Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la 3 Iunie 2020
Abonamente

Media 21 Noiembrie 2011, ora 15:40

Moldova – ţara oamenilor puţini și a inimilor frânte

Marime Font

Foto: bloguvern.md

Mereu când dau peste cineva, cu care mi-aş planifica viitorul, persoana dată pleacă, lăsându-mă pe mine cu inima frântă şi planurile la coşul de gunoi.

În fiece oră, în Moldova, patru inimi sunt frânte din cauza plecării. Se nasc cinci suflete noi și mor altele șase. Iar dacă tendința se va păstra, tot mai puțini se vor naște. Din acești cinci copii, unul este din afara căsătoriei.

Loading...


Ioana

Pe Ioana am iubit-o din prima clipă când am văzut-o și mi-am promis că nu o voi părăsi niciodată, încă de la primul nostru sărut. Când iubești, mizezi pe faptul că ești tânăr și planurile pe care le faci sunt pentru oameni mari.

Ioana e cu trei ani mai mică ca mine. Și planificăm să ne căsătorim, eu la 26 și ea la 23. Desigur, după ce absolvim ambii facultatea și poate avem norocul să obținem vreo bursă de schimb de experiență într-o altă țară. Doar că ne este frică. Depărtarea ar putea să ne fure unul de la altul.

Nu vrem mai mult de doi copii. Uneori ne gândim la ce înseamnă să crești un copil în Moldova. Ne-am mulțumi și cu unul, dar să știm că e sănătos și va avea toate necesare, ca să crească ca un copil normal. Nu vrem să avem peste 3 copii și să fim ca cele 40% din familiile care au peste 3 copii și trăiesc sub pragul sărăciei absolute.

Vrem o fată și un băiat. Îi vom numi Marius și Gabriela.

Câți copii să avem?

Ioana a spus că ea după 35 de ani nu va naște, așa că dacă vrem copii, va trebui să-i planificăm din timp, doar că nu prea știm când. Dacă vrem să avem un viitor cumsecade, trebuie să ne dedicăm carierelor, iar apariția unui copil nu prea ne avantajează, mai ales că nu suntem ajutați de către stat aproape cu nimic. Iar banii pe care îi primești pentru concediu de maternitate sau paternitate, abia îți ajung să supravețuiești.

Am vorbit cu niște cunoscuți și ne-au spus că pentru fiecare copil, la naștere, vom primi cîte 1500 de lei și nu contează câți vom avea. Pentru fiecare suma e fixă. În caz că Ioana va rămâne însărcinată și nu va lucra, vom primi lunar doar 200 lei din fondul social. Ni s-a spus că sunt bani pentru pampers. Oricum, nu cred că cineva își închipuie cât de des un copil murdărește un scutec. O prietenă de familie are un salariu de 10.000 lei și, lunar, primește 3.000. Noi încă ne vom gândi dacă se merită să avem mai mulți copii.

În Suedia, sistemul se axează pe ajutorul pe care îl primesc oamenii în concediile de maternitate și de asemenea încurajarea părinţilor de a-şi da copiii la grădinițe pre-plătite de stat.

La televizor se vorbește că numărul oamenilor din Republica Moldova scade. Din această cauză avem și vom avea mult mai multe probleme în viitor. Pensia este mică și oameni care să lucreze sunt puțini. Noi asta înțelegem, dar mai mulți copii oricum nu vom putea face. BBC-ul a spus că Moldova e țara a cărei populație scade cel mai mult, iar spre anul 2050, de la aproximativ 3,5 milioane, vom fi 2,5 milioane.

Soluții

Citeam undeva că nici o țară nu-și va pierde total populația din cauza problemelor demografice. Deoarece, cu cât un stat e mai dezvoltat, cu atât grija pentru familii o poartă el. Mai înainte toată educația copilul o primea acasă, acum el merge la școală, la universitate. Astfel, în caz că populația va scădea prea mult, statul va trebui să facă ceva pentru asta. În China, deoarece erau prea mulți copii, li s-au impus limită la câți copii pot să se ducă la școală și să plătească impozite, iar în Canada, statul invită oameni pentru a trăi acolo. Cu Ioana ne gândim că dacă va fi insuportabil de trăit aici, ne vom muta în Canada.

Ioana mi-a povestit şi de cartea lui Savantie Baștovoi „Diavolul este politic corect”. Acolo erau niște soluții bizare de control al numărului populației. Fiecare al doilea născut, dacă este băiat, e castrat, în caz că părinții nu plătesc o anumită sumă de bani pentru a-i cumpăra dreptul de a avea urmași. Apoi, primii născuți, când creșteau mari, își puteau vinde dreptul a avea urmași pentru o anumită sumă de bani. Iar cu timpul, statul a declarat că pentru ca să nu existe copii fără părinți, toți vor fi ai statului și s-au creat diferite incubatoare unde erau crecuți copii. Un fel de Matrix, i-am spus eu Ioanei.

Uneori mă gândesc, dacă tinerii nu vor fi motivați să se căsătorească și să aibă o stabilitate, adică pâine pe masă și un acoperiș deasupra capului, s-ar putea să ajungem chiar la aceste incubatoare de oameni. Din interes, m-am uitat peste Strategia națională pentru securitate demografică a Republicii Moldova. Dacă ar fi acolo ceva care să mă motiveze să întemeiez o familie și m-aș conduce după aceasta, nu aș cere-o pe Ioana în căsătorie. Sunt lucruri acolo care sunt necesare de implementat, dar ele vin, by default, cum ar spune americanii.

S-au făcut propuneri, dar nimic concret nu a fost implementat.

La revedere

Am uitat să vă spun că mama Ioanei e în Italia, și acum am aflat că ei, cu toată familia, au decis să plece în Veneția, pentru că vor avea un viitor mai bun. Azi pleacă toți 4, mama, tata, Ioana și fratele Ioanei. Iar eu rămân cu inima frântă și cu Marius și Gabriela doar în planurile mele de viitor.

Uneori mă întreb, câte Ioane va trebui să întâlnesc și apoi să le spun la revedere, sau câte Ioane spun la revedere altor băieți ca mine.

Uneori mă gândesc că dacă ne-am căsători repede, acum cât suntem tineri, din dragoste și din nebunie, s-ar putea să rezistăm. Dar statisticile și situația economică spun altceva. Și așa în fiece zi dispar din Moldova 106 persoane. Unele mor, altele pleacă, iar cu cele ce pleacă, dispar și toți viitorii Mariuși și Gabriele.

Aș vrea să se facă ceva, să fim motivați să rămânem și să ne iubim acolo unde s-au iubit și părinții noștri, iar copii noștri să facă alți copii și să se iubească tot aici.

Și te-ai dus dulce iubire, și-a murit iubirea noastră…

Autor: Alexandru Lebedev
Sursa: Bloguvern.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:49

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate Foto: București

Alte 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:41

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Sunt confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 11 în raioanele din est. O persoană a decedat din cauza infectării.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)