Astăzi 17 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:40
Abonamente

Actualitate 3 Ianuarie 2019, ora 00:11    Din editia print

Moș Crăciun: „Nu trebuie să oprim dezvoltarea tehnologică, trebuie să sporim dezvoltarea spirituală”

Marime Font

Magia sărbătorilor de iarnă îl ajută să trăiască din plin fiecare clipă, citind scrisori și pregătind cadouri pentru copii. Ne-a spus că a venit la redacţia TIMPUL tocmai din Codrii Moldovei şi ne-a povestit cum se simte în rolul de cel mai așteptat erou al copiilor din toată lumea, dar şi cum supravieţuieşte pe timp de vară. Este unul dintre cei mai așteptați și iubiți Moș Crăciuni din R. Moldova. Întrebat dacă are şi el un salariu, ne-a dat asigurări că nu are nevoie de bani.

- De unde vii, Moșule?
- Acum, în ajunul sărbătorilor, Moș Crăciun vine din Codrii Moldovei, acolo unde stă anul întreg și citește scrisori de la copii.

- Dar pe timp de vară ce faci, nu te plictisești?

- Nicidecum. Întotdeauna aștept sărbătorile de iarnă și scrisorile celor mici. Nu pot să mă plictisesc, fiindcă am o mulțime de amintiri frumoase. Fiecare zi și fiecare clipă trec prin mine visătoare și sunt dedicate celor care-l iubesc pe Moș Crăciun și celor pe care eu îi iubesc.

„Trăiesc din dragostea copiilor”

- Dar din ce bani trăiești matale? Ai pensie sau leafă?
- Trăiesc din dragostea copiilor. Pentru ce îi trebuie lui Moș Crăciun o leafă, ce-ar face cu ea? El are cele mai frumoase lucruri, cele mai frumoase inspirații și este înconjurat de cele mai iubitoare ființe.

- Dacă aș vrea să vă invit să-mi felicitați nepoțeii de Crăciun, ce trebuie să fac?
- Cel mai simplu lucru – să-mi scrii o scrisoare. Sau, dacă nepoțeii tăi sunt mici, scrisoarea trebuie să treacă printr-un filtru, și anume prin părinți, pentru că, până la urmă, ei cunosc ce își doresc copilașii lor și tot ei decid ce cadouri merită aceștia.


- Cât costă serviciile tale?
- Te costă un zâmbet frumos, o poezie, să-mi ghicești o ghicitoare și să dansăm împreună în jurul bradului.

„Moș Crăciun nu este om de afaceri”

- Totuși, Moșule, recent primarul general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, a anunțat că serviciile lui Moș Crăciun sunt prea scumpe, pentru că fiecare familie trebuie să achite pentru ele câte 35 de lei. Edilul a propus ca acest rol să fie preluat de către părinți sau profesori. Ce părere ai despre această declarație?

- Pentru Moș Crăciun nu poate să hotărască nimeni, la fel cum nimeni nu poate decide că părinții trebuie să-și iubească copiii. Dacă, uneori, cineva are dorința să vină cu un aport material, din care Moș Crăciun va face alte daruri, atunci e binevenit. Poate că primarul s-a referit la niște impostori, pentru că Moș Crăciun nu este om de afaceri.

- Totodată, primarul a propus să fie angajați, în calitate de Moși Crăciuni, actori de la Teatrul „Guguță”.

- Nu cred că e neapărat să fie aleși cei de la „Guguță”, căci fiecare om cu suflet poate deveni Moș Crăciun. Știți că și eu sunt privit uneori cu neîncredere de către părinți sau alte persoane mai în vârstă, care nu cred, din păcate, nici în Dumnezeu? Și atunci, de unde să mai creadă ei în Moș Crăciun? Dar, din momentul în care un copil crede că există Moș Crăciun, acesta există. Odată ce copilul încetează să creadă, dispare și Moșul. Se epuizează și povestea, și darurile. Și e păcat, fiindcă această poveste este dragoste pentru cei care rămân în urma noastră. Iar de credința lor depinde tot! Și mai e ceva foarte important - maturii ar trebui să audă vocea copiilor, a nepoților lui Moș Crăciun, pentru că, prin gura copilului, vorbește Dumnezeu.

- Dacă tot ați pomenit despre impostori, prin ce se deosebește un Moș Crăciun adevărat de unul fals?
- Prin faptul că unul este crezut de copii, iar celălalt e privit cu suspiciune. Care este adevărat și care e fals ne pot spune doar copiii. Ei simt cu inima acest lucru.

„Dacă nu ar exista lucruri frumoase, la ce bun am mai trăi?”

- Cam câți copii cred cu adevărat că Moș Crăciun există?
- Mai mult de jumătate cred. Am avut o dată o istorie foarte interesantă, când m-a invitat o nepoțică mai mărișoară pentru un nepoțel mai mic. El a scris o scrisoare lui Moș Crăciun ca să vină mai întâi de toate pentru a-i convinge pe părinții săi că Moșul există. Înainte de aceasta, părinții au găsit la el o scrisoare cu același conținut și i-au spus că e vorba de o minciună. Când am ajuns la ușă cu toate darurile pregătite, mi-a deschis ușa, din întâmplare, tocmai copilul. Avea atâtea emoții că nu știa ce să vorbească, și a strigat în gura mare: „Veniți și vedeți că Moș Crăciun chiar există!”. Oare asta nu-i minune? Oare nu e frumos, dacă oricine, chiar de-și pune barbă sau o perucă pe cap, poate convinge un copil că Moșul există? Este momentul care-l face pe copil să aducă rezultate bune de la școală pe parcursul anului, pentru că el crede în această poveste, care devine realitate doar mulțumită credinței celor mici. Fiindcă copilul e cel mai puternic prin credință. Nici un matur nu are puterea aceasta! Cu cât mai mari creștem, cu atât mai mult pierdem. 70 la sută dintre copii sunt recunoscuți geniali la vârsta de 4 ani. La vârsta de 10 ani, rămân 40%, iar la 30 de ani – doar 3%. Cum credeți, cine distruge geniul în ei? Toți cei din jurul lor, adică societatea bolnavă, draga mea. Există oameni care nu mai țin cont deloc de dragoste și credință și calcă peste lucruri simple și frumoase. Vă asigur că un adevărat Moș Crăciun este cel care crede alături de copii. Copilul crede în ceea ce vede și, din moment ce am crezut și eu sincer în el, eu sunt Moșul.

- S-a întâmplat vreodată să vă spună copiii că nu cred în Moș Crăciun?
- Dintre copii, nu mi-a spus nimeni, deși priviri îndoielnice am văzut. Atunci când apari în fața copiilor, ei îți examinează mănușile, cizmele, fiecare nasture, fiecare luci, fiecare fir de barbă... Copiii mai mari, îndeosebi, caută să găsească ceva, ca să nu mai creadă în poveste. La fel procedează și cei ai căror părinți au încercat să-i convingă că minunea nu există. Dar minunea totuși există! Pentru că, dacă nu ar exista lucruri frumoase, la ce bun am mai trăi?

„Există o singură lege - să iubim copiii”

- Trebuie să fii de acord, Moșule, că, în era globalizării și tehnologiilor, se pierd treptat și valorile sacre. Și matale te transformi tot mai mult într-o poveste, chiar și pentru copii. Crezi că poate veni timpul când lumea va uita cu desăvârșire de Moș Crăciun?
- Se poate întâmpla orice, fiindcă cei interesați de materialism, pur și simplu, nu conștientizează ceea ce fac, lipsindu-și copiii de viitor. Nu trebuie să oprim dezvoltarea tehnologică, dar trebuie să sporim dezvoltarea spirituală. Tocmai de aceea legea, conducerea țării, trebuie să depună efort pentru a nu pune obstacole lucrurilor frumoase care ne-au mai rămas.

- De ce și cum ai decis să fii Moș Crăciun?
- Nu știu dacă am decis eu. Aceasta poate fi o alegere de undeva de sus. Dacă nu aș crede în aceasta, nu aș fi cine sunt.

- La despărțire, Moșule, te rog să transmiți un mesaj cititorilor noștri, printre care se numără atât copii, cât și părinți.

- Dragii mei, de mult timp se spune că lumea se află în pericol, că nu se știe dacă mai avem vreo scăpare. Dar această scăpate există și ea este foarte simplă. Când am fost întrebat ce trebuie să facă oamenii pentru a opri căderea atât de grăbită în prăpastie, am spus că există o singură lege - să iubim copiii, cu adevărat să-i iubim. Nu să-i răsfățăm, dar să facem totul în lume pentru binele lor. În primul rând, aveți vreun dubiu că ar putea să se întâmple ceva rău sau că s-ar polua atmosfera, dacă ne-am iubi copiii cu adevărat? În al doilea rând, dragii mei, trebuie să înțelegem cu toții că nu există copii străini. Toți copiii sunt ai noștri.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 07:18

  13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 06:42

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:28

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

​Autostrada Marii Uniri, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:18

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională are componență deplină. Cei șase candidați desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus astăzi în plenul Parlamentului jurământul de investire, în fața președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:46

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Despre Vladimir Ţurcanu, actualul ambasadorul al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi ex-ministru de interne, cei care îl cunosc bine spun că este un om foarte deştept, destul de abil, şi …carierist până în măduva oaselor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:38

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:55

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Proiectul de lege ce stabilește reglementarea și accizarea produselor din tutun încălzit și a țigărilor obișnuite în mod egal a fost promulgat de președintele țării și publicat vineri, 16 august, în Monitorul Oficial. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:52

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:44

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

PPDA-ul lui Năstase ar fi acceptat ca Dumitru Pulbere să fie judecător la CC, dar PAS-ul Maiei Sandu s-a opus și socialiștii au fost astfel forțați să vină cu o altă candidatură.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:13

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

 Propunerea lui Igor Dodon privind instituirea în Republica Moldova a unui moratoriu pe teme geopolitice s-a dovedit până la urmă un bluff ordinar. Oferta sa era adresată partidelor pro-europene, cu care socialistul s-a arătat dispus să coabiteze în condiții care să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:34

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

Deputatul Blocului ACUM, Dinu Plîngău, susține că, deși fracțiunea pe care o reprezintă și PSRM au poziții diferite, deosebirile dintre abordările acestora nu-s chiar atât de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:22

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Eugen Sturza a venit cu o reacție după ce ieri ministrul Apărării, Pavel Voicu, a afirmat că au avut loc mai multe ilegalități în perioada când acesta conducea instituția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:17

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește astăzi în ședință urmând să aprobe noile tarife la energia electrică livrată populației, dar și la serviciile de apă și canalizare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:15

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Liderii separatiști de la Tirsapol cer Chișinăului rezolvarea problemelor băncilor transnistrene, care sunt în afara legii. Declarații a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul „Ediției Speciale” de la postul public Moldova 1, informează deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:14

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile, după ce a circulat cu 112 kilometri la oră în localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş, transmite News.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)