Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:26
Abonamente

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Misterul crimei odioase de la Telenești

Marime Font

Un caz rupt din filmele de groază a zguduit recent opinia publică. Un minor de 14 ani, din satul Verejeni, raionul Telenești, a apăsat accidental pe trăgaciul armei de vânătoare, deținută legal de tatăl său, iar glontele a nimerit în colegul său de joacă, un alt minor care avea doar șase ani. În câteva zile, micuțul urma să-și sărbătorească cea de-a șaptea zi de naștere

După o noapte de căutări, corpul neînsuflețit al victimei a fost găsit într-o fântână din localitate. În următoarele zile, au apărut mai multe versiuni. Cea oficială, prezentată de oamenii legii, spune că, încercând să-i spele rana, pe colacul fântânii, minorul de 14 ani și-a scăpat amicul în gol. Rudele victimei sunt însă convinse că a fost implicat și tatăl făptașului, care ar fi încercat să „spele” urmele crimei. Poliția verifică chiar și cele mai fantasmagorice ipoteze, iar TIMPUL, prin intermediul persoanelor implicate, încearcă să reconstituie circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 18 noiembrie. Băiatul de șase ani a mers la joacă, la un prieten din mahala, care era singur acasă. La un moment dat, minorul de 14 ani a ieșit afară, prin gospodărie, iar când s-a întors în casă, a observat că arma tatălui se afla pe pat, în fața minorului de șase ani. Au discutat câteva clipe despre armă, iar când băiatul cel mai mare a încercat s-o pună în seif, a apăsat întâmplător pe trăgaci, iar împușcătura a nimerit în umărul stâng al amicului său.


Alexei Vrăjitoru, șeful Inspectoratului de Poliției Telenești, spune că imediat cum a realizat ce s-a întâmplat, făptașul a luat victima în brațe și a mers grăbit la robinetul din casă, ca să-i spele rana. „Când a văzut că nu era apă, l-a luat din nou în brațe și s-a deplasat la fântâna din apropierea gospodăriei. Din declarațiile minorului de 14 ani, pe drum, cel mic și-a pierdut cunoștința și i s-a schimbat culoarea pielii. Adolescentul l-a așezat pe colacul fântânii și în timp ce cu o mână îi acoperea rana, cu alta scotea apă. În momentul când a apucat căldarea cu mâna care o ținea pe rană, victima ar fi căzut în gol”, susține șeful IP Telenești.

Oamenii legii sunt derutați

Din spusele băiatului, care a comis infracțiunea, după cele întâmplate, el a intrat în stare de șoc, era stresat și panicat. S-a dus în casă, nu a spus nimic rudelor și nici nu a alertat poliția. Chiar și atunci când apropiații minorului de șase ani au înțeles că micuțul a dispărut și au mers la casa colegului de joacă, făptașul nu a povestit nimic din cele întâmplate. La scurt timp, au venit și polițiștii, care, împreună cu o bună parte dintre săteni, au început procesul de căutare. Oamenii au scotocit toată localitatea, dar fără rezultat. În timpul nopții, minorul de 14 ani s-a destăinuit, totuși, unchiului și împreună i-au povestit totul tatălui. Cei trei, însă, nu s-au grăbit să se adreseze la poliție. Cadavrul a fost identificat și scos din fântână abia duminică dimineața, pe 19 noiembrie.

Nici Alexei Vrăjitoru, șeful IP Telenești și nici Vasile Ciubotaru, procurorul-șef din raion, tot el responsabil de acest caz, nu au putut răspunde cu exactitate cine a anunțat poliția că victima se află în fântână. Cu ezitare au relatat și despre informația apărută la scurt timp după tragedie, precum că adolescentul, care a tras focul de armă și tatăl său, le-ar fi spus polițiștlor că l-ar fi condus pe copilul de șase ani până la poarta casei sale. Procurorul susține că, cel mai probabil, presa a preluat această declarație din spusele sătenilor.„Ne bazăm și pe mărturiile sătenilor”

Una dintre versiunile apărute ulterior se bazează pe spusele unchiului copilului ucis, care ar fi mărturisit că tatăl făptașului, împreună cu ginerele, au pus în portbagajul mașinii un sac, dând de înțeles că cei doi planificau, în acest mod, să scape de cadavru. Alexei Vrăjitoru dă însă asigurări că sunt formate două grupe operative din ofițeri de investigație, care verifică versiunile înaintate de rudele victimei. „Printre acestea se numără și faptul că minorul împușcat ar fi fost aruncat în fântână de către tatăl adolescentului sau că tot acesta ar fi încercat să scoată cadavrul din localitate cu mașina personală. La etapa actuală, versiunile înaintate sunt verificate și nu-și găsesc confirmare. Nu ne conducem doar după declarațiile adolescentului de 14 ani, dar ne bazăm și pe mărturiile sătenilor. Este ceva absolut normal ca rudele să înainteze diferite versiuni pentru că sunt îndurerate”, a comunicat șeful IP Telenești.

Totodată, informația, precum că minorul ar fi avut o piatră legată de gât, ca să-l tragă la fund, o infirmă imaginile video și foto făcute la fața locului, atunci când salvatorii au scos cadavrul din fântână.

„Eliberat chiar dacă procurorul a cerut prelungirea arestului”

După ce s-au aflat circumstanțele preliminare ale producerii crimei, în ziua următoare, minorul de 14 ani a fost reținut pentru 24 de ore - așa prevede Codul de Procedură Penală, iar tatăl acestuia a fost plasat în izolator pe un termen de 72 de ore. Potrivit procurorului pe caz, adolescentul a fost eliberat, ținând cont de vârsta pe care o are. Tatăl a fost și el eliberat de instanță chiar dacă organul de urmărire penală a solicitat prelungirea arestului pe un termen de 30 de zile. Procurorul a contestat decizia și consideră că pentru buna desfășurare a anchetei este necesar ca tatăl să fie, totuși, plasat în arest.

„Versiunea că bărbatul și-a ajutat feciorul să ducă victima la fântână este încă în curs de verificare. Cert este că în momentul producerii crimei, el era la serviciu. În prezent, cazul este cercetat sub aspect de omor intenționat, dar dacă se vor confirma declarațiile minorului de 14 ani, ar putea fi judecat pentru omor din imprudență. Acum ambii au interdicția de a părăsi țara”, susține Vasile Ciubotaru.

Împușcătura a fost fatală

Expertiza medico-legală a arătat că victima a murit din cauza rănii provocate de arma de vânătoare şi nu s-a stins înecat în fântână. Veaceslav Nastas, medicul legist în cadrul Centrului de Medicină Legală din Telenești, care s-a ocupat de acest caz, susține că moartea a survenit în urma hemoragiei masive și lezării ambilor plămâni, a câtorva artere și vene vitale.
Totodată, au fost cauzate și fracturi multiple a cutiei toracice. „Direcția împușcăturii era de la umărul stâng spre dreapta, iar el a fost în viață puțin timp. În cazul înecului, plămânii sunt plini cu apă, iar aici erau foarte mici. Alte lovituri, în afară de trauma prin împușcare, nu am găsit”, a subliniat Nastas cu mențiunea că aceste date sunt, deocamdată, preliminare.

Închisoare de până la trei ani pentru păstrarea neglijentă a armei

Oamenii legii au ajuns la concluzia că tragedia putea fi prevenită dacă arma de foc ar fi fost păstrată conform normelor prevăzute de lege. Ion Ţurcan, şeful Secţiei supraveghere circulaţie armament din cadrul Inspectoratului General de Poliție, a declarat că arma trebuie păstrată în condiţii de securitate, iar persoanele neautorizare nu trebuie să aibă acces la ea. „E nevoie să fie păstrată la domiciliu în locuri special destinate, în seif metalic fixat de podea sau de perete și să nu fie admis accesul la armă a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine. Prin urmare, tatălui minorului, care a comis crima, îi va fi retrasă arma pentru câțiva ani sau pe viață”, a menționat Țurcan.
Conform Codului Penal, pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, posesorul riscă o amendă în mărime de până la 500 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la trei ani.

Înmormântat în ziua când ar fi împlinit șapte ani

Tatăl minorului care a apăsat din întâmplare pe trăgaci este paznic în satul din localitate și este un vânător cu experiență. Chiar dacă a fost anterior judecat pentru implicarea într-un accident rutier, violare de domiciliu și huliganism, acesta avea permis de a deține armă. Oamenii legii spun că în localitate acesta este caracterizat drept o persoană nu prea bună. Potrivit probelor acumulate de organele de anchetă, până a fi reținut, bărbatul se afla în stare de ebrietate de mai multe zile.

Minorul de 14 ani a recunoscut că a efectuat împușcătura, dar spune că a făcut-o accidental și nu a avut niciun motiv să-și omoare amicul.

Totodată, el nu se află în prezent în localitatea Verejeni și nici în raionul Telenești, iar oamenii legii întreprind măsurile necesare de securitate ca acesta să nu devină victima unor acțiuni de răzbunare.

Copilul împușcat mortal a fost condus pe ultimul drum miercuri, 22 noiembrie, în ziua când ar fi trebuit să împlinească șapte ani. Rudele victimei sunt convinse că făptașul ar fi fost ajutat de cineva să mușamalizeze cazul și cer pedepsirea vinovaților.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)