Actualitate

Moldova ar putea rămâne fără jumătate din patrimoniul său cultural

 Este concluzia reprezentanților Ministerului Culturii, dar și a mai multor specialiști în domeniu, făcută în cadrul unei conferințe de presă privind desfășurarea Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment care va avea loc în Republica Moldova în perioada 24-27 septembrie.

Tot mai multe obiective incluse în patrimoniul național al Republicii Moldova ajung într-o stare deplorabilă. Menţinerea acestora într-o condiţie bună necesită mijloace financiare de care țara noastră nu dispune. Banii alocați de stat pentru restaurarea monumentelor istorice ajung doar pentru a le da cu var sau, cel mult, pentru o reparație cosmetică. Dacă lucrurile nu se vor mișca din loc, riscăm să vedem monumentele de arhitectură doar în imagini de arhivă, consideră ministrul Culturii, Monica Babuc.

Și viceministrul Culturii, Gheorghe Postică a recunoscut faptul că majoritatea monumentelor din Moldova sunt într-o stare deplorabilă. Chiar dacă Guvernul a alocat pentru acest an circa cinci milioane de lei pentru lucrări de restaurare, banii ajung doar pentru cel mult patru locații.

În același timp, Gheorge Postică a ținut să mulțumească României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova, menționând că doar în ultimi ani Guvernul de la București a acordat Chișinăului o asistență de 2,8 milioane de euro, bani care vor fi cheltuiți pentru reabilitarea Muzeului Naţional de Artă, Teatrului din Cahul şi Sălii cu Orgă din Chișinău.

Zilele Patrimoniului, care se vor desfășura în acest an în Republica Moldova în perioada 24-27 septembrie, au genericul ”Patrimoniul industrial și tehnic”. De notat că în prezent țara noastră are circa 60 de obiective de acest gen, incluse în Registrul Național al Monumentelor.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *