Economie

Moldova Agroindbank în clasamentul celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est

Topul relevă o performanță vizibilă a băncii în clasament, ridicându-se cu 11 poziţii, comparativ cu anul precedent, când a ocupat locul 82 la nivel regional. BC „Moldova Agroindbank” SA a intrat în clasamentul SEE TOP 100 bănci în anul 2010, când s-a plasat pe locul 100.

Potrivit metodologiei clasamentului, au fost luate în considerație rezultatele activităţii băncilor din Europa de Sud-Est, conform situației din 31 decembrie 2015 şi 2014. Pentru comparație, rapoartele financiare în monedă locală au fost convertite în euro, folosind ratele de schimb oficiale ale băncilor centrale regionale în ultima zi lucrătoare a anilor respectivi.

Moldova Agroindbank este în clasament conform datelor privind activele, care au constituit 848,8 mln. Euro, la finele anului 2015, fiind în creştere cu 18,6 la sută față de anul 2014, iar faţă de anul 2010, prima menţiune în clasament, – de 1,8 ori (458,2 mln. Euro).

În comentariul clasamentului, autorii afirmă că în ultimii ani sectorul bancar din Europa de Sud-Est a rămas în mare parte stabil, datorită reglementărilor mai stricte. Deși calitatea activelor a rămas o provocare pentru industrie, cu un nivel ridicat de credite neperformante, îmbunătățirea condițiilor de operare și revitalizarea mediului economic au ajutat cele mai mari bănci din regiune să-și îmbunătățească rezultatele și să-și crească activele.

În SEE TOP 100 bănci 2016 au participat peste 250 de bănci, inclusiv filiale şi reprezentanţe oficiale ale băncilor străine în regiune. Din Republica Moldova în clasament au fost incluse şi alte două bănci comerciale, care urmează Moldova Agroindbank, confirmând poziţia de lider în sistemul bancar autohton.

SeeNews Business Intelligence for Southeast Europe este o platformă independentă on-line de știri de business și informații privind piețele emergente, cu o experiență de 15 ani în domeniu. Compania are în portofoliul său numeroase studii ce piață, peste 25.000 de rapoarte pentru principalii actori din industriile est-europene, precum și un clasament anual SEE TOP 100 pe trei categorii: companii, bănci și asiguratori la nivel regional.

Cea de a noua ediție a clasamentului a fost publicată pe 4 octombrie 2016.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *