Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Economie 3 Iulie 2015, ora 14:02

Moldova amenințată de beznă și frig

Marime Font

Criza din sistemul bancar, recesiunea din regiune, precum și lipsa unei guvernări stabile au condus la devalorizarea cu aproximativ 50% a monedei naționale. Fenomenul a declanșat creșteri de prețuri și înrăutățirea climatului de afaceri.

 Criza din sistemul bancar, recesiunea din regiune, precum și lipsa unei guvernări stabile au condus la devalorizarea cu aproximativ 50% a monedei naționale. Fenomenul a declanșat creșteri de prețuri și înrăutățirea climatului de afaceri.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, Grupul Gas Natural Fenosa, a cerut o majorare a prețului la energia electrică de circa 60%. De asemenea, concernul rus Gazprom a anunțat că, în 2016, intenționează să vândă Moldovei gazele naturale la un preț mediu de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 10-20% mai mult. Astfel, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu o profundă criză energetică, iar consumatorii vor ajunge să stea în frig și fără lumină.


La mijlocul anilor `90, Republica Moldova a mai trecut printr-o situație asemănătoare. Atunci, din cauza incapacității de plată, autoritățile au fost nevoite să deconecteze energia electrică pentru consumatorii finali. Conform unui grafic și în dependență de tipul localității, cetățenii trebuiau să stea în beznă mai multe ore.

Vera Butnaru, o locuitoare de 64 de ani din orășelul Nisporeni, își amintește bine acele timpuri și nu mai dorește să ajungă în așa situație. „Seara, la orele 18:00, parcă la comandă, rămâneam fără lumină timp de două ore. Noi eram norocoși, deoarece trăiam în oraș. Cei din sate trăiau pe întuneric și 5-6 ore. Vara era ușor pentru că puteai să ieși în grădină și să lucrezi. Iarna, însă, îți ieșeai din minți. Nu mai știam ce să fac. Copiii nu își puteau face temele, iar cei vârstnici nu puteau face, de exemplu, curățenie în casă sau mâncare. Nu țin minte câte lumânări am ars, dar nu mai vreau să trec prin așa ceva”, își amintește Vera.

Situația critică din sectorul energetic a apărut după ce la începutul acestui an moneda națională a Moldovei a început critic să se devalorizeze. Astfel, în luna martie, Grupul Gas Natural Fenosa a cerut o majorare a prețului la energie electrică cu 60%. La scurt timp, o altă companie, Moldovagaz a venit la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu solicitarea de majorare a tarifului la gazele naturale cu circa 48%. Deocamdată, ambele cereri nu au fost acceptate de guvernanții de la Chișinău, iar experții consideră că aceasta s-a întâmplat pentru că partidele politice s-au aflat în campanie electorală pentru alegerile locale generale din 14 (28) iunie 2015.

Moldova poate ajunge în beznă

După alegeri, situația din sectorul energetic a revenit pe agenda subiectelor critice. La începutul acestei săptămâni, Gas Natural Fenosa a anunțat într-un comunicat că, din cauza datoriilor acumulate, compania riscă să nu mai poată asigura cetățenii cu energie electrică.
Reprezentanții companiei au declarat că tariful la energia electrică trebuie să fie majorat urgent. La scurt timp, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică a chemat la raport Ministerul Economiei, Agenția pentru Reglementare în Energetică, Serviciul de Informații și Securitate şi distribuitorul de energie electrică Gas Natural Fenosa pentru a examina riscul sistării livrărilor de curent. La această ședință, președintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a declarat că această necesitate a apărut drept urmare a jafului din sectorul bancar, care a generat creșterea fără precedent a dolarului în raport cu leul moldovenesc. Șefa companiei le-a spus parlamentarilor că dacă energia electrică nu se va scumpi, compania nu va putea plăti datoriile față de Centrala electrică de la Cuciurgan, de la care cumpără curentul și care, la rândul său, amenință cu sistarea livrărilor. Compania invocă datorii de 140 de milioane de lei, care s-ar fi acumulat începând cu 2012, dar mai ales în 2014 din cauza deprecierii leului față de dolar.

Sergiu Tofilat, expertul Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că această solicitare este doar parțial argumentată, iar o posibilă majorare a tarifului pentru energia electrică ar putea duce la proteste în masă, asemenea celor care au avut loc recent în Armenia. „Sectorul de furnizare a energiei electrice se află într-o situație extrem de dificilă. Pe de o parte, din cauza deprecierii valutei naționale s-au majorat cu peste 50% costurile de import a energiei electrice, fapt care creează o presiune financiară asupra operatorilor de energie electrică. Aceasta a avut loc din cauza jafului de miliarde din cele trei bănci. Pe de altă parte, Curtea de Conturi a declarat de mai multe ori că în actualul tarif sunt incluse cheltuieli nejustificate, iar rețelele companiei Gas Natual Fenosa se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. Eu sunt de părere că nu există nici o transparență în metodologia de stabilire a tarifelor pentru energia electrică, de aceea cred că majorarea nu este justificată. Totodată, compania nu a făcut investițiile pe care trebuia să le facă, iar profitul acesteia este mult mai mare decât investițiile. Aceste investiții au fost incluse deja în tarif. Până la urmă, cred că majorarea tarifului se va produce, iar cei mai afectați vor fi cetățenii simpli. Se va produce o reacție în lanț: se va mări tariful, vor crește prețurile la toate produsele, iar R. Moldova riscă să se confrunte cu o criză energetică de proporții”, susține expertul.


Sergiu Tofilat

Lipsa de acțiuni din partea autorităților de la Chișinău precum și lipsa unei conexiuni alternative la alte rețele electrice au dus la aprofundarea crizei energetice a țării. Chiar și în această situație, autoritățile moldovenești nu au reacționat, dând de înțeles că la mijloc ar fi interese financiare ascunse.

Ion Preașcă, expertul în economie de la Chișinău, consideră că principala vină pentru situația creată îi aparține, în mare măsură, autorităților care ascund o bună parte de adevăr. „Majorarea tarifelor a cerut nu doar Gas Natural Fenosa, ci și RED-Nord şi RED Nord-Vest, companii din proprietatea statului. Totodată și CET-urile așteaptă o ajustare a tarifelor de producere a energiei. Faptul că a ieşit în prim-plan Gas Natural Fenosa se datorează faptului că acesteia îi pasă de securitatea energetică a țării, în timp ce autoritățile încearcă să ascundă realitatea. Acestea sunt de vină că au tergiversat mai mult de un an ajustarea tarifelor. Dacă se făceau ajustări din timp, tarifele creșteau lent și nu în proporția solicitată de companii. Cu siguranță că tarifele vor crește, pentru că există riscul ca Moldova să rămână fără energie. Deconectarea este iminentă în acest caz. Autoritățile nu au încotro, altfel dau faliment companiile de distribuție, iar asta este și mai riscant pentru securitatea țării. Doar dacă acesta nu este scopul final al unor reprezentanți ai puterii. Cred că se va ajunge la un compromis, iar tarifele vor crește acum cu 20-25%, iar apoi eșalonat trimestrial în decurs de 2-3 ani, pentru că pierderile companiilor, ca urmare a neajustării la timp a tarifelor trebuie să fie recuperate din tarif”, a declarat expertul, în exclusivitate pentru DW.

Invitat la ședința Parlamentului de joi, 3 iulie, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a răspuns evaziv la întrebările deputaților privind posibilele majorări ale tarifului. „Noi privim cu scepticism această solicitare. Nu este argumentată. Noi acum analizăm rapoartele și urmează să determinăm cu cât este justificată majorarea tarifelor la energia electrică. Distribuitorii de energie electrică se află acum într-un proces de reorganizare. După încheierea procesului, consumatorii vor putea să-şi aleagă furnizorul şi distribuitorul de energie electrică. Odată cu apariția concurenței în domeniu, nu este exclus ca tariful să se micșoreze”, a precizat directorul ANRE

Gazul rușilor mai scump în 2016

Lovitura puternică în sectorul energetic al Moldovei se va simți și mai mult, după ce tot în această săptămână gigantul rus Gazprom și-a propus să majoreze tariful pentru gazele naturale livrate Chișinăului. Astfel, oficialii concernului au aprobat semnarea unui contract nou cu întreprinderea Moldovagaz privind livrarea în anul 2016, a unui volum de 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare de 1,046 mln de dolari, iar prețul mediu va fi de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 10-20% mai mult decât în 2015. Din document rezultă că în anul 2016 Republica Moldova va cumpăra gaz rusesc, la un preț mai mare decât toate statele postsovietice, cu excepția Ucrainei. Țara vecină a refuzat în aceste zile să semneze un contract nou cu Gazprom și a sistat importurile din Rusia, pe motiv că actualul tarif este unul exagerat.
Totodată, Moldovagaz a declarat în nenumărate rânduri că, de asemenea, din cauza deprecierii leului, tariful pentru consumatorii casnici trebuie majorat. Astfel, dacă ANRE va aproba cererea companiei de majorare, iar Rusia va mări prețul la gaze, atunci cetățenii Moldovei vor trebui să scoată bani grei pentru a se încălzi.


Alexandru Fală

Expertului Centrului Analitic Independent „Expert Grup” din Chișinău, Alexandru Fală, este de părere că actualul tarif pentru consumatorii casnici va fi majorat într-un final, iar planurile Gazpromului de a impune Moldovei să plătească mai mult este una nejustificată. „La moment, Republica Moldova importă gaz din Rusia în baza vechiului contract, care se prelungește de la trimestru la trimestru. Conform acestui contract, prețul gazului este corelat cu costul petrolului. Datorită scăderii prețului petrolului pe piața internațională, si prețul de import al gazului s-a redus. In condițiile unui preț scăzut la petrol, pentru R. Moldova prelungirea vechiului contract cu Gazprom este avantajoasă. Este evident că se va negocia un nou contract de import al gazului. Însă nu e clar dacă Chișinăul va reuși să obțină condiții avantajoase, deoarece Federația Rusă, frecvent, utilizează instrumentele economice pentru a-și promova interesele politice. Iar 'arma gaziferă' este unul din instrumentele cele mai preferate ale Kremlinului. Și în cazul Republicii Moldova, contractul privind importul de gaz poate fi utilizat în calitate de mijloc de presiune”, a explicat analistul în exclusivitate pentru DW.

Toate drumurile duc la Moscova

Problema cea mai mare care afectează securitatea energetică a R. Moldova vine din dependența livrărilor de energie electrică și gaze de companiile aflate sub jurisdicția Federației Ruse. Astfel, centrala electrică de la Cuciurgani, de la care companiile moldovenești cumpără energie, aparține companiei ruse „Inter RAO ES", iar concernul rus „Gazprom” deține 50% din compania „Moldovagaz”. Astfel, actualmente, R. Moldova nu are alte surse de aprovizionare cu energie electrică și gaze, decât cele ruse.

Andrei Pascarenco, colonel al Serviciului de Informații şi Securitate (SIS), în cadrul ședinței Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a spus că revizuirea tarifului la energia electrică ar fi nejustificată, iar furnizorul de energie electrică din stânga Nistrului ar putea utiliza aceste datorii pentru a șantaja Chișinăul cu sistarea livrărilor în prag de iarnă. Responsabilii de la SIS spun că aceste riscuri nu sunt o noutate pentru autorități, pentru că în ultimii doi ani, instituția ar fi informat, cu regularitate, Președinția, Guvernul și conducerea Parlamentului despre pericolul ce planează asupra sistemului energetic.

În cazul livrărilor de gaze situația este și mai dificilă. Rusia a folosit mereu prețul la gaz pentru a pedepsi R. Moldova pentru aspirațiile sale europene. Totodată, construcția gazoductului Iași-Ungheni nu reprezintă deocamdată o sursă alternativă de aprovizionare cu gaze.
Experții de la Chișinău consideră că autoritățile trebuie să găsească rapid alte căi de aprovizionare a țării cu energie. Totodată, mai multe organizații internaționale au declarat că situația din sistemul bancar ar trebui rezolvată, astfel încât să fie stopată cât mai repede deprecierea leului moldovenesc.

„Rusia va continua să ne preseze, atâta timp cât noi suntem o țară mică și neajutorată și nu avem alternative. Ei cunosc foarte bine că suntem dependenți de companiile lor și dacă nu acceptăm condițiile lor, atunci rămânem fără gaz și energie. Astfel, sarcina noastră este să găsim cât mai rapid alternative. Ar trebui să construim noi rețele alternative și să ne conectăm la piața energetică europeană ca să avem o protecție. Dacă vom avea alternative, atunci noi vom avea o poziție mai bună în cadrul negocierilor. Ministerul Economiei și alte organe abilitate trebuie să asigure securitatea energetică a țării, iar aceste acțiuni trebuiau făcute demult, nu atunci când devii o pradă ușoară în fața unui imperiu”, e declarat în exclusivitate pentru DW, Sergiu Tofilat.

Lipsa unor alternative și majorarea probabilă a tarifelor îngrijorează și mai mult cetățenii. Veniturile mici ale populației vor pune presiune și mai mare pe oamenii din regiunile rurale, iar apariția unor noi proteste, asemenea celor din Armenia, este tot mai plauzibilă. Până atunci, însă, Vera, dar și mulți alți cetățeni ai Moldovei folosesc vreascuri uscate din pădure pentru încălzirea sobelor și pentru a pregăti bucate. Aceasta este unica sursă alternativă pentru moldoveni.

Sursa: DW.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)