Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Opinii & Editoriale 21 Iulie 2017, ora 10:26    Din editia print

Marime Font

Mixtul buclucaș

Demult n-am mai scris despre realitățile de pe la noi. M-am uitat peste lucrurile scrise de-a lungul anilor la TIMPUL și constat că în vara asta se împlinesc cinci ani de când fac publicistică. De toate am scris, de la sport și politică, la jurnale și experiențe de călătorie, analize ale relațiilor internaționale și istorii ale satelor noastre pitorești.

Dintre toate cel mai mare dezgust l-am avut atunci când am scris despre politica moldovenească și oamenii care o fac, mai ales că am pornit să comentez cu entuziasm și speranță, într-o perioadă când vectorul european părea ireversibil, dar am ajuns din câte se pare la covata spartă. Din aceasta am tras o concluzie că lucrurile în R. Moldova nu se schimbă spectaculos, ele doar sunt ciclice de peste 100 de ani, fapt ce mă duce cu gândul la faptul că istoria este totuși o știință mai precisă decât orice alta din domeniul umanist, pentru că poate privi evoluția și schimbările prin prisma a ceea ce istoricii numesc „istorie de durată” („long history”).

Desigur compătimesc oamenii de ziar, tv și radio, analiști, bloggeri și alte categorii (ca și pe mine de altfel) angrenate în procesul de analiză a situației din R. Moldova. Este o ocupație ingrată și riscantă încercarea de a limpezi cât de cât situația dintr-o țară imposibil de a fi analizată și înțeleasă, deoarece ajungi să te cretinizezi completamente și să nu mai înțelegi nimic. Din acest considerent îmi rezerv libertatea de a comenta și alte lucruri, de obicei nobile și frumoase, pentru că altfel ajung să cad și eu în ridicol.


Dar pentru că am fost asaltat în ultimul timp de mai mulți jurnaliști de la diferite posturi tv și radio, cât și de mulți oameni de rând cu întrebări și doleanțe de comentariu referitoare la ce se întâmplă pe la noi și ce va fi, țin să fac câteva explicații și precizări de circumstanță.

Ambiția, orgoliul și frica lui Plahotniuc

Plahotniuc și ceea ce noi numim Partidul Democrat, nu este altceva decât o improvizație politică de fațadă pentru o gașcă de bandiți care controlează țara. Indiscutabil că acest om și anturajul său pot multe în acest pseudostat. Pot numi oamenii lor în toate funcțiile și instituțiile-cheie, pot cocheta cu europenii, pe care-i conving că sunt profund proeuropeni și în absența lor va fi un haos total în țară, iar rușii vor fi a doua zi la Prut, că venirea lui Dodon (pe care Plahotniuc îl controlează și îl manipulează cum vrea) este rău pentru toți, că acesta din 2018 ne va duce în uniunea euroasiatică, iar secera și ciocanul socialiștilor este coșmarul moldovenilor.

În realitate, acest joc de-a pisica și șoarecele, în care noi și europenii suntem evident rozătoare, nu are decât un singur scop și o singură finalitate – menținerea acestui grup mafiot și oligarhic la putere. Plahotniuc are de la cine învăța din acest punct de vedere, a trecut școala lui Voronin, care în 2001 a venit la putere pe valul vectorului euroasiatic. În 2005 devine brusc proeuropean și românofil de circumstanță, pentru ca în 2009 iarăși să devină prorus, antieuropean și românofob. Acrobații moldovenești deja experimentate, cu aceiași actori și paradoxal, aceiași spectatori. Și suptul țâței de la două vaci, pentru că noi, restul, sugem altceva.

La fel și istoria cu votul uninominal, apoi cu cel mixt. O grămadă de-a „celebrități” atrase pentru promovarea votului uninominal, adunătură de semnături pentru acest sistem și buuuum, vrem deja vot mixt. La pachet cu socialiștii, pentru care acest vot nici măcar nu este reprezentativ, pentru că ei sunt avantajați de actualul sistem de vot, pe liste de partid.

PD-ul este avantajat de schimbarea sistemului de vot prin însăși ipostaza de a fi partid aflat la guvernare, care deține mai multe instituții și ministere, capabile să influențeze procesul de vot în teritoriu. În al doilea rând, în urma alegerilor locale din 2015, PD în coaliție cu PPEM și PL au preluat o mulțime de șefii asupra raioanelor, urmată de o campanie masivă de intimidare, șantaj și corupție, care a adus în rândurile pediștilor o mulțime de primari de prin sate și orașe. În această bătălie de teren, la „baionetă”, acești oameni își vor face treaba în folosul „oligarhului”. În al treilea rând, pentru confruntarea din cele 101 circumscripții electorale, Plahotniuc și PD vor fi ajutați de puzderia de „partide-satelit” pe care le are la îndemână. Acțiunile lui Plahotniuc cu votul mixt, mai ales stipulația privind restricționarea votului „transnistrean”, arată că acesta nu are de gând să dea lui Dodon șansa de a-l folosi. A permis în alegerile prezidențiale, pentru că avea interes ca Dodon să câștige în favoarea Maiei
Sandu și pentru a părea în ochii occidentalilor salvatorul parcursului european.

De ce votul mixt și nu cel uninominal? Este simplu, pentru PD votul uninominal comportă riscuri și costuri. Este mai simplu să vorbești cu lideri de partid corupți pentru a cumpăra o parte din deputați, decât să începi să umbli pe la fiecare deputat care va câștiga individual pe circumscripții. Ar fi și mai ușor pentru eventualele alianțe pe care trebuie să le faci în Parlament pentru asigurarea guvernării. În plus, acest sistem garantează o anumită prezență PD în Parlament, pentru că deputații pot veni fie pe listă, fie în mod individual, lucru riscant în cazul când ar fi menținut actualul sistem de vot sau ar fi impuse alegerile uninominale.

Europenii au spus clar că acest sistem de vot nu este bun, pentru că este o emanație a clicii de la guvernare, care urmărește doar menținerea la putere. Prin urmare, inițiativa PD nu este susținută la Bruxelles, iar odată cu aceasta ni s-a arătat că actuala guvernare „proeuropeană” nu este deloc proeuropeană și nu are girul UE. Din acest considerent, în joc este doar ambiția lui Plahotniuc de a controla R. Moldova, orgoliul său că a fost sfidat și respins de europeni, dar mai presus de orice, frica sa de a pierde puterea și a ajunge la închisoare. Dar alături de el sunt și alte cercuri de rezistență, a oamenilor din anturajul său, pe care-i așteaptă aceeași soartă, dar și a altor complici pe care i-a cooptat în timp la guvernarea coruptă, pentru care rămânerea PD la guvernare este o garanție a supraviețuirii politice și existențiale.

Referendumul lui Don-Don

Ca să mai scoată din presiunea creată asupra guvernării și să se poziționeze ca „alternativă” lui Dodon, Plahotniuc l-a însărcinat pe măscăriciul de la Sadova să nască pentru moldoveni un referendum. Cu niște întrebări tare încurcate: 1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?; 2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?; 3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?; 4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Toate fără nicio legătură și fără vreo dezbatere pe aceste teme în societate. În spatele abrogării legii miliardului, se vrea mai multă putere pentru președinte și introducerea „Istoriei Moldovei”. Adică omul care vrea sincer abrogarea „legii miliardului”, va trebui să voteze și pentru a da împuterniciri lui Dodon și să accepte introducerea aberațiilor staliniste despre moldovenism în manualele școlare. Din câte știu la sport, dacă faci box nu poți intra în ring să joci fotbal sau să arunci mingea în coșul de baschet. Prin documentele de formare profesională Dodon este de specialitate economist, dar tărtăcuța lui pleșuvă n-a născut niciun plan de redresare economică a R. Moldova sau vreo strategie de eradicare a corupției și sărăciei, așa cum ar cere această specializare. Sau cum ar cere doctrina socialistă a partidului pe care-l conduce, pentru că socialism înseamnă înainte de toate statul bunăstării sociale, pensii și salarii decente, plus program extins de asistență socială. Atunci ce să caute un economist ratat și un socialist incompetent în domeniul istoriei, pe care nici măcar nu-l cunoaște elementar? Poate-l întreabă cineva între timp și să răzgândește, pentru că așa ar salva 74 711 280 lei, bani din bugetul statului prevăzuți pentru organizarea interogării sale populare eșuate din start, pentru că lumea nu va ieși la vot.

Bâta poporului și nevoia de protest

Nu se teme Plahotniuc de europeni, cu atât mai mult de români, pe care-i crede proști. Poate un pic de americani și de ruși, care nu au jumătăți de măsură la rezolvat probleme cu oameni de acest gen. Există un sigur lucru de care se teme Plahotniuc și bandiții lui. De oamenii simpli ai acestui popor, care moldoveni sau români, ruși sau găgăuzi, europeni sau euroasiatici, unioniști sau „stataliști”, au ajuns la capătul răbdării și sunt gata să dea cu furci și topoare în această gloată de nesimțiți care au pus pe brânci R. Moldova. Toate lucrurile importante care s-au întâmplat din 2015 încoace, toate cedările oligarhiei au fost rezultatul faptului că protestul a pus o presiune socială constantă asupra lui Plahotniuc și acoliților săi. A fost cea mai formidabilă dovadă de mobilizare socială pe care am realizat-o de când suntem stat independent și acest lucru trebuie să ne dea încredere și curaj pentru a continua acest efort și a ne mobiliza exemplar în continuare.

Dincolo de aparențe și încurcături, lucrurile sunt foarte simple, deoarece R. Moldova este pur și simplu divizată în două tabere: una a guvernării, nelegitime și nereprezentative din punctul de vedere a principiilor elementare de democrație și cealaltă a poporului, care deține supremația suveranității și puterii reale. E un drept consfințit prin Constituția țării, așa cum este ea calică și invalidă, dar care a fost flagrant încălcată de la 1991 încoace, inclusiv, dar mai ales, după 30 noiembrie 2014. Restul sunt improvizații și foc de paie.

Cred că cei care au condus până acum R. Moldova nu sunt proști doar în materie de economie, pentru că nici la furat nu se pricep, dar stau prost și cu lecțiile de istorie, pe care, la sigur, dacă le-au trecut cândva, au și uitat de ele. Dar dincolo de asta, nici măcar nu se uită la televizor. Pentru că dacă se uitau, erau să vadă că relativ recent, fără a merge prea departe în istorie, un Sadam Hussein era spânzurat în Irak pentru fărădelege și abuz, un Muammar al-Gaddafi, era linșat de propriul popor, pentru că deja l-a adus la disperare sau erau să vadă un Hosni Mubarak, târât de egipteni prin pușcării și instanțe. Asta fără a ne mai aminti de Ceaușescu. Și că mai toți tiranii, despoții, conducătorii de tipul lor ajung să termine prost, de unii singuri, cu familia sau chiar și cu urmașii lor.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:52

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

Prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Noile prețuri sunt în vigoare de la ora 00:00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:48

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, printr-o decizie a prim-ministrului României, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran a argumentat joi seara că „s-au întâmplat prea multe în acești cinci ani”, în încercarea de a justifica trecerea de la meseria de ziarist la cariera de politician, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)