Moldova

Modificăm art. 78 sau toată Constituţia?

Preşedintele interimar a declarat că în cadrul comisiei urmează a fi analizată poziţia fiecărei fracţiuni, menţionând că acum este prematur de spus în ce măsură modificarea doar a art. 78 (aşa cum insistă comuniştii) ar fi o soluţie pentru depăşirea crizei constituţionale: „Trebuie să vedem conţinutul – cum propune modificarea acestui articol fracţiunea PCRM”, a spus Ghimpu. El a precizat: rămâne actuală şi ideea convenită anterior de AIE – revizuirea Constituţiei prin referendum şi evitarea alegerilor anticipate. Proiectul noii Legi supreme urmează a fi finalizat până miercuri şi trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia, iar AIE se va întruni pentru a-şi redefini poziţia comună, ţinând cont de opiniile exprimate de Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană, care au recomandat să fie modificată în parlament doar modalitatea de alegere a şefului statului, iar o revizuire amplă a Constituţiei prin referendum să fie iniţiată, eventual, după alegerile anticipate.
Proiectul noii Constituţii, pregătit de experţi, prevede alegerea şefului statului prin vot direct, idee susţinută de toate componentele AIE. Cu o mică precizare, totuşi: M. Ghimpu spune că, acum, preşedintele ar trebui ales de deputaţi, actualul parlament să-şi ducă mandatul până la capăt, iar următorul şef al statului să fie ales deja prin votul cetăţenilor. Totodată, deputatul neafiliat Vladimir Ţurcan ar vrea ca preşedintele ţării să fie ales în continuare în parlament – la prima tentativă cu 61 de voturi, iar la cea de-a doua doar cu o majoritate simplă – 52 de mandate.

Pentru modificarea doar a art. 78 din Constituţie, în parlament, insistă PCRM, care a îndemnat fracţiunile legislative să găsească urgent un consens politic în acest subiect, astfel ca iniţiativa legislativă să fie prezentată nu mai târziu de 2 aprilie. „Pactul” comuniştilor este valabil doar cu condiţia dizolvării actualului legislativ şi anunţarea datei alegerilor anticipate. Fără consens cu PCRM, Constituţia nici nu poate fi revizuită în parlament, deoarece este nevoie de 68 de voturi. AIE, împreună cu deputaţii neafiliaţi din grupul lui Vladimir Ţurcan, deţine 58 de mandate, iar PCRM – 43.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *