Republica Moldova a transpus în legislația națională cele mai bune practici comunitare în ceea ce privește promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă.
Astfel, orice investitor poate accesa piața moldovenească, iar fiecare moldovean își poate instala în locuință sau în curte propria unitate de generare a energiei electrice pentru acoperirea consumului personal. Declarațiile au fost făcute de către șeful adjunct al Direcției politici în domeniul energetic al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Denis Tumuruc, la dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă”, organizată în cadrul Săptămânii Europene a energiei durabile, transmite IPN.
Potrivit lui Denis Tumuruc, instalaţiile eoliene şi panourile fotovoltaice sunt cele mai adecvate surse de energie verde pentru Republica Moldova. Legea adoptată permite micilor investitori să meargă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, să obţină dreptul de a produce energie verde, de până la 4 MW. Din 2019, acest lucru va fi posibil şi pentru investitorii mari, care vor putea produce energie verde şi pentru clădiri mai mari.
Dumitru Vasilescu, manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a menţionat că este în desfășurare un proiect care prevede instalarea pe acoperişul unui bloc de studii al Universităţii Tehnice a panourilor fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu de energie electrică. Este planificată instalarea unui panou de 1 MW care să asigure cu energie verde un bloc de studiu şi căminele UTM din preajmă. „Pentru noi prezintă interes universităţile, dar şi instituţiile spitaliceşti mari, care au acoperişuri mari, spitalele raionale, unde consumul de energie este mai mare”, a spus Dumitru Vasilescu.
Rectorul UTM, Viorel Bostan, a remarcat că proiectul este implementat pentru a micşora costurile de energie ale universităţii. În parcul UTM sunt instalate turbine eoliene, panouri fotovoltaice care asigură cu energie parcul și alte reţele de consum. „În Republica Moldova sunt importante atât turbinele de dimensiuni mari, panourile fotovoltaice, dar și turbinele mici, care sunt adecvate pentru zonele rurale și ar putea fi o sursă care să le permită micilor producători să micşoreze preţurile”, a spus Viorel Bostan.
Dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă” a fost organizată de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile, care se desfăşoară în perioada 4-10 iunie.
Sursa: Ipn.md
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul