Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Misterul crimei odioase de la Telenești

Marime Font

Un caz rupt din filmele de groază a zguduit recent opinia publică. Un minor de 14 ani, din satul Verejeni, raionul Telenești, a apăsat accidental pe trăgaciul armei de vânătoare, deținută legal de tatăl său, iar glontele a nimerit în colegul său de joacă, un alt minor care avea doar șase ani. În câteva zile, micuțul urma să-și sărbătorească cea de-a șaptea zi de naștere

După o noapte de căutări, corpul neînsuflețit al victimei a fost găsit într-o fântână din localitate. În următoarele zile, au apărut mai multe versiuni. Cea oficială, prezentată de oamenii legii, spune că, încercând să-i spele rana, pe colacul fântânii, minorul de 14 ani și-a scăpat amicul în gol. Rudele victimei sunt însă convinse că a fost implicat și tatăl făptașului, care ar fi încercat să „spele” urmele crimei. Poliția verifică chiar și cele mai fantasmagorice ipoteze, iar TIMPUL, prin intermediul persoanelor implicate, încearcă să reconstituie circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 18 noiembrie. Băiatul de șase ani a mers la joacă, la un prieten din mahala, care era singur acasă. La un moment dat, minorul de 14 ani a ieșit afară, prin gospodărie, iar când s-a întors în casă, a observat că arma tatălui se afla pe pat, în fața minorului de șase ani. Au discutat câteva clipe despre armă, iar când băiatul cel mai mare a încercat s-o pună în seif, a apăsat întâmplător pe trăgaci, iar împușcătura a nimerit în umărul stâng al amicului său.


Alexei Vrăjitoru, șeful Inspectoratului de Poliției Telenești, spune că imediat cum a realizat ce s-a întâmplat, făptașul a luat victima în brațe și a mers grăbit la robinetul din casă, ca să-i spele rana. „Când a văzut că nu era apă, l-a luat din nou în brațe și s-a deplasat la fântâna din apropierea gospodăriei. Din declarațiile minorului de 14 ani, pe drum, cel mic și-a pierdut cunoștința și i s-a schimbat culoarea pielii. Adolescentul l-a așezat pe colacul fântânii și în timp ce cu o mână îi acoperea rana, cu alta scotea apă. În momentul când a apucat căldarea cu mâna care o ținea pe rană, victima ar fi căzut în gol”, susține șeful IP Telenești.

Oamenii legii sunt derutați

Din spusele băiatului, care a comis infracțiunea, după cele întâmplate, el a intrat în stare de șoc, era stresat și panicat. S-a dus în casă, nu a spus nimic rudelor și nici nu a alertat poliția. Chiar și atunci când apropiații minorului de șase ani au înțeles că micuțul a dispărut și au mers la casa colegului de joacă, făptașul nu a povestit nimic din cele întâmplate. La scurt timp, au venit și polițiștii, care, împreună cu o bună parte dintre săteni, au început procesul de căutare. Oamenii au scotocit toată localitatea, dar fără rezultat. În timpul nopții, minorul de 14 ani s-a destăinuit, totuși, unchiului și împreună i-au povestit totul tatălui. Cei trei, însă, nu s-au grăbit să se adreseze la poliție. Cadavrul a fost identificat și scos din fântână abia duminică dimineața, pe 19 noiembrie.

Nici Alexei Vrăjitoru, șeful IP Telenești și nici Vasile Ciubotaru, procurorul-șef din raion, tot el responsabil de acest caz, nu au putut răspunde cu exactitate cine a anunțat poliția că victima se află în fântână. Cu ezitare au relatat și despre informația apărută la scurt timp după tragedie, precum că adolescentul, care a tras focul de armă și tatăl său, le-ar fi spus polițiștlor că l-ar fi condus pe copilul de șase ani până la poarta casei sale. Procurorul susține că, cel mai probabil, presa a preluat această declarație din spusele sătenilor.„Ne bazăm și pe mărturiile sătenilor”

Una dintre versiunile apărute ulterior se bazează pe spusele unchiului copilului ucis, care ar fi mărturisit că tatăl făptașului, împreună cu ginerele, au pus în portbagajul mașinii un sac, dând de înțeles că cei doi planificau, în acest mod, să scape de cadavru. Alexei Vrăjitoru dă însă asigurări că sunt formate două grupe operative din ofițeri de investigație, care verifică versiunile înaintate de rudele victimei. „Printre acestea se numără și faptul că minorul împușcat ar fi fost aruncat în fântână de către tatăl adolescentului sau că tot acesta ar fi încercat să scoată cadavrul din localitate cu mașina personală. La etapa actuală, versiunile înaintate sunt verificate și nu-și găsesc confirmare. Nu ne conducem doar după declarațiile adolescentului de 14 ani, dar ne bazăm și pe mărturiile sătenilor. Este ceva absolut normal ca rudele să înainteze diferite versiuni pentru că sunt îndurerate”, a comunicat șeful IP Telenești.

Totodată, informația, precum că minorul ar fi avut o piatră legată de gât, ca să-l tragă la fund, o infirmă imaginile video și foto făcute la fața locului, atunci când salvatorii au scos cadavrul din fântână.

„Eliberat chiar dacă procurorul a cerut prelungirea arestului”

După ce s-au aflat circumstanțele preliminare ale producerii crimei, în ziua următoare, minorul de 14 ani a fost reținut pentru 24 de ore - așa prevede Codul de Procedură Penală, iar tatăl acestuia a fost plasat în izolator pe un termen de 72 de ore. Potrivit procurorului pe caz, adolescentul a fost eliberat, ținând cont de vârsta pe care o are. Tatăl a fost și el eliberat de instanță chiar dacă organul de urmărire penală a solicitat prelungirea arestului pe un termen de 30 de zile. Procurorul a contestat decizia și consideră că pentru buna desfășurare a anchetei este necesar ca tatăl să fie, totuși, plasat în arest.

„Versiunea că bărbatul și-a ajutat feciorul să ducă victima la fântână este încă în curs de verificare. Cert este că în momentul producerii crimei, el era la serviciu. În prezent, cazul este cercetat sub aspect de omor intenționat, dar dacă se vor confirma declarațiile minorului de 14 ani, ar putea fi judecat pentru omor din imprudență. Acum ambii au interdicția de a părăsi țara”, susține Vasile Ciubotaru.

Împușcătura a fost fatală

Expertiza medico-legală a arătat că victima a murit din cauza rănii provocate de arma de vânătoare şi nu s-a stins înecat în fântână. Veaceslav Nastas, medicul legist în cadrul Centrului de Medicină Legală din Telenești, care s-a ocupat de acest caz, susține că moartea a survenit în urma hemoragiei masive și lezării ambilor plămâni, a câtorva artere și vene vitale.
Totodată, au fost cauzate și fracturi multiple a cutiei toracice. „Direcția împușcăturii era de la umărul stâng spre dreapta, iar el a fost în viață puțin timp. În cazul înecului, plămânii sunt plini cu apă, iar aici erau foarte mici. Alte lovituri, în afară de trauma prin împușcare, nu am găsit”, a subliniat Nastas cu mențiunea că aceste date sunt, deocamdată, preliminare.

Închisoare de până la trei ani pentru păstrarea neglijentă a armei

Oamenii legii au ajuns la concluzia că tragedia putea fi prevenită dacă arma de foc ar fi fost păstrată conform normelor prevăzute de lege. Ion Ţurcan, şeful Secţiei supraveghere circulaţie armament din cadrul Inspectoratului General de Poliție, a declarat că arma trebuie păstrată în condiţii de securitate, iar persoanele neautorizare nu trebuie să aibă acces la ea. „E nevoie să fie păstrată la domiciliu în locuri special destinate, în seif metalic fixat de podea sau de perete și să nu fie admis accesul la armă a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine. Prin urmare, tatălui minorului, care a comis crima, îi va fi retrasă arma pentru câțiva ani sau pe viață”, a menționat Țurcan.
Conform Codului Penal, pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, posesorul riscă o amendă în mărime de până la 500 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la trei ani.

Înmormântat în ziua când ar fi împlinit șapte ani

Tatăl minorului care a apăsat din întâmplare pe trăgaci este paznic în satul din localitate și este un vânător cu experiență. Chiar dacă a fost anterior judecat pentru implicarea într-un accident rutier, violare de domiciliu și huliganism, acesta avea permis de a deține armă. Oamenii legii spun că în localitate acesta este caracterizat drept o persoană nu prea bună. Potrivit probelor acumulate de organele de anchetă, până a fi reținut, bărbatul se afla în stare de ebrietate de mai multe zile.

Minorul de 14 ani a recunoscut că a efectuat împușcătura, dar spune că a făcut-o accidental și nu a avut niciun motiv să-și omoare amicul.

Totodată, el nu se află în prezent în localitatea Verejeni și nici în raionul Telenești, iar oamenii legii întreprind măsurile necesare de securitate ca acesta să nu devină victima unor acțiuni de răzbunare.

Copilul împușcat mortal a fost condus pe ultimul drum miercuri, 22 noiembrie, în ziua când ar fi trebuit să împlinească șapte ani. Rudele victimei sunt convinse că făptașul ar fi fost ajutat de cineva să mușamalizeze cazul și cer pedepsirea vinovaților.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)