CSI / Rusia

MK: Intreviu cu avocatul familiei lui Nemţov: „Totul a plecat de la remarca lui Nemţov despre Putin”

El a povestit că Ramzan Kadîrov a început să-l amenințe pe Nemţov încă din anul 2002, după ce politicianul a făcut comentarii negative despre respectarea drepturilor omului în Republica Cecenia. Avocatul familiei lui Nemţov, Vadim Prohorov solicită în scris procurorilor să-i interogheze în acest caz şi pe liderii Republicii Cecenia. Cât de clară este „urma cecenă” în uciderea lui Nemţov, s-au interesat reporterii „MK” şi au vorbit cu avocatul Prohorov.

– Anchetatorii împărtăşesc versiunea că Kadîrov ar putea fi implicat în uciderea lui Nemțov, sau este doar versiunea dvs. personală?

Prohorov: – Ancheta nu a vrut niciodată cu adevărat să observe versiunea mea, dar eu o exprim în calitate de avocat al familiei victimei. Cei arestaţi sub suspiciunea de crimă nu sunt nişte simpli ceceni din munți, unul este ofițer în Garda lui Kadîrov – batalionul Sever – altul are legitimaţie de angajat al ministerului afacerilor interne din Cecenia. Se întrevede legătura lor cu conducerea superioară a Ceceniei. Kadîrov însuși spune că suspecții sunt băieţi buni și patrioți adevărați. În mod evident, în propria înțelegere a patriotismului.

Citeşte şi: Fiica lui Boris Nemţov a fugit în străinătate din cauza ameninţărilor

– Ce motiv avea Kadîrov să comande execuţia unui politician care nu era printre cei mai influenţi?

– N-am spus că clientul este Kadîrov. Sunt sigur că decidenţii sunt undeva acolo, în Cecenia. Vara trecută, vorbind la Kiev, Boris Nemţov a folosit un cuvânt obscen la adresa lui Vladimir Putin. Moscova a trecut cu vedere incidentul, dar Cecenia i-a acordat atenție. O „doamnă” din anturajul lui Kadirov a depus plângere la procuratură pentru insultarea președintelui Rusiei. Autoritățile au predat dosarul anchetatorilor din oraşul de reședință al lui Nemţov – Yaroslav. Judecătorul a refuzat să ia în considerare cazul, a găsit tot felul de erori și „l-a aruncat la coş”. Eu cred că acolo, în Cecenia, unde a fost inițiat cazul, ideea de a-l pedepsi pe Nemţov, devenind astfel un fel de jandarm al Rusiei, care îl protejează pe Putin de tot felul de detractori, nu a dispărut. Dacă statul nu poate să-l protejeze pe președinte de insulte, acest lucru îl vor face cecenii.

Potrivit informațiilor mele, din august anul trecut, în Cecenia a avut loc, literalmente, o licitaţie pentru selectarea echipei care să-l lichideze pe Nemţov. Vă rog să rețineți: eu nu spun numele organizatorului licitaţiei. Sper că instanţa de judecată îl va spune. Grupul care a câştigat licitaţia a primit bani pentru a cumpăra un apartament la Moscova, o mașină și să înceapă pregătirea asasinatului. Kilerii au ajuns în capitală în luna octombrie a anului trecut, cu mult înainte de declarațiile lui Nemţov despre „Charlie Hebdo”. Deci totul a plecat de la remarca lui Nemţov despre Putin.

– De ce aţi cerut să fie interogat Rîklin?

– A fost coleg cu Nemţov. Au fost interogaţi şi alţi colegi: Gudkov, Rîjkov … El a fost martor al conflictului de lungă durată dintre Nemțov și Kadîrov. Desigur, este o nebunie să pretindem că complotul împotriva lui Nemţov a început în 2002. Dar a fost primul semn, iar „remarca” la adresa lui Putin de vara trecută a fost ultima picătură.

Citeşte şi: Un opozant al lui Putin, fost prieten cu Nemțov, otrăvit la Moscova

Personal sunt cel mai mult mirat de întrebarea pe care adesea o aud: cui îi era favorabilă uciderea lui Nemţov? Pentru mine este clar, pentru cineva care se vede jandarm al Rusiei este o motivaţie suficientă. Este posibil să fie o singură persoană, sau câteva, dar toate urmele duc la conducerea Republicii Cecenia. Și în ciuda tuturor încercărilor anchetei, nicio altă urmă – ucraineană, extraterestră, casnică – nu poate fi găsită. Toate urmele duc la Groznîi.

Sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *