Moldova

Misterul întrevederii repetate dintre Filat cu Rogozin

Presa rusă e de părerea că Rogozin ar fi cerut o întrevedere repetată cu premierul, după ce președintele țării a anunțat că se opune deschiderii unui consulat în stânga Nistrului atâta timp cât Rusia nu-și ia armata acasă. Să reținem: presa rusă scrie că Rogozin a cerut o întrevedere repetată cu Filat, ceea ce înseamnă că această întrevedere nu a fost planificată din timp. Potrivit reporterului publicației „Golos Rossii”, Rogozin ar fi cerut încă o întrevedere cu Filat în legătură cu declarațiile lui Nicolae Timofti.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volnițchi, a confirmat că o asemenea întrevedere a avut loc, dar a precizat că „s-a convenit asupra ei din timp, înainte de vizită și s-a discutat deplasarea domnului Rogozin la Tiraspol și nu așa cum s-a scris în presă ca despre declarația lui Timofti”. El a mai adăugat că nici „nu s-a discutat despre asta”. Ceva nu se leagă. Să mergem însă mai departe că e mai interesant. Potrivit lui Volnițchi, în cadrul întrevederii repetate, s-a convenit că pe 22 noiembrie vor începe consultările moldo-ruse, la care se va discuta și despre deschiderea unui consulat rus la Tiraspol. Aici, din nou, ceva nu se leagă: din câte știm, chestiunea începerii pe data de 22 noiembrie a negocierilor privind deschiderea unui consulat la Tiraspol s-a discutat înainte de plecarea lui Rogozin la Tiraspol. Astfel, însuși premierul Filat a recunoscut imediat după plecarea lui Rogozin din Chișinău că a convenit cu acesta ca pe 22 noiembrie să se înceapă consultările moldo-ruse privind deschiderea consulatului de la Tiraspol. Toată presa a scris despre asta. Iată de ce, ne întrebăm: de ce trebuia ca Rogozin să se mai întâlnească o dată și să discute ceea ce deja discutaseră și să convină asupra unor lucruri despre care deja conveniseră?

Ce e la mijloc: discreție diplomatică sau manipulare și dezinformare a opiniei publice? Chestiunea, într-adevăr, pare să fie legată de declarația președintelui Timofti. Chiar dacă Rogozin, în stilul său obraznic și tupeist, a declarat că „îl interesează ce zice premierul, nu președintele țării”, se pare că îl interesează și chiar tare de tot. Și, în final, încă o observație legată direct de subiectul abordat: în ultimul timp, la Chișinău, se vorbește (tot mai) în șoaptă despre retragerea armatei ruse din Transnistria. Se consideră a fi lipsită de pragmatism și chiar corectitudine politică abordarea acestui subiect.

Am ajuns să o vedem și pe asta…

(Cronicar)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *