Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Misterul crimei odioase de la Telenești

Marime Font

Un caz rupt din filmele de groază a zguduit recent opinia publică. Un minor de 14 ani, din satul Verejeni, raionul Telenești, a apăsat accidental pe trăgaciul armei de vânătoare, deținută legal de tatăl său, iar glontele a nimerit în colegul său de joacă, un alt minor care avea doar șase ani. În câteva zile, micuțul urma să-și sărbătorească cea de-a șaptea zi de naștere

După o noapte de căutări, corpul neînsuflețit al victimei a fost găsit într-o fântână din localitate. În următoarele zile, au apărut mai multe versiuni. Cea oficială, prezentată de oamenii legii, spune că, încercând să-i spele rana, pe colacul fântânii, minorul de 14 ani și-a scăpat amicul în gol. Rudele victimei sunt însă convinse că a fost implicat și tatăl făptașului, care ar fi încercat să „spele” urmele crimei. Poliția verifică chiar și cele mai fantasmagorice ipoteze, iar TIMPUL, prin intermediul persoanelor implicate, încearcă să reconstituie circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 18 noiembrie. Băiatul de șase ani a mers la joacă, la un prieten din mahala, care era singur acasă. La un moment dat, minorul de 14 ani a ieșit afară, prin gospodărie, iar când s-a întors în casă, a observat că arma tatălui se afla pe pat, în fața minorului de șase ani. Au discutat câteva clipe despre armă, iar când băiatul cel mai mare a încercat s-o pună în seif, a apăsat întâmplător pe trăgaci, iar împușcătura a nimerit în umărul stâng al amicului său.Alexei Vrăjitoru, șeful Inspectoratului de Poliției Telenești, spune că imediat cum a realizat ce s-a întâmplat, făptașul a luat victima în brațe și a mers grăbit la robinetul din casă, ca să-i spele rana. „Când a văzut că nu era apă, l-a luat din nou în brațe și s-a deplasat la fântâna din apropierea gospodăriei. Din declarațiile minorului de 14 ani, pe drum, cel mic și-a pierdut cunoștința și i s-a schimbat culoarea pielii. Adolescentul l-a așezat pe colacul fântânii și în timp ce cu o mână îi acoperea rana, cu alta scotea apă. În momentul când a apucat căldarea cu mâna care o ținea pe rană, victima ar fi căzut în gol”, susține șeful IP Telenești.

Oamenii legii sunt derutați

Din spusele băiatului, care a comis infracțiunea, după cele întâmplate, el a intrat în stare de șoc, era stresat și panicat. S-a dus în casă, nu a spus nimic rudelor și nici nu a alertat poliția. Chiar și atunci când apropiații minorului de șase ani au înțeles că micuțul a dispărut și au mers la casa colegului de joacă, făptașul nu a povestit nimic din cele întâmplate. La scurt timp, au venit și polițiștii, care, împreună cu o bună parte dintre săteni, au început procesul de căutare. Oamenii au scotocit toată localitatea, dar fără rezultat. În timpul nopții, minorul de 14 ani s-a destăinuit, totuși, unchiului și împreună i-au povestit totul tatălui. Cei trei, însă, nu s-au grăbit să se adreseze la poliție. Cadavrul a fost identificat și scos din fântână abia duminică dimineața, pe 19 noiembrie.

Nici Alexei Vrăjitoru, șeful IP Telenești și nici Vasile Ciubotaru, procurorul-șef din raion, tot el responsabil de acest caz, nu au putut răspunde cu exactitate cine a anunțat poliția că victima se află în fântână. Cu ezitare au relatat și despre informația apărută la scurt timp după tragedie, precum că adolescentul, care a tras focul de armă și tatăl său, le-ar fi spus polițiștlor că l-ar fi condus pe copilul de șase ani până la poarta casei sale. Procurorul susține că, cel mai probabil, presa a preluat această declarație din spusele sătenilor.„Ne bazăm și pe mărturiile sătenilor”

Una dintre versiunile apărute ulterior se bazează pe spusele unchiului copilului ucis, care ar fi mărturisit că tatăl făptașului, împreună cu ginerele, au pus în portbagajul mașinii un sac, dând de înțeles că cei doi planificau, în acest mod, să scape de cadavru. Alexei Vrăjitoru dă însă asigurări că sunt formate două grupe operative din ofițeri de investigație, care verifică versiunile înaintate de rudele victimei. „Printre acestea se numără și faptul că minorul împușcat ar fi fost aruncat în fântână de către tatăl adolescentului sau că tot acesta ar fi încercat să scoată cadavrul din localitate cu mașina personală. La etapa actuală, versiunile înaintate sunt verificate și nu-și găsesc confirmare. Nu ne conducem doar după declarațiile adolescentului de 14 ani, dar ne bazăm și pe mărturiile sătenilor. Este ceva absolut normal ca rudele să înainteze diferite versiuni pentru că sunt îndurerate”, a comunicat șeful IP Telenești.

Totodată, informația, precum că minorul ar fi avut o piatră legată de gât, ca să-l tragă la fund, o infirmă imaginile video și foto făcute la fața locului, atunci când salvatorii au scos cadavrul din fântână.

„Eliberat chiar dacă procurorul a cerut prelungirea arestului”

După ce s-au aflat circumstanțele preliminare ale producerii crimei, în ziua următoare, minorul de 14 ani a fost reținut pentru 24 de ore - așa prevede Codul de Procedură Penală, iar tatăl acestuia a fost plasat în izolator pe un termen de 72 de ore. Potrivit procurorului pe caz, adolescentul a fost eliberat, ținând cont de vârsta pe care o are. Tatăl a fost și el eliberat de instanță chiar dacă organul de urmărire penală a solicitat prelungirea arestului pe un termen de 30 de zile. Procurorul a contestat decizia și consideră că pentru buna desfășurare a anchetei este necesar ca tatăl să fie, totuși, plasat în arest.

„Versiunea că bărbatul și-a ajutat feciorul să ducă victima la fântână este încă în curs de verificare. Cert este că în momentul producerii crimei, el era la serviciu. În prezent, cazul este cercetat sub aspect de omor intenționat, dar dacă se vor confirma declarațiile minorului de 14 ani, ar putea fi judecat pentru omor din imprudență. Acum ambii au interdicția de a părăsi țara”, susține Vasile Ciubotaru.

Împușcătura a fost fatală

Expertiza medico-legală a arătat că victima a murit din cauza rănii provocate de arma de vânătoare şi nu s-a stins înecat în fântână. Veaceslav Nastas, medicul legist în cadrul Centrului de Medicină Legală din Telenești, care s-a ocupat de acest caz, susține că moartea a survenit în urma hemoragiei masive și lezării ambilor plămâni, a câtorva artere și vene vitale.
Totodată, au fost cauzate și fracturi multiple a cutiei toracice. „Direcția împușcăturii era de la umărul stâng spre dreapta, iar el a fost în viață puțin timp. În cazul înecului, plămânii sunt plini cu apă, iar aici erau foarte mici. Alte lovituri, în afară de trauma prin împușcare, nu am găsit”, a subliniat Nastas cu mențiunea că aceste date sunt, deocamdată, preliminare.

Închisoare de până la trei ani pentru păstrarea neglijentă a armei

Oamenii legii au ajuns la concluzia că tragedia putea fi prevenită dacă arma de foc ar fi fost păstrată conform normelor prevăzute de lege. Ion Ţurcan, şeful Secţiei supraveghere circulaţie armament din cadrul Inspectoratului General de Poliție, a declarat că arma trebuie păstrată în condiţii de securitate, iar persoanele neautorizare nu trebuie să aibă acces la ea. „E nevoie să fie păstrată la domiciliu în locuri special destinate, în seif metalic fixat de podea sau de perete și să nu fie admis accesul la armă a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine. Prin urmare, tatălui minorului, care a comis crima, îi va fi retrasă arma pentru câțiva ani sau pe viață”, a menționat Țurcan.
Conform Codului Penal, pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, posesorul riscă o amendă în mărime de până la 500 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la trei ani.

Înmormântat în ziua când ar fi împlinit șapte ani

Tatăl minorului care a apăsat din întâmplare pe trăgaci este paznic în satul din localitate și este un vânător cu experiență. Chiar dacă a fost anterior judecat pentru implicarea într-un accident rutier, violare de domiciliu și huliganism, acesta avea permis de a deține armă. Oamenii legii spun că în localitate acesta este caracterizat drept o persoană nu prea bună. Potrivit probelor acumulate de organele de anchetă, până a fi reținut, bărbatul se afla în stare de ebrietate de mai multe zile.

Minorul de 14 ani a recunoscut că a efectuat împușcătura, dar spune că a făcut-o accidental și nu a avut niciun motiv să-și omoare amicul.

Totodată, el nu se află în prezent în localitatea Verejeni și nici în raionul Telenești, iar oamenii legii întreprind măsurile necesare de securitate ca acesta să nu devină victima unor acțiuni de răzbunare.

Copilul împușcat mortal a fost condus pe ultimul drum miercuri, 22 noiembrie, în ziua când ar fi trebuit să împlinească șapte ani. Rudele victimei sunt convinse că făptașul ar fi fost ajutat de cineva să mușamalizeze cazul și cer pedepsirea vinovaților.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md