Economie

Moldova dă semne tot mai clare de ieşire din recesiune

 Ultimele estimări ale Fondului Monetar relevă şi ele că economia Moldovei va creşte cu 2,5% în 2010, după un declin de 6,5% anul trecut.

Republica Moldova se pregăteşte de relansarea economică, după ce ţara a intrat anul trecut în recesiune, pe fondul contracţiei economice la nivel global. În acest context, Moldova, cel mai sărac stat european, a cerut sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional. 2010 a adus, însă, semne tot mai clare că economia ţării se pregăteşte de relansare.

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 11% în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2009, peste media de creştere din primele patru luni ale acestui an. Creşterea consumului ar putea fi cauzată de majorarea banilor trimişi de moldovenii care lucrează în străinătate şi care reprezintă mai bine de un sfert din PIB-ul ţării. De altfel, Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul Moldovei se va majora cu 2,5% în acest an, după o contracţie de 6,5% în 2009.

Moldova a avut şi un dram de ghinion, deoarece recesiunea globală s-a suprapus pe o importantă criză politică. Partidele pro-occidentale nu au reuşit să adune suficiente voturi în Parlament pentru a desemna un nou preşedinte, în condiţiile în care comuniştii au blocat sistematic negocierile. În acest context, autorităţile de la Chişinău vor organiza în toamnă alegeri generale pentru un nou Parlament, care să poată desemna un preşedinte.

Sursa: Money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *