Social

Moldova continuă să fie pârjolită de soare

Săptămâna trecută, echipele de salvatori de la iazurile din municipiului Chişinău au salvat de la înec 27 de persoane. N-a putut fi salvată şi o adolescentă de 14 ani, care s-a înecat duminică în lacul de la Ghidighici.

De asemenea, din cauza căldurilor exagerate, pompierii au fost nevoiţi să stingă incendii apărute în câmpuri. Doar în municipiul Chişinău, pompierii au intervenit în peste 30 de cazuri de ardere a vegetaţiilor.

Se menţine codul roşu de caniculă în sud-estul ţării, unde temperatura maximă a atins cifra de 39 grade. În cea mai mare parte a R. Moldova a fost instituit cod portocaliu, unde, în perioada 10-16 august, temperatura aerului a ajuns la umbră la 37-38 grade. Şi doar în partea de nord-vest a fost instituit cod galben, fiind înregistrate temperaturi de 33-350C. E important de menţionat că temperatură percepută de oameni depăşeşte cu 1-3 grade Celsius valoarea înregistrată. Pentru a trece cu bine de această perioadă, medicii recomandă consumarea unei cantităţi mai mari de lichide, reducerea la minim a expunerii la soare, iar în caz de necesitate – utilizarea metodelor de protecţie contra radiaţiei solare (îmbrăcăminte din ţesături naturale, pălărie sau chipiu, cremă cu factor de protecţie solară).

Elena Pleşca, prim-vicedirectoare la Serviciul Meteorologic de Stat, ne-a spus că, în perioada 15-20 august, din cauza menţinerii valorilor înalte ale temperaturii şi a umidităţii scăzute a aerului, pe o mare parte a teritoriului ţării se prevede pericol excepţional de incendiu – clasa V. A crescut riscul incendiilor, mai ales în zonele forestiere.

Astăzi, pe o mare parte a teritoriului ţării temperatura maximă a aerului va înregistra valori de 33-350C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *