TÂRÂŞENII comuniste

Mistretii si statalitatea

Pe timpul gloriosului urss, hotarul de pe Prut era fortificat de o fasie naturala de securizare, zona in care securistii vanau mistreti si caprioare, pescuiau somni si crapi. Nu crapau de foame, dar nici obrazul nu le crapa de rusine. Nistrul cu malul sau – unde nu crestea dudau, ci doar ciulini adusi de vanturile din rasarit, care le cantau la ureche vestitul slagar „moi adress ne dom i ne ulita, moi adress sovietskii soiuz” celor pentru care patria este acolo unde li-i bine – nu ne mai securiza de nimeni si de nimic.

Dar mistretii se simteau in largul lor si pe aici, astfel incat, atunci cand a batut ceasul statalitatii in unison cu „curantii” din Kremlin, s-au gasit destui mistreti si pentru vamile de pe Nistru, si pentru satisfacerea necesitatilor de vanatoare ale marilor fii ai marilor conducatori ai marelui neam moldovano-cazacesc, Oleg Voronin si Oleg Smirnov.

Pe cand cazacii lui Smirnov se injurau cu granicerii moldoveni la punctele de trecere dintr-o tarisoricuta in alta tarisoricuta, incasand fara rusine banii napastuitilor bastinasi, cei doi Olegi ai neamului si-au tras o padure de vreo 2000 de hectare in preajma satului Copanca, pe care au impartit-o frateste, sa aiba unde creste mistreti pentru statalitatea celor doua tarisoricele. Iar ca sa le fie mai cu spor si mai securizata vanatoarea, parintii lor, impreuna cu nasii si cumnatii de la Kiev, au facut in fel si chip ca sa faramiteze si sa instraineze aceste mosii, aruncand praf in ochii aborigenilor: chipurile, ei cimenteaza de zor statalitatea.

Frontiera e pentru prosti, nu pentru „mistreti”. „Mistretii” trec liber de pe un mal pe altul al Nistrului. Ii vezi gonind pe strazile Chisinaului in masini cu numere de inmatriculare tiraspolene. Ei se simt pretutindeni ca acasa. Iar basarabeanul nostru, ca sa ajunga la vreo rubedenie de pe celalalt mal, trebuie sa plateasca taxe, amenzi, sa fie umilit si maltratat de „mistretii” statalitatii voroninist-smirnoviste. Daca te-ai retinut cu o ora-doua mai mult decat ai indicat in fisa completata la intrarea in rmn, platesti 70 de lei. Ai venit cu niste carti la nepotii din Transnistria, fii bun si lasa-le in vama sau fa cale intoarsa – orice carte venita dinspre Chisinau este… antistatala. Si asta – in timp ce „mistretii” ne inunda tejghelele si gheretele Chisinaului cu literatura… porkografica.

La vamile inspre si dinspre Ucraina, soricii „mistretilor” nu sunt mai subtiri. In aceste zile de canicula, cetatenii ambelor tari, dar mai ales cei cu statalitate moldoveneasca, se parjolesc ore in sir sub soarele torid, in saloanele autobuzelor si automobilelor, de unde n-au dreptul sa iasa fara permisiunea „mistretilor”, pana lesina copiii si batranii, care s-au aventurat sa se odihneasca la mare sau la munte in fosta urss.

Cunoscand toate aceste torturi stataliste chiar din simtite pe pielea proprie, cum sa nu te crucesti cand ii auzi pe o Zina Carabina sau pe un Vladimiromoldavia cum se vaieta ca cineva vrea sa le fure statalitatea din buzunar. E statalitatea, domnilor tovarasi, pe care o tineti in buzunar, o pastrati la bancile din Elvetia sau Moscova. Voi stiti mai bine unde si cum…
Meritul „mistretilor” pentru triumful statalitatii este incomparabil, dar adevarul istoric nu ne permite sa trecem cu vederea contributia unui animal cu adevarat istoric – zimbrul, pe care Vladimiromoldavia l-a impamantenit in rezervatia naturala „Padurea Domneasca" din raionul Glodeni, adica pe malul Prutului.

De fapt, aici au fost adusi cativa zimbri, printre care si o zimbroaica, daruiti gubernatorului moldav de un zimbrisor pe nume Dragos. Ati ghicit: nobilul animal a fost numit astfel in cinstea marelui voievod, intemeietorul legendar al statului moldovenesc. Dar nu de atata ca voievodul pruto-nistrean ar iubi mai mult zimbrii decat mistretii, ci de aceea ca Vladimiromoldavia viseaza demult sa i se spuna candva Vladimoldovamare. Nici nu stii cum sare vreun zimbru din „Padurea Domneasca” peste gardul rezervatiei, trece Prutul inot in Moldova de dincolo si atunci bravul voievod de Condrita se vede nevoit sa descalice la Iasi ori Suceava. Avand in spate 650 de ani de statalitate, plus pretioasele cronici ale croncanicarilor Vasile Stati si Victor Stepaniuc, de ce sa nu-si largeasca mosiile de vanatoare? Raspunsul il stiu doar… ursii lui Medvedev. Are Chira socoteala si statalitatea tocmeala…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *