Actualitate

Mitropolitul Vladimir: „Veniţi de luaţi lumină”

„Întreaga rânduială liturgică a Biserici noastre Ortodoxe, cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, este frumos impregnată de mărirea și lauda adusă Slăvitei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos. Nu există zi liturgică, slujbele căreia să nu evoce bucuria pascală. Fiecare săptămână liturgică este încununată cu ziua duminicii, Paștele săptămânal, iar anul liturgic este încununat cu măreție de coroana acestui „Praznic al praznicelor și Sărbătoare a sărbătorilor””, menţionează ÎPS Vladimir.

În pastorală se mai spune că fiecare creștin ortodox trebuie să înveţe din acest tezaur al Bisericii, ca fiul de la mamă, a avea inima pătrunsă și cuprinsă de Lumina lui Hristos Cel Înviat. Fără a-ți umplea inima și viața de bucuria pascală, nu poți fi ortodox. Nu există Ortodoxie fără Înviere.

„Doar trăind în dragoste și lucrând faptele dreptății după voia cea sfântă a Tatălui Ceresc, citind cuvântul Sfintei Scripturi și primind Trupul și Sângele Cuvântului lui Dumnezeu Cel ce s-a întrupat, a murit și a Înviat pentru mântuirea noastră, vom ajunge „să ne împărtășim cu El, mai cu adevărat în ziua cea neînserată a Împărăției Sale””, menționează ÎPS Vladimir.

În noaptea de Paşti, credincioşii ortodocşi, potrivit tradiţiei, vin la biserică având cu ei lumânări. Preotul slujitor aprinde lumânarea sa din candela Focului Haric, iese în faţa Sfântului Altar şi le zice credincioşilor: „Veniţi de luaţi lumină!”.

Focul Haric va fi adus la Chişinău, în scuarul Catedralei Mitropolitane, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie, între orele 19.00 şi 20.00, de unde va fi împărţit preoţilor şi credincioşilor. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *