Actualitate

Moldova-Gaz afirma ca teava a fost buna

Deflagratia gazoductului de la Causeni s-a produs din cauza uzurii metalului sau a unor fisuri aparute in urma exploatarii indelungate a conductei. Aceasta este concluzia Comisiei speciale pentru elucidarea cauzelor exploziei, din 8 noiembrie, pe portiunea de gazoduct dintre satele Saiti si Opaci, raionul Causeni, pe magistrala Razdelnaia-Ismail.

Comisia a constatat ca deflagratia a avut loc ca rezultat a existentei unor straturi cu caracter necunoscut, depuse pe peretii interni ai tevii, a anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul de Interne si presedintele comisiei speciale, Victor Catan.

„Comisia speciala a constatat ca niciunul dintre obiectele ridicate din preajma exploziei nu au avut urme de substante explozive. Respectiv, specialistii considera ca motivele exploziei nu tin de un factor extern sau de o provocare intentionata”, a mentionat Catan.

Presedintele SA „Moldova-Gaz”, Aleksandr Gusev, membru al comisiei speciale, a spus ca teava inca mai putea fi folosita cativa ani, in conditiile in care, conform statisticilor, o teava poate fi utilizata 40 de ani, iar la fiecare cinci ani are loc o verificare a starii in care se afla conductele. „Ultima diagnosticare a avut loc in 2005, portiunea era in stare buna, iar lucrari de reparatie nu au avut loc”, a mai spus presedintele „Moldova-Gaz”.

Victor Catan a mentionat ca „Moldova-Gaz” trebuie sa estimeze complet starea gazoductului in vederea lichidarii eventualelor pericole, sa prevada investitii care sa asigure renovarea, securizarea si testarea retelelor de transportare a gazelor.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *