Economie

Moldova Agroindbank continuă să menţină creditele neperformante sub nivelul mediu pe sistem

Către 1 septembrie 2016 portofoliul de credite brute al Moldova Agroindbank a constituit 11.229 mln. lei, dintre care creditele neperformante au atins o pondere de 13,40%, fiind mai mică decât media înregistrată pe sistem de 16,51%. În valoare absolută suma creditelor neperformante a constituit – 1.504 mln. lei dintre care 1.041 mln. lei sunt credite scadente. Acest fapt înseamnă că 69% din creditele neperformante sunt credite sănătoase, care se rambursează în termen.

Soldul datoriei la creditele neperformante în capitalul normativ total (CNT) reprezintă 62,34%, media pe sistem fiind de 66,53%.

„Pe parcursul ultimelor nouă luni ale anului curent, marcate de o criză economică profundă care a condiţionat scăderea acordării noilor credite performante, Moldova Agroindbank vine în ajutorul companiilor pentru a le deveni un partener de încredere dispus să-i înţeleagă şi să-i susţină financiar. Mergem în întâmpinarea clienţilor şi din acest considerent am creat un nivel de siguranţă, prin formarea fondului de risc”, a comentat Preşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari.

Noţiunea de „credite neperformante” este deseori manipulată în presă, fiind neclară pentru publicul larg, astfel ne propunem să lansăm o serie de proiecte media pentru a dezvălui acest aspect.

De menţionat este că împrumuturile bancare neperformante nu reprezintă un risc major pentru o instituţie bancară atâta timp cât sunt gestionate corect şi sunt în limitele medii pe piaţă. Examinarea indicatorilor creditelor neperformante trebuie examinate în contextul ansamblului de indicatori care indică starea de sănătate a portofoliului de credite a băncii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *