Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Atitudini 23 Septembrie 2012, ora 12:05    Din editia print

Marime Font

Moldova - pe rol de cobai pentru Moscova și Bruxelles

Discuțiile în jurul condițiilor de furnizare a gazelor de către Moscova spre Chișinău s-au ciocnit din nou de peretele datoriilor istorice ale teritoriilor de pe ambele maluri ale Nistrului, poziționate, insistent de către furnizor, drept datoriile Republicii Moldova (declarație logică reieșind din unicitatea declarativă a statului).

 
 

„În ceea ce privește soluțiile, încă nu le-am găsit”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, menționând: „am făcut o ofertă la pachet partenerilor moldoveni”, fără a preciza despre ce este vorba.

Presa rusă a scris imediat că principalele sunt recunoașterea datoriei de 4,1 mlrd. dolari (majoritatea absolută fiind a teritoriilor din stânga Nistrului) și renunțarea la pachetele energetice ale UE.Declarația Federației Ruse a fost, de fapt, mai mult un test (o hârtie de turnesol) pentru situații similare, care pot apărea în raport cu Uniunea Europeană în state din CSI sau Balcani. Cu alte cuvinte, un test, în lupta furnizorilor pentru piețele de desfacere.

Comisia Europeană și-a anunțat speranțele că R. Moldova nu va denunţa acordurile energetice cu UE pentru a avea avantajul mai multor surse, iar președintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că „dacă am denunţa Protocolul cu privire la acordul de cooperare energetică cu Uniunea Europeană, aceasta ar reprezenta nu un pas, ci zece paşi înapoi, pe calea integrării europene. Nici nu se pune această întrebare”.

Miercuri, 19 septembrie 2012, o delegație de la Chișinău a plecat la Bruxelles pentru a discuta acest subiect cu autoritățile europene. Cu cei de la Moscova același lucru se va discuta pe data de 28 septembrie (Ialta, summitul CSI al șefilor de guverne).

„Noi nu suntem în situaţia în care să alegem ori… Acest scenariu nu este examinat nici la nivel ipotetic. Tonalitatea şi caracterul discuţiilor noastre cu partenerii ruşi, într-o anumită măsură, depinde de tonalitatea şi caracterul discuţiilor pe axa Bruxelles-Moscova. Asta este realitatea”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Cert este că principala problemă e datoria zonei transnistrene. Federația Rusă a primit de mai multe luni propunerea Chișinăului de a ceda oficial unei întreprinderi din stânga Nistrului tot patrimoniul (care deja e sub controlul Tiraspolului), dar și datoriile. Federația Rusă e într-o examinare continuă a acestor propuneri, turnând din când în când gaz pe focul negocierilor. Contractul încheiat între „Moldovagaz” şi „Gazprom” pentru cinci ani a expirat la 31 decembrie 2011, fără a fi semnat altul nou.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md