Editorial

Mizeria asta nu e a noastră, e a urmaşilor urmaşilor noştri

Imediat cum apare conştiinţa, consilierii se adună la sfat împreună cu primarul, iar primarul lansează următoarea idee patriotică: „Fraţilor, am ajuns la ce-am ajuns. Avem un oraş plin de mizerie, construcţii neautorizate, spaţii verzi defrişate şi hoteluri de lux. Ale cui sunt toate astea?” „Ale domniei tale şi ale noastre”, răspund consilierii, fiecare reamintindu-şi cu ruşine de licenţele eliberate ilegal. „Ba nu, fraţilor! Această mizerie, aceste construcţii neautorizate, aceste monumente istorice ruinate, aceste spaţii verzi împărţite la dreapta şi la stânga, aceste hoteluri de lux care pustiesc nu sunt ale mele, nici ale voastre, ci sunt a urmaşilor urmaşilor noştri”.

Zi de zi urmărim cum în capitală răsar construcţii hidoase noi, pe locuri autorizate şi neautorizate. Nestingheriţi de nimeni, bişniţarii autohtoni ocupă porţiuni imense din parcuri, alei, trotuare, curţi, terenuri de joacă ş.a.m.d. Unul din exemplele recente este complexul hotelier Royal Park, o hidoşenie care a ocupat câteva hectare de pământ din Parcul Valea Trandafirilor. Mai mult, renumitul Pod al Îndrăgostiţilor din acest parc e încercuit de un gard metalic şi ne rămâne doar să ghicim ce va fi cu el.

Eu am impresia că pe cetăţenii acestei ţări îi doare în cot de copiii şi nepoţii lor. Distrugem totul şi lăsăm doar ruine şi hidoşenii arhitecturale. Şi ne mai numim un popor de oameni harnici. Eu chiar nu înţeleg de ce aceşti oameni harnici acceptă să locuiască într-o mizerie totală? Strănepoţii noştri ne vor blestema zi şi noapte. În ritmul în care mergem, acest oraş se va transforma peste câteva decenii într-un complex hotelier şi o parcare enormă – atât! Cei care nu vor avea maşini nu vor putea să circule, pentru că pietonii nu vor mai avea trotuare, cărări sau spaţii verzi. În schimb, vom avea hoteluri, foarte multe hoteluri, unele construite ilegal pe spaţii publice vândute ilegal. Altele, lăsate în paragină şi locuite de boschetari, câini vagabonzi şi pisici. Un astfel de ospiciu pentru vagabonzi se înalţă la intersecţia străzilor Lazo şi Ştefan cel Mare, nimeni nu are de gând să-l termine. Matahala de şantier trebuie să devină un hotel de lux, însă de ani buni e doar un şantier care se înalţă chiar în centrul oraşului. În loc să soluţioneze această problemă şi să termine construcţia, primăria propune să mai ridicăm o namilă de lux, de această dată în locul fostului restaurant Poveste, şi el în paragină. Recent am aflat că în interiorul acestui local este o pictură murală imensă, de Igor Vieru. Credeţi că această pictură îşi va găsi locul în noul hotel de lux? Puţin probabil. Pentru că Igor Vieru nu ne interesează, ne interesează banul şi venitul. Cu siguranţă nu putem da vina pe afaceriştii care distrug patrimoniul istoric şi parcurile capitalei. Aşa sunt afaceriştii noştri, nişte nesimţiţi care nu au alte principii decât interesul economic. Însă fără susţinerea consilierilor, primarilor, demnitarilor ş.a.m.d. aceşti afacerişti ar avea mâinile legate. Aţi văzut să se demoleze vreo construcţie neautorizată la noi?

Niciodată, pentru că problema se rezolvă cu câteva sute sau mii de euro. Şi e păcat că nimeni nu se gândeşte la ce fel de ţară lăsăm pentru copiii şi nepoţii noştri. Îi lipsim de aer, de natură şi de o elementară comoditate socială. Sper că realizaţi de pe acum că urmaşii voştri vor scuipa pe mormintele voastre. Pentru că le lăsaţi drept moştenire o mizerie de ţară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *