Politică

Moartea lui Valeriu Boboc, pe constiinta lui Papuc si Botnari

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc si ex-comisarul de Chisinau, Vladimir Botnari, sunt invinuiti de procurori de neglijenta in serviciu in timpul protestelor din aprilie, soldata cu decesul lui Valeriu Boboc si alte urmari grave. Procuratura Generala a anuntat, marti, printr-un comunicat de presa, ca a finalizat ancheta penala in privinta celor doi, acestora fiindu-le prezentata oficial invinuirea privind comiterea infractiunii prevazute de art. 329 alin. (2) lit. a), b) Cod Penal.

Saptamana viitoare, invinuitii Gh. Papuc si V. Botnari vor putea lua cunostinta de materialele urmaririi penale, dupa care dosarul va fi trimis in judecata, se mai spune in comunicat. Cei doi fosti demnitari au interdictia de a parasi tara, masura preventiva dispusa de Procuratura Generala acum o saptamana, cand i-a pus oficial sub invinuire penala. Conform Codului Penal, daca vor fi gasiti vinovati, Gh. Papuc si V. Botnari risca amenda de pana la 16 mii de lei sau inchisoare de la doi la sase ani. Invinuitii nu au fost de gasit pentru comentarii.

Gh. Papuc si V. Botnari au fost citati la Procuratura in decembrie 2009 ca martori, iar ulterior, au fost audiati in calitate de banuiti. Ambii au negat acuzatiile, afirmand ca actiunile lor din 7 aprilie au fost conforme cu legea. Celelalte persoane publice chemate la Procuratura in dosarul evenimentelor din aprilie 2009, inclusiv fostul presedinte al RM, Vladimir Voronin, au dat depozitii doar in calitate de martori. La 6-7 aprilie 2009, zeci de mii de oameni au protestat in centrul capitalei, acuzand fraudarea alegerilor de catre guvernarea comunista. In zilele care au urmat, sute de tineri au fost retinuti si batuti de politisti in strada si comisariate.

Tanarul Valeriu Boboc a decedat in noaptea protestelor, in centrul capitalei. Initial, Procuratura declarase ca decesul a fost provocat de intoxicarea cu o substanta necunoscuta, insa ulterior, in urma unei expertize internationale, s-a confirmat ca moartea a survenit in urma unor lovituri grave. Potrivit martorilor, tanarul de 23 de ani a fost batut cu cruzime de politisti.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *