Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

21 Septembrie 2009, ora 17:57

Moldova-Gaz ne fura chiar la hotar

Marime Font

• Costul unui metru cub de gaze naturale, consumat de catre cetatenii RM, ar trebui sa fie cu circa 50% mai ieftin decat cel pe care il platim. In prezent, achitam 3,81 lei/metru cub, pe cand tariful real este de circa 2,60 lei. Diferenta se scurge in buzunare straine.

• Reducerea tarifului cu 10%, anuntata cu intarziere de cateva luni de guvernul Greceanai-2, nu poate fi apreciata decat ca o manevra a comunistilor de a-si ascunde fraudele fiscale impunatoare si de a minti populatia. Altfel nu poate fi explicata o scadere de tarif atat de mica atunci cand pretul de livrare a gazelor catre RM s-a diminuat de la 320 pana la 186 USD pentru o mie de metri cubi.

Loading...


• Pe parcursul unui singur an, prin scheme dubioase si acceptate tacit de catre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE), „mafia gazelor” obtine venituri nejustificate de circa 1 miliard 668 milioane de lei (149 mln. USD), dintre care circa 333 mln. lei (29,8 mln. USD) reprezinta pierderi in bugetul de stat. Un control recent al Curtii de Conturi dezvaluie mecanismele frauduloase prin care la importul de gaze se spala sume exorbitante de lei din banii contribuabililor.

Gazul se scumpeste ilegal, chiar la hotar, cu 46%

Curtea de Conturi a descoperit schema prin care intreprinderea moldo-rusa „Moldova-Gaz” spala miliarde de lei, sustrasi direct din buzunarele noastre si din bugetul de stat. S-a constatat ca, timp de mai multi ani, intreprinderea inregistra eronat la vama valoarea gazelor importate, ridicand profituri fulminante chiar la hotar. Dupa ce anunta pretul de livrare, „Moldova-Gaz” vindea imediat gazele SRL „Moldovatransgaz” cu un adaos comercial de 30-35% (!), dupa care le cumpara inapoi de la aceasta la un pret mai mare cu 9-11%. Astfel, gazele se scumpeau din start cu 46%, ceea ce conducea la cresterea pretului pentru consumatorii finali si la majorarea trecerii in cont a TVA. Aceste operatiuni prejudiciau substantial bugetul de stat, Fiscul vazandu-se nevoit sa-i restituie „Moldova-Gaz” restante neintemeiate din TVA. Tranzactiile erau ascunse si de catre structurile de control - in unele acte ale Fiscului se mentiona doar reflectarea eronata a importului de gaze la Vama Chisinau, fara a se specifica diferenta majorata a TVA trecuta in contul intreprinderii in urma respectivelor livrari-procurari.
Schema se aseamana celei utilizate in „mafia carnii” - fraudarea bugetului national si a consumatorului final prin inventarea unor cheltuieli inexistente. Totodata, ea dezleaga unele enigme pentru expertii in domeniu. In primul rand, acestia nu gaseau explicatii ale majorarii din ultimii ani a diferentei dintre pretul de livrare a gazelor si tariful pentru consumatori. In anii 1998-2000, aceasta constituia 10-12%, iar astazi se ridica pana la 80%. In al doilea rand, daca pretul de livrare a gazelor s-a diminuat de la 320 pana la 186 USD (- 42%), de ce Zinaida Greceanai a redus tariful la gaze cu numai 10%?

Profitul ilicit dintr-o mie de metri cubi de gaze constituie 115 USD

Tot ce se face la noi in domeniul gazelor este acoperit de taina, chiar daca „Moldova-Gaz” este o companie de interes public, sustine expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov. „Nu se cunoaste absolut nimic despre cele intamplate la „Moldova-Gaz”: cum isi raporteaza ei costurile sau pe cat de adecvate sunt acestea. Se pare ca avem de-a face cu o societate pe actiuni de tip inchis, cu proprietari din Moscova, Tiraspol si Chisinau, pe care interesele cetatenilor ii deranjeaza in ultimul rand”, afirma expertul.
In temeiul datelor Curtii de Conturi, un calcul elementar descopera spalari incredibile de bani.
S-o luam pe rand. Daca tariful pe care-l platim noi actualmente este de 3,81 lei pentru un metru cub de gaze, 1000 metri cubi costa 3810 lei. Tranzactiile din Vama Chisinau dintre „Moldova-Gaz” si „Moldovatransgaz” arata ca pretul gazelor se majoreaza cu 46%. Scazand 46% din 3810 lei, aflam pretul real de livrare - cel putin 2617 lei pentru o mie de metri cubi. Deci, noi trebuie sa platim nu 3,81 lei, dar 2,6 lei pe metru cub. Cu cat se imbogateste mafia gazelor din aceste tranzactii? Diferenta dintre pretul de livrare calculat mai sus si cel achitat de noi, care constituie profitul ilicit al celor ce controleaza schema, este de cca 115 USD pentru o mie de metri cubi. Conform datelor oficiale ale „Moldova-Gaz”, numai in partea dreapta a Nistrului se livreaza anual 1 mlrd. 300 mln. metri cubi de gaze. Daca inmultim aceasta suma la 115, aflam suma totala a profitului neintemeiat al „Moldova-Gaz” pe parcursul unui singur an - 149 mln. USD, dintre care 29,8 mln. USD reprezinta pierderi la buget. Acesti bani (fiti atenti!) sunt inclusi in tarif, fiind achitati de noi.
Suma indicata mai sus e valabila numai in cazul in care datele „Moldova-Gaz” arata realmente cantitatea de gaze livrata in RM, ori V. Parlicov si alti experti ne asigura ca nimeni nu stie, de fapt, cat gaz intra in RM. „Nu avem contor la hotar. Cu atat mai grav e faptul ca ANRE, ca institutie ce supravegheaza sectorul, nu ia vreo masura atunci cand apar actiuni suspecte. Dimpotriva, Agentia lucreaza mana in mana cu intreprinderea pentru a-i mentine monopolul asupra intregii ramuri energetice. Stabilind tarife exagerate, in ultimii doi ani, ANRE i-a asigurat „Moldova-Gaz” un profit operational de 300 mln. USD”, sustine expertul.

La ANRE este de gasit doar secretara…

„Moldovatransgaz”, firma prin care, potrivit Curtii de Conturi, se spala miliardele, face parte din grupul „Moldova-Gaz” si se ocupa cu tranzitarea gazelor pe teritoriul RM. Solicitat de noi, Valeri Zaharov, vicedirectorul „Moldovatransgaz”, ne-a spus ca nu stie nimic despre asemenea tranzactii, asigurandu-ne ca firma sa nu cumpara gaze de la „Moldova-Gaz”. El a specificat ca „stapanii gazelor sunt cei de la „Moldova-Gaz”, care sunt responsabili de toate contractele incheiate, iar de tarife raspunde ANRE”. Zaharov ne-a sfatuit sa vorbim cu economista intreprinderii, Maria Chiorescu, care cunoaste mai bine problema, dar dna Chiorescu ne-a spus ca numai Grigore Bulgaru, contabilul firmei, ar putea sa ne raspunda. Desi colegii sai ne-au asigurat ca acesta se afla in birou, Bulgaru nu a raspuns la apelurile noastre.
N-am putut afla nimic nici la „Moldova-Gaz”. Mihai ?urcanu, seful directiei livrari a companiei, a infirmat datele din raportul Curtii, spunandu-ne ca nu stie nimic despre aceste tranzactii. „Nu stiu despre ce vorbiti. Livrarea gazelor catre consumator se efectueaza in baza tarifelor determinate de ANRE”. Din pacate, la ANRE n-am putut vorbi cu nimeni, in afara de secretara. Si Agentia se aseamana mai mult cu un club secret, cu portile zavorate, decat cu o institutie publica. Am solicitat sa vorbim cu directorul Nicolae Triboi, dar secretara ne-a spus ca el lipseste. Am rugat-o sa ne faca legatura cu directorul Anatol Burlacov si ea a recunoscut ca acesta este, dar nu vorbeste cu jurnalistii. „Nimeni dintre directori nu vorbeste cu presa, a specificat femeia. La noi cu jurnalistii discuta numai Anatol Barbei”. Acesta este purtatorul de cuvant al ANRE, dar fie ca nu se afla niciodata la birou, fie ca nu ridica receptorul. Incercarile noastre de a-l suna au fost astfel zadarnice…

„Gazprom”, ingrijorat de declaratiile lui Chirtoaca

Actualmente, „Moldova-Gaz” datoreaza „Gazprom” doua miliarde de dolari, restante acumulate doar in stanga Nistrului.
„Fara Transnistria, nu avem datorii importante, chiar daca „Moldova-Gaz” declara ca are mari probleme financiare. De n-ar face o afacere monopolista, ci una reala, managementul lor financiar n-ar costa nici doi bani”, ne-a mai spus V. Parlicov. In 2001, Curtea de Conturi a facut un raport cu privire la privatizarea frauduloasa a „Moldova-Gaz”. Acesta urma sa fie prezentat parlamentului, ceea ce nu s-a intamplat si, in mod ciudat, raportul a fost dat uitarii foarte repede.
Mentionam ca miercuri, presedintele „Gazprom”, Alexei Miller, s-a intalnit la Moscova cu ambasadorul R. Moldova, Andrei Neguta, si cu liderul transnistrean, Igor Smirnov. Potrivit unui comunicat de presa, „partile au dat o nota pozitiva activitatii de zece ani a intreprinderii „Moldova-Gaz". „Nezavisimaia Moldova” noteaza insa ca vizita a fost conditionata de temerea rusilor ca ar putea pierde actiunile pe care le detin la „Moldova-Gaz” dupa ce „nepotul presedintelui interimar al RM, primarul Chirtoaca, a evocat posibilitatea nationalizarii proprietatilor ruse din domeniul gazelor naturale”. Concernul rus „Gazprom” detine 50 plus o actiune privilegiata in capitalul statutar al „Moldova-Gaz, guvernului moldovean ii revin - 35,3%, Comitetului pentru gestionarea patrimoniului de la Tiraspol - 13,44% si actionarilor minoritari - 1,23%.

Solicitat de TIMPUL, presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a declarat ca noua guvernare ar putea cere de la „Moldova-Gaz” sa restituie cheltuielile cetatenilor pentru instalarea gazoductelor, lucrari pe care ar fi trebuit sa le plateasca intreprinderea moldo-rusa.

 

 


 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:55

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

Peste 28 de milioane de solicitări de bilete au fost înregistrate până acum pentru meciurile de la EURO 2020, primul Campionat European desfăşurat în 12 ţări de pe continent, un nivel de interes nemaiîntâlnit până acum, potrivit unui comunicat al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)