Actualitate

Moldova-Gaz ne fura chiar la hotar

• Costul unui metru cub de gaze naturale, consumat de catre cetatenii RM, ar trebui sa fie cu circa 50% mai ieftin decat cel pe care il platim. In prezent, achitam 3,81 lei/metru cub, pe cand tariful real este de circa 2,60 lei. Diferenta se scurge in buzunare straine.

• Reducerea tarifului cu 10%, anuntata cu intarziere de cateva luni de guvernul Greceanai-2, nu poate fi apreciata decat ca o manevra a comunistilor de a-si ascunde fraudele fiscale impunatoare si de a minti populatia. Altfel nu poate fi explicata o scadere de tarif atat de mica atunci cand pretul de livrare a gazelor catre RM s-a diminuat de la 320 pana la 186 USD pentru o mie de metri cubi.

• Pe parcursul unui singur an, prin scheme dubioase si acceptate tacit de catre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE), „mafia gazelor” obtine venituri nejustificate de circa 1 miliard 668 milioane de lei (149 mln. USD), dintre care circa 333 mln. lei (29,8 mln. USD) reprezinta pierderi in bugetul de stat. Un control recent al Curtii de Conturi dezvaluie mecanismele frauduloase prin care la importul de gaze se spala sume exorbitante de lei din banii contribuabililor.

Gazul se scumpeste ilegal, chiar la hotar, cu 46%

Curtea de Conturi a descoperit schema prin care intreprinderea moldo-rusa „Moldova-Gaz” spala miliarde de lei, sustrasi direct din buzunarele noastre si din bugetul de stat. S-a constatat ca, timp de mai multi ani, intreprinderea inregistra eronat la vama valoarea gazelor importate, ridicand profituri fulminante chiar la hotar. Dupa ce anunta pretul de livrare, „Moldova-Gaz” vindea imediat gazele SRL „Moldovatransgaz” cu un adaos comercial de 30-35% (!), dupa care le cumpara inapoi de la aceasta la un pret mai mare cu 9-11%. Astfel, gazele se scumpeau din start cu 46%, ceea ce conducea la cresterea pretului pentru consumatorii finali si la majorarea trecerii in cont a TVA. Aceste operatiuni prejudiciau substantial bugetul de stat, Fiscul vazandu-se nevoit sa-i restituie „Moldova-Gaz” restante neintemeiate din TVA. Tranzactiile erau ascunse si de catre structurile de control – in unele acte ale Fiscului se mentiona doar reflectarea eronata a importului de gaze la Vama Chisinau, fara a se specifica diferenta majorata a TVA trecuta in contul intreprinderii in urma respectivelor livrari-procurari.
Schema se aseamana celei utilizate in „mafia carnii” – fraudarea bugetului national si a consumatorului final prin inventarea unor cheltuieli inexistente. Totodata, ea dezleaga unele enigme pentru expertii in domeniu. In primul rand, acestia nu gaseau explicatii ale majorarii din ultimii ani a diferentei dintre pretul de livrare a gazelor si tariful pentru consumatori. In anii 1998-2000, aceasta constituia 10-12%, iar astazi se ridica pana la 80%. In al doilea rand, daca pretul de livrare a gazelor s-a diminuat de la 320 pana la 186 USD (- 42%), de ce Zinaida Greceanai a redus tariful la gaze cu numai 10%?

Profitul ilicit dintr-o mie de metri cubi de gaze constituie 115 USD

Tot ce se face la noi in domeniul gazelor este acoperit de taina, chiar daca „Moldova-Gaz” este o companie de interes public, sustine expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov. „Nu se cunoaste absolut nimic despre cele intamplate la „Moldova-Gaz”: cum isi raporteaza ei costurile sau pe cat de adecvate sunt acestea. Se pare ca avem de-a face cu o societate pe actiuni de tip inchis, cu proprietari din Moscova, Tiraspol si Chisinau, pe care interesele cetatenilor ii deranjeaza in ultimul rand”, afirma expertul.
In temeiul datelor Curtii de Conturi, un calcul elementar descopera spalari incredibile de bani.
S-o luam pe rand. Daca tariful pe care-l platim noi actualmente este de 3,81 lei pentru un metru cub de gaze, 1000 metri cubi costa 3810 lei. Tranzactiile din Vama Chisinau dintre „Moldova-Gaz” si „Moldovatransgaz” arata ca pretul gazelor se majoreaza cu 46%. Scazand 46% din 3810 lei, aflam pretul real de livrare – cel putin 2617 lei pentru o mie de metri cubi. Deci, noi trebuie sa platim nu 3,81 lei, dar 2,6 lei pe metru cub. Cu cat se imbogateste mafia gazelor din aceste tranzactii? Diferenta dintre pretul de livrare calculat mai sus si cel achitat de noi, care constituie profitul ilicit al celor ce controleaza schema, este de cca 115 USD pentru o mie de metri cubi. Conform datelor oficiale ale „Moldova-Gaz”, numai in partea dreapta a Nistrului se livreaza anual 1 mlrd. 300 mln. metri cubi de gaze. Daca inmultim aceasta suma la 115, aflam suma totala a profitului neintemeiat al „Moldova-Gaz” pe parcursul unui singur an – 149 mln. USD, dintre care 29,8 mln. USD reprezinta pierderi la buget. Acesti bani (fiti atenti!) sunt inclusi in tarif, fiind achitati de noi.
Suma indicata mai sus e valabila numai in cazul in care datele „Moldova-Gaz” arata realmente cantitatea de gaze livrata in RM, ori V. Parlicov si alti experti ne asigura ca nimeni nu stie, de fapt, cat gaz intra in RM. „Nu avem contor la hotar. Cu atat mai grav e faptul ca ANRE, ca institutie ce supravegheaza sectorul, nu ia vreo masura atunci cand apar actiuni suspecte. Dimpotriva, Agentia lucreaza mana in mana cu intreprinderea pentru a-i mentine monopolul asupra intregii ramuri energetice. Stabilind tarife exagerate, in ultimii doi ani, ANRE i-a asigurat „Moldova-Gaz” un profit operational de 300 mln. USD”, sustine expertul.

La ANRE este de gasit doar secretara…

„Moldovatransgaz”, firma prin care, potrivit Curtii de Conturi, se spala miliardele, face parte din grupul „Moldova-Gaz” si se ocupa cu tranzitarea gazelor pe teritoriul RM. Solicitat de noi, Valeri Zaharov, vicedirectorul „Moldovatransgaz”, ne-a spus ca nu stie nimic despre asemenea tranzactii, asigurandu-ne ca firma sa nu cumpara gaze de la „Moldova-Gaz”. El a specificat ca „stapanii gazelor sunt cei de la „Moldova-Gaz”, care sunt responsabili de toate contractele incheiate, iar de tarife raspunde ANRE”. Zaharov ne-a sfatuit sa vorbim cu economista intreprinderii, Maria Chiorescu, care cunoaste mai bine problema, dar dna Chiorescu ne-a spus ca numai Grigore Bulgaru, contabilul firmei, ar putea sa ne raspunda. Desi colegii sai ne-au asigurat ca acesta se afla in birou, Bulgaru nu a raspuns la apelurile noastre.
N-am putut afla nimic nici la „Moldova-Gaz”. Mihai ?urcanu, seful directiei livrari a companiei, a infirmat datele din raportul Curtii, spunandu-ne ca nu stie nimic despre aceste tranzactii. „Nu stiu despre ce vorbiti. Livrarea gazelor catre consumator se efectueaza in baza tarifelor determinate de ANRE”. Din pacate, la ANRE n-am putut vorbi cu nimeni, in afara de secretara. Si Agentia se aseamana mai mult cu un club secret, cu portile zavorate, decat cu o institutie publica. Am solicitat sa vorbim cu directorul Nicolae Triboi, dar secretara ne-a spus ca el lipseste. Am rugat-o sa ne faca legatura cu directorul Anatol Burlacov si ea a recunoscut ca acesta este, dar nu vorbeste cu jurnalistii. „Nimeni dintre directori nu vorbeste cu presa, a specificat femeia. La noi cu jurnalistii discuta numai Anatol Barbei”. Acesta este purtatorul de cuvant al ANRE, dar fie ca nu se afla niciodata la birou, fie ca nu ridica receptorul. Incercarile noastre de a-l suna au fost astfel zadarnice…

„Gazprom”, ingrijorat de declaratiile lui Chirtoaca

Actualmente, „Moldova-Gaz” datoreaza „Gazprom” doua miliarde de dolari, restante acumulate doar in stanga Nistrului.
„Fara Transnistria, nu avem datorii importante, chiar daca „Moldova-Gaz” declara ca are mari probleme financiare. De n-ar face o afacere monopolista, ci una reala, managementul lor financiar n-ar costa nici doi bani”, ne-a mai spus V. Parlicov. In 2001, Curtea de Conturi a facut un raport cu privire la privatizarea frauduloasa a „Moldova-Gaz”. Acesta urma sa fie prezentat parlamentului, ceea ce nu s-a intamplat si, in mod ciudat, raportul a fost dat uitarii foarte repede.
Mentionam ca miercuri, presedintele „Gazprom”, Alexei Miller, s-a intalnit la Moscova cu ambasadorul R. Moldova, Andrei Neguta, si cu liderul transnistrean, Igor Smirnov. Potrivit unui comunicat de presa, „partile au dat o nota pozitiva activitatii de zece ani a intreprinderii „Moldova-Gaz". „Nezavisimaia Moldova” noteaza insa ca vizita a fost conditionata de temerea rusilor ca ar putea pierde actiunile pe care le detin la „Moldova-Gaz” dupa ce „nepotul presedintelui interimar al RM, primarul Chirtoaca, a evocat posibilitatea nationalizarii proprietatilor ruse din domeniul gazelor naturale”. Concernul rus „Gazprom” detine 50 plus o actiune privilegiata in capitalul statutar al „Moldova-Gaz, guvernului moldovean ii revin – 35,3%, Comitetului pentru gestionarea patrimoniului de la Tiraspol – 13,44% si actionarilor minoritari – 1,23%.

Solicitat de TIMPUL, presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a declarat ca noua guvernare ar putea cere de la „Moldova-Gaz” sa restituie cheltuielile cetatenilor pentru instalarea gazoductelor, lucrari pe care ar fi trebuit sa le plateasca intreprinderea moldo-rusa.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *