Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Economie 19 Iunie 2017, ora 15:24

Mold-Street: Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în 20 de ani

Marime Font

Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor.
Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (iniţiat în anii 2001-2002), până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic, relatează portalul de știri economice Mold-Street.

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Calculele efectuate de autori arată că, din 2001 şi în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)
În acelaţi timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)
Potrivit Moldovagaz, "în perioada 2008-2014 la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale au fost conectate 243 de sate, iar compania a construit în această perioadă peste 2.545 de kilometri de reţele, din care 148,5 km de reţele magistrale, 225,6 km de reţele dintre sate şi 2.171 km reţele de distribuţie în interiorul a 459 localităţi".

Expert-Grup susţine că au fost făcute unele evaluări ale acestor reţele, dar care sunt deja învechite şi nu mai sunt relevante. În aceste condiţii Expert-Grup solicită autoritățile publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs şi propune următorii pași pentru soluționarea acestei probleme:
Inventarierea și actualizarea valorii întregii infrastructuri construite în cadrul PNG, cu acceptul proprietarilor. Evaluarea urmează a fi făcută individual pentru fiecare localitate în parte.
Constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective emițând titluri de valoare investitorilor proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate.

Continuarea o găsiți aici.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md