Muzică

Mofturi cu Ion Raţă

Au trecut prin şcoala Institutului de Arte şi prin cea a folkiştilor, genul de muzică cu care şi-au început cariera muzicală. Venind din această sferă, au început să aleagă texte din diferiţi poeţi, încercând să se oprească asupra celor cu o valoare artistică şi filosofică reală. „Îmi aduc aminte cum ne-am întâlnit, eu şi cu Mihai, doi tineri zbuciumaţi, pe băncile Institutului de Arte, cu chitarele în mâini şi interesaţi de creaţie. Pe atunci abia dibuiam muzica folk. Mai târziu am întâlnit şi alţi colegi care organizaseră o asociaţie a folkiştilor, în frunte cu Victor Buruiană, care ne-a invitat şi pe noi. Întâlnirea avea loc în fiecare miercuri, de la ora 17.00 şi până pe la miezul nopţii. Acolo am făcut primii paşi în muzică. După ce am absolvit institutul, având deja în bagaj vreo 10-15 piese compuse şi participări la diverse festivaluri la noi şi în România, am zis că leafa de actor nu ne mai poate întreţine familiile, iar noi trebuia să investim şi în muzică. Am hotărât să mergem să lucrăm în cluburi de noapte în calitate de DJ. Acolo am acumulat o experienţă în muzica modernă am văzut ce se întreabă şi ce este pe val şi ne-a venit ideea să reorchestrăm melodiile folk pe ritmuri moderne – am făcut o simbioză a ceea ce era pe placul publicului larg. A fost primul album care se numea „Ce timp frumos” şi care, după spusele celor de la casa de discuri unde am înregistrat, a întrecut toate vânzările din istoria existenţei casetelor şi CD-urilor din R. Moldova. Faptul că nu am avut nimic din lucrul acesta, a fost o altă întrebare”.

De la hobby, la o ocupaţie serioasă

Pentru el muzica a fost iniţial doar un hobby, apoi o ocupaţie serioasă, după care a devenit parte din el. Astăzi, Ion Raţă o percepe ca pe o stare de spirit, o configuraţie armonioasă de sunete tămăduitoare şi o limbă în care poate comunica cu Divinitatea. El spune că timpul este cel care le aşază pe toate la locul lor şi tot timpul testează rezistenţa şi calitatea lucrurilor. Prin urmare, nici viitorul său album nu va fi absolvit de examenul timpului. „Acest proiect a pornit ca urmare a unei stări de spirit, însă rămâne de văzut dacă va avea continuitate, iar asta voi putea spune tocmai în toamnă, în funcţie de reacţia publicului, deocamdată ştiu că trebuie să muncesc. Albumul solo e un moment de respiro, dar prioritatea noastră rămâne „Catharsis”.

„Formaţia nu se destramă, pentru că este un brand”

Ion Raţă desfiinţează toate zvonurile care au circulat în ultima vreme despre o presupusă destrămare a trupei şi spune că aceste proiecte personale nu vor atenta nicicum la ceea ce şi-au propus să facă în comun. „Viaţa îşi are dificultăţile ei, însă noi suntem oameni de creaţie şi înţelegem că pot exista şi viziuni diferite. Eu cu Mihai ne susţinem reciproc la fel ca şi înainte, dar sunt aspecte în care nu suntem compatibili, în sensul de a crea şi a concepe unele lucruri. Această separare poate fi catalogată ca un semn al maturităţii noastre, în fond, artistul este o fire liberă, iar noi am ales să facem şi altceva, în paralel cu „Catharsis”. Deci, să se înţeleagă corect: formaţia nu se destramă, pentru că a devenit un brand şi ar fi păcat să-i dăm cu piciorul. Viaţa concertistică va continua. Proiectul acesta personal se suprapune destul de bine cu cele de la „Catharsis”, practic, merg mână în mână. Compunem ambii şi sunt cântece pe care eu le văd cântate solo, într-un stil mai personalizat, fără gândire colectivă, cum îmi place să zic. Bine… lumea deja zice că, uite, şi ăştia se despart, dar nu s-a produs niciun fel de ceartă, iar noi suntem destul de maturi şi diplomaţi încât să depăşim toate dificultăţile. Concertăm în continuare şi mergem împreună acolo unde suntem invitaţi”.

„Acest album solo este un moft spiritual”

Albumul urmează să fie pus „pe tejghea” la începutul toamnei, acesta se numeşte „Ploaie, Soare” şi include 13 piese inedite, toate pe muzica lui Ion Raţă. „Acest album solo este un moft spiritual, dacă pot să-l numesc aşa. Sunt cântece de suflet şi mai puţin ritmate. Mie îmi aparţin doar muzica şi două-trei texte, restul sunt culese din repertoriul unor autori consacraţi şi din operele clasicilor – Eminescu, Arghezi, Minulescu, Sorescu, Matcovschi. În acest proiect am colaborat şi cu Valeriu Babanschi, Gheorghe Vodă, tânărul poet Iurie Badicu, dar şi alţii. Voi face probabil un videoclip pentru piesa „În inima mea”. Este o melodie construită în jurul unei maxime, care mi-a plăcut foarte mult şi conţine un mesaj filosofic ce mă reprezintă. Nu vreau să fie o melodie de o vară sau de un sezon, ci una de durată, deci rezistentă”.

Artistul precizează că albumul se adresează unui public sensibil, pretenţios, melancolic şi mult mai elevat. Şi nu se arată deranjat nici de faptul că va trebui să-şi împartă fanii cu „Catharsis” sau cu vechiul coleg de trupă. Cântăreţul mai spune că nu şi-a planificat deocamdată o apariţie într-un concert solo. „Vreau ca totul să meargă de la sine, deoarece lucrurile planificate nu-mi plac şi, de obicei, fac ceea ce simt. Eu sunt un om al dispoziţiei”.

Cât priveşte o eventuală schimbare în imaginea scenică, aceasta se va reflecta în vestimentaţie şi, eventual, coafură, însă nu se va produce nicio schimbare în atitudine. „Voi rămâne acelaşi Ion Raţă deschis şi iubitor, iar celor care nu au gustat din deliciile dragostei, îi sfătuiesc s-o facă urgent, fiindcă este cel mai frumos lucru care poate fi, şi nu doar de pe Pământ, ci din întreg Universul”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *