Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Iulie 2016, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

Moldova (nu) are viitor?

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie nu a început oficial, însă Partidul Socialiștilor a împânzit străzile de panouri stradale cu un mesaj specific pentru modul de gândire al celui mai antinațional, antieuropean, șovin, xenofob partid din Moldova. 

Neavând niciun fel de tangență cu logica și comunicarea politică, Igor Dodon lansează o campanie cu un mesaj „fantastic”: „Moldova are viitor”.Fără a detalia prea mult esența și percepția oamenilor asupra timpului, viitorul este ceva care va fi (va exista) după momentul de față. Prezentul este o unitate de timp variabilă ce se asociază cu evenimente, percepute acum sau pentru prima dată, mai simplu, este o perioadă de timp între trecut și viitor. Venirea viitorului este inevitabilă pentru că există timpul și legile fizicii, prin urmare a scrie pe panouri că Moldova are viitor, e ca și cum am spune că Igor Dodon are trecut, adică un mesaj ce nu are niciun sens și este de-o prostie rară.

Ideea din spatele mesajului este una simplă și vine din ideologia etatistă a socialiștilor moldoveni (teorie, conform căreia rolul statului este primordial în organizarea și administrarea vieții economice și sociale). Pentru dodoniști, simpla existență a statului actual, R. Moldova este superioară intereselor cetățenilor, care plătesc pentru existența acestei țări. Dodoneii, înțelegând că acest stat nu va reuși niciodată să asigure o economie funcțională, servicii publice de calitate sau să funcționeze într-un mod care ar stopa cel puțin exodul populației tinere și educate, se ascund în spatele „agresiunii unioniștilor”.

Loading...


Mesajul socialiștilor pornește de la viitorul Moldovei ce va fi mai frumos decât prezentul, dar evită, cu „delicatețe”, trecutul. Ce fel de analiză temporală e posibilă fără trecut? Cum să înțelegem corespunzător prezentul, cum să ne imaginăm viitorul fără discutarea trecutului? În timp ce pentru șovinii, românofobii de socialiști România este un dușman, aceștia evită să spună public cine a dus R. Moldova la marginea prăpastiei? N-au fost oare cei 8 ani de domnie a lui Voronin (colegul lui Dodon de atunci) suficienți pentru o Moldovă reîntregită și înfloritoare? Dar anii de dezmăț agrariano-lucinschist?

Este o mare nebunie ca procesul natural de disoluție a Moldovei și de evoluție a ex-statului sovietic într-o formațiune statală europeană și euroatlantică să fie stopat de o gașcă de politruci, fără carte, ce intenționează să transforme intoleranța și șovinismul într-o ideologie de stat. Este neclar cum intenționează dodoniștii să „făurească viitorul” dacă prima lor preocupare este „nimicirea unioniștilor”, adică peste 25% din cetățenii aceluiași stat.

Se știe foarte bine că mesajele politice ale socialiștilor sunt opera unor politehnologi ruși care, alături de Ambasada F. Ruse, oferă sfaturi „gratuite” partidului socialiștilor. Aceștia, având informații sociologice despre structura votantului dodonist, înțeleg că acest votant va veni la vot nu pentru Dodon, ci împotriva unioniștilor. Mai mult decât atât, majoritatea votanților lui Dodon sunt pensionari, care nu au șanse prea mari să mai trăiască atunci, când viitorul lui Dodon va deveni prezent.

Pe lângă vârsta înaintată, această categorie de cetățeni are, în cel mai bun caz, studii medii și nu cunoaște sau nu întrebuințează curent limba română, în schimb, neavând acces la alt tip de „divertisment”, urmărește zilnic posturile și informațiile oferite de televiziunile din F. Rusă care promovează o „poveste” foarte clară despre „renașterea Rusiei” și „decadența Europei”.

Dacă „statalitatea” R. Moldova este apărată de un pezevenchi, precum Dodon, ne putem ușor imagina cum va arăta viitorul acestui stat. Mai jos cităm un fragment din mesajul campaniei Partidului Socialiștilor:
„În ciuda agresiunii unioniștilor care vor să dispărem ca stat, în ciuda guvernării oligarhice care distruge încrederea oamenilor în propria țară, Moldova totuși are șanse să renască, are perspective senine și are potențial să se dezvolte, să se reîntregească, să devină din nou înfloritoare, iubită, primitoare pentru toți cetățenii, pentru fiicele și fiii săi.

Noi credem în Moldova. Noi știm că poate fi mai bine. Noi înțelegem că viitorul îl făurim cu mâinile noastre, prin devotament și dragoste de țară” - un fragment din mesajul Socialiștilor ce anunță lansarea campanii despre viitor.
Dodon, fiind un doctor în științe economice, ar fi trebuit să poată, fără probleme, să propună un plan de repornire economică a țării pentru a vedea dacă viitorul Moldovei este un stat prosper, unde tinerii vor putea ușor să-și găsească locuri de muncă, unde pensionarii vor primi pensii decente sau un ghettou bolșevizat, unde, cei cu alte opinii, vor fi persecutați și alungați? Executați? Epurați?
Doctorul în științe economice ar fi trebuit să știe, că peste 52% din populația acestui stat locuiește la sate, cum intenționează el să genereze locuri de muncă la sat? Cum va putea el asigura acolo o infrastructură minimă pentru a asigura servicii publice elementare? Cum va transforma agricultura rurală, unde lucrează aproape 40% din cetățeni, dar generează doar 15% din PIB? Cum va asigura un climat investițional, pentru ca marile companii internaționale să investească aici, în timp ce trupe străine staționează ilegal pe teritoriul nostru? Neavând habar pe ce lume trăiesc, dodoniști își ascund incompetența în spatele unor mesaje șovine, îndreptate împotriva unicului segment social cult și educat.

Dacă pornim de la aparenta înclinare a dodoniștilor pentru „democrație” - moldovenii nu vor unirea, ne întrebăm retoric cum are de gând dodonel să reîntregească țara dacă majoritatea absolută a locuitorilor din Transnistria nu vrea să facă parte din R. Moldova. Această realitate ar trebui să fie înțeleasă și de societate și de elita politică, care pierde timp și energie, discutând de 25 de ani despre reintegrare. Revenirea raioanelor de est sub jurisdicția RM este imposibilă, nu doar pentru că populația de acolo nu dorește asta, dar și pentru că Moscova, prin controlul exercitat asupra elitelor militare și economice din regiune, nu va accepta niciodată ca acea zonă să redevină parte a R. Moldova.

Crearea unui sistem economic de succes este un efect al unor instituții economice și politice create de om. Pentru apariția acestor instituții e nevoie de o societate, ce ar crea stimulente, ar răsplăti inovația și ar permite tuturor să aibă acces la oportunitățile economice. Progresul economic poate apărea dacă este susținut de un guvern responsabil fața de cetățeni și sensibil la nevoile lor.

Din păcate, instituțiile economice create în trecut ne-au dus la această prăpastie: foametea, represiunea politică, acapararea întregii proprietăți sau colectivizarea. Singur sau „independent”, fără includerea acestui fragment de stat într-un alt stat cu instituții economice de alt tip putem tipări bannere despre viitorul luminos al acestui stat și peste 20 de ani. Viitorul acestui stat gravitează în jurul a două direcții opuse: un cerc virtuos, unde societatea se va maturiza, elita politică va deveni responsabilă și va genera un stat care va stimula investiția, inovația și munca sau un cerc vicios, unde o minoritate va deține controlul absolut și va folosi politica pentru a extrage toate profiturile generate de această societate.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)