Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Economie 11 August 2017, ora 10:26

Moldova este un stat dependent de importuri

Marime Font

Tabloul economiei naționale, conturat în baza statisticilor pentru prima jumătate a anului curent, este, ca și în anii trecuți, unul evident disproporționat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, istoricul Gheorghe Cojocaru subliniază că Republica Moldova rămâne un stat dependent de importuri, care prevalează categoric asupra exporturilor, raportul la acest capitol fiind, cel puțin, de 2:1, transmite IPN.

Gheorghe Cojocaru susține că este demn de reținut că, dacă importurile din țările membre ale Uniunii Europene reprezintă circa 50%, cele din spațiul CSI – doar 25%. Totuși, balanța comercială a Republicii Moldova rămâne deficitară și în raport cu țările membre ale Uniunii Europene, și cu cele din spațiul Comunității Statelor Independente.

„Potrivit datelor statistice, România este de departe cel mai important partener economic al Republicii Moldova, fiind urmată de Federația Rusă, Ucraina, Germania și Italia, dacă ar fi să schițăm o listă scurtă a primelor cinci țări cu care Chișinăul are cele mai intense schimburi comerciale. La capitolul exporturi, piața românească de desfacere se plasează, de asemenea, pe primul loc”, a notat Gheorghe Cojocaru.Cât ține de economia zonei de dincolo de Nistru, aceasta este afectată de aceleași dezechilibre de care suferă economia națională, în ansamblul său. Dacă 60% din produsele transnistrene se desfac pe malul drept al Nistrului, doar 7% din ceea ce se aduce la Tiraspol provine din Republica Moldova, în timp ce 60% din importuri au ca sursă Federația Rusă. Piața românească asimilează 15% din produsele transnistrene, cea rusă – 8%, iar cea ucraineană – 6%. Economia transnistreană este într-o criză profundă, singura sa sursă de profit fiind livrarea de energie electrică în dreapta Nistrului.

Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, conectarea la spațiul economic occidental nu a produs, cel puțin, deocamdată, mutații tectonice în mentalitatea socială din Republica Moldova, în timp ce dincolo de Nistru se atestă un fenomen al cantonării într-un fel de captivitate mentală post-sovietică. Istoricul a mai spus că oricât ar fi de irațional, dar societatea din Republica Moldova continuă să se complacă în statutul de repetentă la capitolul învățăminte economice, hrănindu-se adeseori din iluzii și promisiuni deșarte.

IPN
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md