Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 4 Noiembrie 2016, ora 06:43    Din editia print

Marime Font

„Moldova fără turiști. Moldova uitată de lume”

O plimbare prin Chișinău nu pare să fie primul lucru la care se gândesc românii de peste Prut atunci când își fac planuri de vacanță. Cu gândul la țări exotice sau destinații din jumătatea de vest a Europei, fostul teritoriu românesc din Est este ignorat. Dar nu și pentru un bucureștean care a revenit recent dintr-o excursie de trei zile și două nopți în Chișinău.

 
 

Drumuri proaste sau în reparații!

Primul motiv pentru care cineva ar evita Chișinăul sau chiar Republica Moldova sunt drumurile: „Nu pot să garantez că toate drumurile din țară sunt pline de gropi sau pregătite pentru reasfaltare, dar cel de la Iași spre Chișinău a fost chinuitor. Nici capitala republicii nu este cea mai bună, cel puțin la partea de trotuare. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt era și el pregătit pentru reasfaltare, dar fără activitate sau materiale de construcții prin zonă”.Despre arhitectură, tânărul zice că în mare parte clădirile din capitală seamănă izbitor cu cele dintr-un oraș mic de provincie, din România, cu blocuri de tip comunist. „Nu sunt neapărat murdare sau neîngrijite, ci vechi, fără nimic nou sau o culoare veselă”, a afirmat călătorul.

Cât ține de autobuzele, troleibuzele dar și microbuzele din Chișinău, românul spune că lipsa unui sistem de transport subteran sau a benzilor special dedicate transportului în comun este vizibil în orele de vârf. Aproximativ patru din zece troleibuze pe care le-a văzut bucureșteanul sunt vechi, cu nevoie urgentă de înlocuire. Ceea ce l-a șocat a fost prezența taxatorilor în mijloacele de transport. „Oamenii își făceau treaba să împartă bilete, călătorii aveau banii pregătiți în mână”, s-a arătat mirat acesta.

Cel mai bun aspect al orașului se referă la prețurile scăzute la aproape orice. În supermarketuri vezi vinuri Purcari și Cricova cu 18-20 de lei românești, coniac de bună calitate la același preț, sucuri, dulciuri, legume ieftine, produse de import din Rusia. „Etichetele la produsele din supermarket sunt în mare parte scrise în limba rusă. Pentru unele trebuie să te chinui să găsești limba română, pentru altele e un pic mai vizibil”, susține turistul.

Faptul că la Chișinău se vorbesc, neoficial, două limbi se pare că nu l-a descurajat pe român. Acesta susține că foarte rar a auzit vorbindu-se limba română, însă nu a avut parte de probleme, toți cu care a vorbit cunosc limba română și o vorbesc fără probleme, iar vânzătorii i-au răspuns, fără excepție, pentru prima dată în limba română.

Vizita la Chișinău a fost de fapt o escapadă a românului, iar întrebat dacă mai vine, acesta a spus că sunt și alte locuri ce trebuie vizitate.

P.S. Că tot suntem în plin proces electoral, un slogan de genul „Moldova fără turiști. Moldova uitată de lume” își făcea perfect loc în agitația din ultimele săptămâni. 

Un articol de: Tatiana T. Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul