Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Economie 20 Septembrie 2017, ora 17:12    Din editia print

Moldova și Ucraina vor liberaliza transporturile de mărfuri

Marime Font

 
 
 

Transporturile de mărfuri bilaterale, precum și în tranzit între Republica Moldova și Ucraina vor fi liberalizate. Acordul privind eliminarea sistemului de autorizații pentru transportatori, se preconizează a fi semnat în timpul vizitei de lucru a premierului ucrainean Volodimir Groisman în Republica Moldova în prima decadă a lunii octombrie 2017. La o înțelegere în acest sens s-a ajuns în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale, desfășurate în zilele de 18–19 septembrie la Odessa, Ucraina, informează MOLDPRES.

În cadrul întrevederii vicepremierilor, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv, partea moldovenească a solicitat eliberarea, până la finele anului, suplimentar a 15 mii de autorizații pentru transportul bilateral şi de tranzit de mărfuri și 700 de autorizații pentru tranzitul neregulat de pasageri. Serviciul de comunicare și relații cu publicul al Ministerului Economiei și Infrastructurii a precizat că în cadrul întâlnirii au fost finalizate negocierile privind modificarea Acordului cu privire la comunicația internațională auto, care va elimina sistemul de autorizații pentru transportatori.

Problema autorizațiilor de tranzit este una mai veche, în luna august trecut tranzitul mărfurilor moldovenești prin teritoriul Ucrainei a fost o perioadă de timp stopat anume din cauza epuizării numărului de autorizații oferite de Kiev. Pentru a preveni această situație Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat înainte de sezon suplimentarea acestor documente.Liberalizarea transporturilor în regim bilateral și de tranzit va permite sporirea competitivității operatorilor de transport rutier la nivel regional. Totodată, se vor simplifica operațiunile de transport.

La 6 septembrie 2016 Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Protocolului cu privire la modificarea Acordului dintre guvernele celor două țări semnat la 9 aprilie 1994 în vederea liberalizării transporturilor cu Belarus.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md