Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Economie 3 Iulie 2015, ora 14:02

Moldova amenințată de beznă și frig

Marime Font

Criza din sistemul bancar, recesiunea din regiune, precum și lipsa unei guvernări stabile au condus la devalorizarea cu aproximativ 50% a monedei naționale. Fenomenul a declanșat creșteri de prețuri și înrăutățirea climatului de afaceri.

 Criza din sistemul bancar, recesiunea din regiune, precum și lipsa unei guvernări stabile au condus la devalorizarea cu aproximativ 50% a monedei naționale. Fenomenul a declanșat creșteri de prețuri și înrăutățirea climatului de afaceri.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, Grupul Gas Natural Fenosa, a cerut o majorare a prețului la energia electrică de circa 60%. De asemenea, concernul rus Gazprom a anunțat că, în 2016, intenționează să vândă Moldovei gazele naturale la un preț mediu de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 10-20% mai mult. Astfel, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu o profundă criză energetică, iar consumatorii vor ajunge să stea în frig și fără lumină.

Loading...


La mijlocul anilor `90, Republica Moldova a mai trecut printr-o situație asemănătoare. Atunci, din cauza incapacității de plată, autoritățile au fost nevoite să deconecteze energia electrică pentru consumatorii finali. Conform unui grafic și în dependență de tipul localității, cetățenii trebuiau să stea în beznă mai multe ore.

Vera Butnaru, o locuitoare de 64 de ani din orășelul Nisporeni, își amintește bine acele timpuri și nu mai dorește să ajungă în așa situație. „Seara, la orele 18:00, parcă la comandă, rămâneam fără lumină timp de două ore. Noi eram norocoși, deoarece trăiam în oraș. Cei din sate trăiau pe întuneric și 5-6 ore. Vara era ușor pentru că puteai să ieși în grădină și să lucrezi. Iarna, însă, îți ieșeai din minți. Nu mai știam ce să fac. Copiii nu își puteau face temele, iar cei vârstnici nu puteau face, de exemplu, curățenie în casă sau mâncare. Nu țin minte câte lumânări am ars, dar nu mai vreau să trec prin așa ceva”, își amintește Vera.

Situația critică din sectorul energetic a apărut după ce la începutul acestui an moneda națională a Moldovei a început critic să se devalorizeze. Astfel, în luna martie, Grupul Gas Natural Fenosa a cerut o majorare a prețului la energie electrică cu 60%. La scurt timp, o altă companie, Moldovagaz a venit la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu solicitarea de majorare a tarifului la gazele naturale cu circa 48%. Deocamdată, ambele cereri nu au fost acceptate de guvernanții de la Chișinău, iar experții consideră că aceasta s-a întâmplat pentru că partidele politice s-au aflat în campanie electorală pentru alegerile locale generale din 14 (28) iunie 2015.

Moldova poate ajunge în beznă

După alegeri, situația din sectorul energetic a revenit pe agenda subiectelor critice. La începutul acestei săptămâni, Gas Natural Fenosa a anunțat într-un comunicat că, din cauza datoriilor acumulate, compania riscă să nu mai poată asigura cetățenii cu energie electrică.
Reprezentanții companiei au declarat că tariful la energia electrică trebuie să fie majorat urgent. La scurt timp, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică a chemat la raport Ministerul Economiei, Agenția pentru Reglementare în Energetică, Serviciul de Informații și Securitate şi distribuitorul de energie electrică Gas Natural Fenosa pentru a examina riscul sistării livrărilor de curent. La această ședință, președintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a declarat că această necesitate a apărut drept urmare a jafului din sectorul bancar, care a generat creșterea fără precedent a dolarului în raport cu leul moldovenesc. Șefa companiei le-a spus parlamentarilor că dacă energia electrică nu se va scumpi, compania nu va putea plăti datoriile față de Centrala electrică de la Cuciurgan, de la care cumpără curentul și care, la rândul său, amenință cu sistarea livrărilor. Compania invocă datorii de 140 de milioane de lei, care s-ar fi acumulat începând cu 2012, dar mai ales în 2014 din cauza deprecierii leului față de dolar.

Sergiu Tofilat, expertul Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că această solicitare este doar parțial argumentată, iar o posibilă majorare a tarifului pentru energia electrică ar putea duce la proteste în masă, asemenea celor care au avut loc recent în Armenia. „Sectorul de furnizare a energiei electrice se află într-o situație extrem de dificilă. Pe de o parte, din cauza deprecierii valutei naționale s-au majorat cu peste 50% costurile de import a energiei electrice, fapt care creează o presiune financiară asupra operatorilor de energie electrică. Aceasta a avut loc din cauza jafului de miliarde din cele trei bănci. Pe de altă parte, Curtea de Conturi a declarat de mai multe ori că în actualul tarif sunt incluse cheltuieli nejustificate, iar rețelele companiei Gas Natual Fenosa se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. Eu sunt de părere că nu există nici o transparență în metodologia de stabilire a tarifelor pentru energia electrică, de aceea cred că majorarea nu este justificată. Totodată, compania nu a făcut investițiile pe care trebuia să le facă, iar profitul acesteia este mult mai mare decât investițiile. Aceste investiții au fost incluse deja în tarif. Până la urmă, cred că majorarea tarifului se va produce, iar cei mai afectați vor fi cetățenii simpli. Se va produce o reacție în lanț: se va mări tariful, vor crește prețurile la toate produsele, iar R. Moldova riscă să se confrunte cu o criză energetică de proporții”, susține expertul.


Sergiu Tofilat

Lipsa de acțiuni din partea autorităților de la Chișinău precum și lipsa unei conexiuni alternative la alte rețele electrice au dus la aprofundarea crizei energetice a țării. Chiar și în această situație, autoritățile moldovenești nu au reacționat, dând de înțeles că la mijloc ar fi interese financiare ascunse.

Ion Preașcă, expertul în economie de la Chișinău, consideră că principala vină pentru situația creată îi aparține, în mare măsură, autorităților care ascund o bună parte de adevăr. „Majorarea tarifelor a cerut nu doar Gas Natural Fenosa, ci și RED-Nord şi RED Nord-Vest, companii din proprietatea statului. Totodată și CET-urile așteaptă o ajustare a tarifelor de producere a energiei. Faptul că a ieşit în prim-plan Gas Natural Fenosa se datorează faptului că acesteia îi pasă de securitatea energetică a țării, în timp ce autoritățile încearcă să ascundă realitatea. Acestea sunt de vină că au tergiversat mai mult de un an ajustarea tarifelor. Dacă se făceau ajustări din timp, tarifele creșteau lent și nu în proporția solicitată de companii. Cu siguranță că tarifele vor crește, pentru că există riscul ca Moldova să rămână fără energie. Deconectarea este iminentă în acest caz. Autoritățile nu au încotro, altfel dau faliment companiile de distribuție, iar asta este și mai riscant pentru securitatea țării. Doar dacă acesta nu este scopul final al unor reprezentanți ai puterii. Cred că se va ajunge la un compromis, iar tarifele vor crește acum cu 20-25%, iar apoi eșalonat trimestrial în decurs de 2-3 ani, pentru că pierderile companiilor, ca urmare a neajustării la timp a tarifelor trebuie să fie recuperate din tarif”, a declarat expertul, în exclusivitate pentru DW.

Invitat la ședința Parlamentului de joi, 3 iulie, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a răspuns evaziv la întrebările deputaților privind posibilele majorări ale tarifului. „Noi privim cu scepticism această solicitare. Nu este argumentată. Noi acum analizăm rapoartele și urmează să determinăm cu cât este justificată majorarea tarifelor la energia electrică. Distribuitorii de energie electrică se află acum într-un proces de reorganizare. După încheierea procesului, consumatorii vor putea să-şi aleagă furnizorul şi distribuitorul de energie electrică. Odată cu apariția concurenței în domeniu, nu este exclus ca tariful să se micșoreze”, a precizat directorul ANRE

Gazul rușilor mai scump în 2016

Lovitura puternică în sectorul energetic al Moldovei se va simți și mai mult, după ce tot în această săptămână gigantul rus Gazprom și-a propus să majoreze tariful pentru gazele naturale livrate Chișinăului. Astfel, oficialii concernului au aprobat semnarea unui contract nou cu întreprinderea Moldovagaz privind livrarea în anul 2016, a unui volum de 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare de 1,046 mln de dolari, iar prețul mediu va fi de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 10-20% mai mult decât în 2015. Din document rezultă că în anul 2016 Republica Moldova va cumpăra gaz rusesc, la un preț mai mare decât toate statele postsovietice, cu excepția Ucrainei. Țara vecină a refuzat în aceste zile să semneze un contract nou cu Gazprom și a sistat importurile din Rusia, pe motiv că actualul tarif este unul exagerat.
Totodată, Moldovagaz a declarat în nenumărate rânduri că, de asemenea, din cauza deprecierii leului, tariful pentru consumatorii casnici trebuie majorat. Astfel, dacă ANRE va aproba cererea companiei de majorare, iar Rusia va mări prețul la gaze, atunci cetățenii Moldovei vor trebui să scoată bani grei pentru a se încălzi.


Alexandru Fală

Expertului Centrului Analitic Independent „Expert Grup” din Chișinău, Alexandru Fală, este de părere că actualul tarif pentru consumatorii casnici va fi majorat într-un final, iar planurile Gazpromului de a impune Moldovei să plătească mai mult este una nejustificată. „La moment, Republica Moldova importă gaz din Rusia în baza vechiului contract, care se prelungește de la trimestru la trimestru. Conform acestui contract, prețul gazului este corelat cu costul petrolului. Datorită scăderii prețului petrolului pe piața internațională, si prețul de import al gazului s-a redus. In condițiile unui preț scăzut la petrol, pentru R. Moldova prelungirea vechiului contract cu Gazprom este avantajoasă. Este evident că se va negocia un nou contract de import al gazului. Însă nu e clar dacă Chișinăul va reuși să obțină condiții avantajoase, deoarece Federația Rusă, frecvent, utilizează instrumentele economice pentru a-și promova interesele politice. Iar 'arma gaziferă' este unul din instrumentele cele mai preferate ale Kremlinului. Și în cazul Republicii Moldova, contractul privind importul de gaz poate fi utilizat în calitate de mijloc de presiune”, a explicat analistul în exclusivitate pentru DW.

Toate drumurile duc la Moscova

Problema cea mai mare care afectează securitatea energetică a R. Moldova vine din dependența livrărilor de energie electrică și gaze de companiile aflate sub jurisdicția Federației Ruse. Astfel, centrala electrică de la Cuciurgani, de la care companiile moldovenești cumpără energie, aparține companiei ruse „Inter RAO ES", iar concernul rus „Gazprom” deține 50% din compania „Moldovagaz”. Astfel, actualmente, R. Moldova nu are alte surse de aprovizionare cu energie electrică și gaze, decât cele ruse.

Andrei Pascarenco, colonel al Serviciului de Informații şi Securitate (SIS), în cadrul ședinței Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a spus că revizuirea tarifului la energia electrică ar fi nejustificată, iar furnizorul de energie electrică din stânga Nistrului ar putea utiliza aceste datorii pentru a șantaja Chișinăul cu sistarea livrărilor în prag de iarnă. Responsabilii de la SIS spun că aceste riscuri nu sunt o noutate pentru autorități, pentru că în ultimii doi ani, instituția ar fi informat, cu regularitate, Președinția, Guvernul și conducerea Parlamentului despre pericolul ce planează asupra sistemului energetic.

În cazul livrărilor de gaze situația este și mai dificilă. Rusia a folosit mereu prețul la gaz pentru a pedepsi R. Moldova pentru aspirațiile sale europene. Totodată, construcția gazoductului Iași-Ungheni nu reprezintă deocamdată o sursă alternativă de aprovizionare cu gaze.
Experții de la Chișinău consideră că autoritățile trebuie să găsească rapid alte căi de aprovizionare a țării cu energie. Totodată, mai multe organizații internaționale au declarat că situația din sistemul bancar ar trebui rezolvată, astfel încât să fie stopată cât mai repede deprecierea leului moldovenesc.

„Rusia va continua să ne preseze, atâta timp cât noi suntem o țară mică și neajutorată și nu avem alternative. Ei cunosc foarte bine că suntem dependenți de companiile lor și dacă nu acceptăm condițiile lor, atunci rămânem fără gaz și energie. Astfel, sarcina noastră este să găsim cât mai rapid alternative. Ar trebui să construim noi rețele alternative și să ne conectăm la piața energetică europeană ca să avem o protecție. Dacă vom avea alternative, atunci noi vom avea o poziție mai bună în cadrul negocierilor. Ministerul Economiei și alte organe abilitate trebuie să asigure securitatea energetică a țării, iar aceste acțiuni trebuiau făcute demult, nu atunci când devii o pradă ușoară în fața unui imperiu”, e declarat în exclusivitate pentru DW, Sergiu Tofilat.

Lipsa unor alternative și majorarea probabilă a tarifelor îngrijorează și mai mult cetățenii. Veniturile mici ale populației vor pune presiune și mai mare pe oamenii din regiunile rurale, iar apariția unor noi proteste, asemenea celor din Armenia, este tot mai plauzibilă. Până atunci, însă, Vera, dar și mulți alți cetățeni ai Moldovei folosesc vreascuri uscate din pădure pentru încălzirea sobelor și pentru a pregăti bucate. Aceasta este unica sursă alternativă pentru moldoveni.

Sursa: DW.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)