Actualitate

Moldova a cumpărat aproape jumătate din laptele exportat din Ucraina, de la începutul acestui an

De asemenea, Georgia a importat din Ucraina 0,75 mii tone de produse lactate, în sumă de 478 de mii de dolari, și Arabia Saudită – 0,36 mii tone în sumă de 233 de mii de dolari.

Conform asociației de profil, exporturile de produse lactate, în general, s-au majorat în decurs de un an cu o treime și au depășit 36,4 mii tone, iar în echivalent bănesc exportul de produse lactate a crescut cu 81%, ajungând la 63,7 de milioane de dolari.
Republica Moldova este în continuare una din principalele piețe de desfacere a produselor lactate ucrainene, al căror export în primele patru luni a constituit 841 tone în valoare de $829 mii.

Mai mult de jumătate din acestea au revenit Moldovei.
Exporturile de brânzeturi din Ucraina s-au majorat cu 16,5%, până la 2,5 de mii tone în sumă de 8,5 milioane de dolari. Republica Moldova s-a plasat pe locul doi, după China, importând produse în sumă de 2,4 milioane de dolari.

De asemenea, Republica Moldova se află pe locul trei, după Maroc și Kazahstan, la consumul de unt ucrainean. În primele patru luni, Ucraina a exportat 5,5 mii tone de unt, în valoare de 20 de milioane de dolari, inclusiv în Republica Moldova, în sumă de 2,3 milioane de dolari.
Amintim că, în mai 2016, Guvernul de la Chișinău a introdus restricții la importul unui șir de mărfuri ucrainene, inclusiv lactate, stabilind anumite cote, a căror depășire este impozitată cu 10-20%. Decizia a fost luată la inițiativa producătorilor locali, pentru a proteja piața internă, fiind valabilă până la sfârșitul anului 2016. Autoritățile ucrainene au considerat că măsurile întreprinse de Chișinău sunt "inechitabile și nefondate". Acestea au fost anulate din 2017, la insistența Kievului, precizează INFOTAG. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *