Ultima oră

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: întreprinderile mici şi mijlocii

„Întreprinderile mici vor fi afectate de procesul de reformare după semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, susţine că este un mit faptul că întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova nu ar fi pregătite să facă faţă legislaţiei europene, care presupune o concurenţă loială, fără corupţie şi nepotism. „Sistemul birocratic din Republica Moldova este atât de părtinitor, complicat şi vizează doar interesele întreprinderilor mari. Atunci când va veni legislaţia europeană în Republica Moldova, situaţia multor întreprinderi mici şi mijlocii se va îmbunătăţi”, a spus Eugen Roşcovanu.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business notează că în UE relaţiile între agenţii economici sunt strict reglementate şi nu contravin intereselor micilor întreprinderi. „În UE, dacă ai livrat marfă unui supermarket şi aceasta a fost vândută, acest supermarket trebuie să întoarcă banii timp de 10 zile. Dacă nu o face în acest interval, este amendat, chiar poate să-i fie interzisă activitatea. La noi, plata pentru marfa vândută poate să fie restituită peste 2 sau chiar 6 luni, până când firma mică dă faliment”, a spus preşedintele Asociaţiei Micului Business.

Potrivit lui Eugen Roşcovanu, în UE sunt multe sisteme care şi-au demonstrat eficienţa şi care, dacă vor fi aplicate în Republica Moldova, va permite micilor antreprenori să respire mai uşor. Aceştia vor putea să-şi apere drepturile, va fi eliminată concurenţa neloială, birocraţia, corupţia etc.

Delegaţia UE în Republica Moldova notează, în pagina online, că Uniunea Europeană a fost atentă la nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii, agenţilor economici în general, în procesul de elaborare a Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Proiectul East Invest este destinat susţinerii afacerilor din statele Parteneriatului Estic, inclusiv din Moldova, care dispun de potenţial pentru a stabili relaţii de cooperare şi investiţionale cu întreprinderi similare din UE. În curând, proiectul va intra în cea de-a doua fază. Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova sunt, de asemenea, sprijinite prin Facilitatea de Finanţare a ÎMM, care prevede susţinere în accesarea fondurilor necesare de la băncile comerciale.

Alina Marin, IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *