Opinii și Editoriale

Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti!

In sfarsit am ajuns sa vedem indeplinita o promisiune electorala: Moldova s-a debarasat de Voronin. Liberal-democratii s-au tinut de cuvant si iata ca incepem prima saptamana din ultimii opt ani fara Voronin. Cand a fost lansat, sloganul parea o bravada a unor tineri plini de ambitia de a-si cheltui tineretea in lupta cu morile de vant. Un fel de donchihotism autohton adaptat la epoca despotului de Corjova, care la acea vreme parea de neclintit.

El se distra privind de sus, cu mult dispret, la jocurile de pe asfaltul din Piata Marii Adunari Nationale si chiar de pe pragurile propriului palat ale prea-micilor, in ochii lui, politicieni. Nu era posibil ca o cetate atat de bine legata cu sforile docilitatii fata de stapanul atotputernic, cel care imparte slujbe, bani, medalii, afaceri, care poate da sau lua cu aceeasi usurinta fericirea, libertatea ori chiar viata, sa cada in fata unor visatori.

Dar iata ca se poate. Never say never again, spun americanii in asemenea situatii, adica niciodata sa nu spui niciodata. Despotul a cazut si privelistea caderii lui este jalnica. De bolnav ce este de puterea pe care a scapat-o din maini – prosteste; Voronin nu este in stare sa respecte nici cele mai elementare obligatii pe care i le recomanda Constitutia, dar si bunul-simt. El a ales sa isi prezinte demisia de pe sticla unei rable de televiziuni in loc sa vina in fata parlamentului care l-a ales in aceasta calitate de doua ori. Guvernul lui seamana acum cu o ceata de infractori care fuge in mare panica de la locul faptei, lasand in urma dezordine si pustietate. Parca vrand sa decoreze aceasta scena de dezastru cu elemente mai comice, Voronin apare in ultimul act, aruncand la dreapta si la stanga ordine si medalii, cersind recunostinta si afisand generozitate. Nimic mai jalnic si mai dezgustator.

Astazi, Moldova intr-adevar este fara Voronin, dar nu si fara de comunisti. Desi in minoritate, ei detin aproape jumatate din locuri in parlament si pot juca un rol important in scenariile desfasurarii de mai departe a evenimentelor politice din parlament si nu numai. Misiunea de baza pe care o au la moment si pe care incearca sa o realizeze cu multa obraznicie este tergiversarea formarii noilor institutii ale statului. Institutia-cheie pe care mai mizeaza comunistii in aceasta miscare tactica este in continuare Curtea Constitutionala. Este, insa, o miza falsa, fiindca dupa riposta din 8 septembrie, cand Curtea a respins contestarea PCRM in cazul alegerii lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al legislativului, comunistii ar trebui sa inteleaga deja ca o parte din judecatorii Curtii s-au saturat sa mai fie unealta in mana unor politicieni certati cu legea.

Pe de alta parte, in aparitiile sale insolente la unele posturi de radio moscovite, Voronin ameninta R. Moldova cu alegeri anticipate, chemandu-si ortacii sa nu participe la votarea presedintelui republicii. Daca, sa admitem, ortacii mai au minte si sunt capabili de discernamant ei vor face foarte curand o legatura intre evenimentele care i-au marcat atat de tare in 2009 si din care sa isi poata da seama ca partidul lor, al comunistilor, se afla pe o panta foarte abrupta de rostogolire in neantul uitarii.
Se poate intampla ca anume in urma acestui eveniment, cum ar fi alegerile anticipate, cu care Voronin sperie atat de mult lumea, fortele tinere democratice care s-au constituit intr-o alianta proeuropeana sa poata sa isi indeplineasca si cea de-a doua parte a sloganului lor: „Republica Moldova fara comunisti!".

P.S. In calitate de co-moderator al emisiunii Istoria in miscare imi exprim pe aceasta cale regretul ca invitatul editiei de sambata, 12 septembrie, dl Mihai Ghimpu, presedinte interimar al R. Moldova si presedinte al Parlamentului R. Moldova, a gasit de cuviinta sa nu se prezinte, invocand ulterior motive inacceptabile pentru un politician de factura democrata. Or, cand ani la rand am luptat impreuna ca R. Moldova sa fie fara de Voronin si fara de comunisti, noi am avut in vedere ca e timpul ca R. Moldova sa se spele si de deprinderile acestora. Punctualitatea, corectitudinea, responsabilitatea au fost calitatile ignorate de comunisti, pentru care fapt au fost amendati aspru de alegatori. Amintim cu prilejul acestui caz regretabil ca a manifesta respect pentru presa inseamna a arata respect pentru propriii alegatori.
Emisiunea cu participarea lui Mihai Ghimpu a fost asteptata de mii de radioascultatori din R. Moldova, precum si din Romania, SUA, Spania, Italia, Franta, Germania, Marea Britanie, Portugalia si din alte tari si regiuni ale lumii. Ne cerem scuze de la radioascultatorii postului de radio Vocea Basarabiei.

P.P.S. Adresam sincere felicitari colegilor nostri de la Cotidianul National TIMPUL care marcheaza aniversarea a opta de la aparitia primului numar. Multa sanatate si vigoare publicistica directorului Constantin Tanase, locomotiva si sufletul TIMPULUI nostru.

La multi ani Maestre, la multi ani, dragi Colegi, la multi ani, Cotidianul TIMPUL!

„Vocea Basarabiei”,
14 septembrie 2009

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *