Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2011, ora 05:15    Din editia print

Mitropolitul Vladimir cere „identitate naţională”... Rusească sau românească?

Marime Font

Declaraţiile raportorului special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind libertatea religiei sau credinţei, Heiner Bielefeldt, făcute pe 8 septembrie 2011, cu privire la rezultatele vizitei sale în R. Moldova au trezit nemulţumirea Mitropoliei Moldovei (MM).

Într-un comunicat făcut public la finele săptămânii trecute, aceasta califică drept „defăimătoare” aprecierile raportorului ONU şi cere Parlamentului „să iniţieze schimbarea Constituţiei RM pentru consfinţirea clară şi pe deplin euroconformă a caracterului naţional şi istoric pe care îl are Biserica Ortodoxă în acest stat”. Mitropolia nu precizează însă despre ce fel de identitate naţională este vorba – rusească sau românească? - lucru ce ni se pare foarte important mai ales acum, „cu exact o lună înainte de venirea Sanctităţii Sale, Patriarhul Kirill al Moscovei şi Întregii Rusii”.


Între altele, raportorul special al ONU, Heiner Bielefeldt, a declarat că Biserica Ortodoxă are o poziţie excesiv predominantă şi se bucură de un statut privilegiat în contradicţie cu garanţia constituţională a unui stat laic. „Mai mult decât atât, sectoare importante ale societăţii privesc creştinismul ortodox, în special, Biserica Ortodoxă din Moldova, drept pilon al identităţii naţionale”, a subliniat el, sugerând Guvernului să emită o lege antidiscriminare, precum şi să faciliteze comunicarea interreligioasă.

Reacţia Mitropoliei Moldovei a venit imediat. „Mitropolia este obligată să-şi spună poziţia faţă de intimidările, defăimările şi insinuările proliferate cu impertinenţă de raportorul ONU pentru libertatea religioasă, în cadrul conferinţei sale de presă, pe data de 8 septembrie a.c., cu exact o lună înainte de venirea Sanctităţii Sale, Patriarhul Kirill al Moscovei şi Întregii Rusii”, se spune într-un comunicat difuzat de MM.

„Modul în care se exprimă persoana respectivă dă de înţeles că „concluziile preliminare" ale acestui raport au fost scrise din timp. Cu toate că raportorul a menţionat de ochii lumii că „nu atacă Biserica Ortodoxă", faptul că acesta a ţinut morţiş să nu dea nicio apreciere pozitivă acesteia vădeşte atitudinea de discriminare şi ură făţişă pe care o are domnul Bielefeldt faţă de Biserică”, se menţionează în comunicat.

În context, Mitropolia Moldovei solicită Ministerului Justiţiei să fie creat un mecanism funcţional de asigurare practică a „importanţei deosebite şi a rolului primordial al Bisericii Ortodoxe” din Moldova. „Cerem Parlamentului RM să iniţieze schimbarea Constituţiei RM pentru consfinţirea clară şi pe deplin euroconformă a caracterului naţional şi istoric pe care îl are Biserica Ortodoxă în acest stat”, se spune în declaraţia Mitropoliei.

Opinia reprezentanţilor societăţii civile

Oare drepturile cuiva sunt mai mari, dacă sunt mai mulţi?

Antoniţa Fonari,
directorul executiv al Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, preşedintele Consiliului de conducere al ONG „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV)

Mitropolia Moldovei exagerează. „În timpurile sovietice Biserica n-a cerut nimic statului. Acum politicul încearcă să scoată dividende din credinţa oamenilor: prim-ministrul, preşedintele ţării, primarul se sărută cu sfinţii părinţi. De aici politicul îşi scoate voturi, iar Biserica cere de la stat enorm de mult, ceea ce este inacceptabil. Nu poate o biserică să ceară atât de multe drepturi în stat. Trebuie să aibă un statut egal cu cel al tuturor bisericilor. Biserica Ortodoxă nu ar trebui să uite că foarte mulţi oameni nu mai sunt enoriaşi ai lor, ci pur şi simplu, atunci când oamenii se duc să-şi facă un paşaport, ei sunt automat notaţi creştini-ortodocşi”, a spus A. Fonari. „Biserica calculează foarte mulţi dintre enoriaşii altor biserici ca fiind ai lor. Nu există o instituţie la nivel de stat pentru a duce o statistică. Oare drepturile cuiva sunt mai mari, dacă sunt mai mulţi?”.

Nimeni nu neagă rolul Bisericii Ortodoxe în istorie…

Iulia Marcinschi,
coordonatoare de proiect „Coaliţia nediscriminare”

Raportorul a menţionat din start că el nu se amestecă în crezul fiecărui grup şi a accentuat: toate cultele trebuie să fie egale în faţa legii. La noi, Legea cultelor şi părţilor lor componente stipulează că Biserica Ortodoxă are un rol primordial. Raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind libertatea religiei sau credinţei, Heiner Bielefeldt, a recomandat ca acest alineat să fie scos din lege - nimeni nu neagă rolul Bisericii Ortodoxe în istorie, dar acest fapt nu trebuie menţionat expres în lege. Dacă va fi schimbată Constituţia R. Moldova, precum solicită Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, atunci aceasta ar încălca drepturile omului, de asemenea, stipulate în Constituţie şi ar discrimina alte culte.

În imagini: 15 ianuarie 2007. Un grup de clerici şi enoriaşi ai Mitropoliei Moldovei au atacat ziarul TIMPUL (Poze din arhiva redacţiei)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:33

FLASH /// Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

FLASH /// Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

ULTIMA ORĂ /// USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

ULTIMA ORĂ /// USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:02

Un cuplu din Sankt Petersburg, Rusia, întreţinea relaţii sexuale la fereastra unui apartament de la etajul 9, când nenorocirea s-a întâmplat – au căzut împreună, însă doar bărbatul a supravieţuit datorită femeii care i-a ameliorat impactul, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:52

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

După constituirea noului guvern al Republicii Moldova, oficiul de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții (MCBI) a purtat un dialog pozitiv cu noii miniștri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:48

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Femeile cărora li se refuză accesul la un avort sunt susceptibile de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, sugerează o nouă cercetare. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, a constatat că femeile ale căror cereri au fost respinse au raportat rate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:47

ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI pentru Dodon / Presa rusă dezvăluie că fratele președintelui are „afaceri” cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI pentru Dodon / Presa rusă dezvăluie că fratele președintelui are „afaceri” cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:10

Dorin Chirtoacă: Domnule Socor, nu vreți să va uitați în oglindă, poate Dvs. aduceți a fantomă care bântuie Moldova de vreo ultimii 20 de ani?

Ati uitat cum l-ati ridicat in slavi pe Voronin, de ne apuca greata, si va inchinati lui ca la sfintele moaste, in timp ce noi luptam cu el si cu regimul lui?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:53

Conceptul se “narațiune/narațiuni” vine de multe ori în contextul eforturilor de dezinformare pro-Kremlin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:39

Parlamentul a votat astăzi în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce au fost excluși din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:28

Un băiețel de 11 ani a fost mușcat zilele trecute de un maidanez, în Stăuceni. Copilul a fost internat în spital, cu halucinații și febră, însă nu a supraviețuit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:22

Poliamoria este practica, starea sau capacitatea de a avea, în același timp, mai multe relații de iubire sexuale în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Iar fiica de 18 ani a actorilor Will Smith și Jada Pinket-Smith nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:59

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Bărbatul de 56 de ani al cărui cap este la un pas să explodeze la propriu / FOTO

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Bărbatul de 56 de ani al cărui cap este la un pas să explodeze la propriu / FOTO

Totul la inceput parea sa fie o banala sinuzita, insa acum s-a transformat intr-un calvar de nedescris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)