Râsul era ca o manifestare a esenţialului. De aici vine obiceiul de a cânta muzica veselă la înmormântări, care s-a păstrat la mai multe popoare. Așadar, carnavalul reprezenta un pas mare spre eliberarea de frică.

Deși, în zilele noastre, carnavalul nu mai e ce a fost, Studio de Improvizaţie Teatrală care activează de ani buni în Capitală și-a pus ca scop să-l organizeze ca pe vremuri, doar că adaptându-l la ale noastre. Astfel, prin intermediul evenimentului, implicând spectatorii, organizatorii îi ajută să-și răspundă la niște întrebări – „Pot să-mi valorific potențialul?” sau „Pot să schimb în bine lumea?”. Studio de Improvizaţie Teatrală este de părere că jucând într-o atmosferă de carnaval vei reuşi să găsești răspunsul la aceste întrebări. Totuși, pentru a răspunde la alte întrebări existențiale, e nevoie de alte noi modalități de joc, iar de acestea răspunde Studio.

Potrivit organizatorilor, chiar și în întreaga lume oamenii tind să elaboreze un joc teatral adaptat la tradițiile moderne, însă experimentul din Chișinău nu își are asemănare. Asta, probabil, datorită faptului că ei se bazează pe teoria marelui om de ştiinţă în literatură şi filozofie, Mihail Bahtin, care a dezvăluit, în secolul al XX-lea, misterul carnavalului.

În Chişinău, carnavalul adevărat se organizează din anul 2007, iar începând cu 2009 el a devenit unul de vară. Iar jocul tradiţional moldovenesc avea loc iarna şi se desfăşura la ţară. Personajul principal al acestui joc este o fată cu numele Malanka. „Noi permanent învăţăm câte ceva nou de la carnavalul cel vechi”, spun organizatorii.

Actorii privesc, iar spectatorii joacă…

Studio de Improvizaţie Teatrală organizează traininguri gratuite pentru cei care doresc să devină actori ai carnavalului. Iar pe 24 mai toți sunt așteptați în sala de repetiţii (înscrieri la nr. de tel. – 078280708). Aici, timp de cinci ore, participanții vor învăța arta improvizației și farmecul carnavalului. „Cu ajutorul nostru o să le fie uşor să lucreze asupra personajului lor şi asupra costumaţiei. Jocul pe parcursul carnavalului este asemenea unei aventuri, care arată ca nişte minispectacole, pe care noi le numim ritualuri de carnaval. Sunt niște vise scurte, pe care nu vrei să le uiţi şi nici să le înţelegi”, spun organizatorii. Așadar, aceștia așteaptă doritorii să creeze noi ritualuri de carnaval. Tema ritualurilor este comunicarea cu timpul, fiindcă „timpul de carnaval reprezintă un element deosebit, cu care trebuie să facem cunoştinţă”.

Mai mult, organizatorii promit că cei care vor veni la Carnavalul „Vara chişinăuiană 2015”, pe 7 iunie, nu vor putea doar să urmărească de la distanță, ci vor fi dornici să se implice și ei în joc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *