Actualitate

Moldova este un partener important pentru Austria, dar si pentru UE

 În prima parte a zilei, oficialul a vizitat ”Orășelul copilăriei” din satul Pârâta, raionul Dubăsari, precum și „Centrul social” din satul Doroțcaia. unde s-a famililarizat cu activitatea Asociației „Concordia” și a avut o întrevedere cu fondatorul acesteia, părintele Georg SPORSCHILL.

În după-ameaza zilei, ministrul Federal de Interne al Austriei, Maria FEKTER, a avut întrevederi cu dl Vladimir FILAT, prim-ministrul Republicii Moldova și cu dl Iurie LEANCĂ, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ulterior, dna Maria FEKTER a vizitat sediul MAI unde a avut o întrevedere cu reprezentanții conducerii instituției. Dialogul dintre oficiali a fost axat, în principal, pe problematica combaterii criminalității organizate, cu accent pe lupta împotriva infracțiunilor conexe acesteia – traficul de droguri, migrația ilegală și traficul de ființe umane, îndeosebi din perspectiva întăririi relațiilor de cooperare operativă la nivelul structurilor cu competențe în materie din cele două țări.

„Apreciem înalt suportul Austriei în procesul de integrare europeană a statului nostru, în special în asigurarea participării Moldovei, cu titlu de excepţie, în cadrul deja a două reuniuni a Forului de la Salzburg, precum şi susţinerea reformelor lansate de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Ne dorim foarte mult şi mizăm pe suportul Austriei în obţinerea statutului de observator la acest for important pro-european”, a subliniat ministrul CATAN.

Totodată, oficialul moldovean a apreciat înalt aportul Austriei în fortificarea capacităţilor instituţionale manifestate prin oferirea a 10 microbuze, organizarea şi desfăşurarea seminarelor de instruire pentru poliţişti şi, în special, interesul manifestat în dezvoltarea ramurii criminalistice în cadrul MAI. Cu această ocazie, a fost reiterată solicitarea MAI către Ministerul Federal al Austriei privind crearea unui laborator de cercetare a profilului ADN în cadrul MAI al Republicii Moldova în vederea sporirii capacităţilor de descoperire a crimelor, în special, cu caracter grav.

În vederea consolidării bazei juridice bilaterale pe dimensiunea afcerilor interne, Guvernul Republicii Moldova a negociat, în strâns dialog cu Guvernul Federal al Austriei, două tratate importante, care au fost semnate cu ocazia vizitei dnei Maria FEKTER: Acordul interguvernamental moldo-austriac privind colaborarea în domeniul combaterii criminalităţii și Protocolul de Implementare interguvernamental moldo-austriac a Acordului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală

„Prin aceste Acorduri de colaborare am reafirmat angajamentul nostru pentru a întreprinde eforturi susținute în vederea combaterii tuturor formelor de criminalitate organizată”, a precizat ministrul Victor CATAN.

Ministrul austriac de Interne, Maria FEKTER, s-a referit la domeniile de colaborare moldo-austriece pe segmentul afacerilor interne. „Vă mulțumesc mult că Republica Moldova este un partener foarte cooperant pe domeniul combaterii criminalității. Austria este dispusă să acorde tot ajutorul posibil pe segmentul de interes comun, inclusiv la construcția a 80 de case în zona sinistrată. În domenii precum întervenția forțelor de ordine, combaterea traficului de droguri și a celui de ființe umane, dorim să împărtășim din experiența noastră. Vă vom sprijini și în crearea unui laborator de cercetare a profilului ADN în cadrul MAI al Republicii Moldova. În acest sens, sperăm ca colaborarea bună pe care o avem să evolueze cât mai mult” a declarat ministrul Federal de Interne al Austriei, Maria FEKTER.

Intensificarea relațiilor moldo-austriece pe segmentul afacerilor interne este în proces de ascensiune și urmează să se materializeze într-un schimb de experiență eficient și conlucrare directă.

Sursa: mai.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *