Social

Moldova iarna, fără legume proaspete locale

Moldova este declarată oficial o țară agrară, unde agricultura a fost întotdeauna considerată vitală pentru economia ţării. Pământul fertil și clima potrivită oferă condiții prielnice pentru creșterea legumelor și a fructelor, iar pentru a spori calitatea produselor, producătorii agricoli recurg la diverse metode de îmbunătăți calitatea produselor, să fie cât mai ecologice. În materialele anterioare am relatat poveștile antreprenorilor care cultivă legume în sezonul cald. Totuși, în sezonul rece observăm că magazinele și piețele oferă consumatorilor aceeași gamă largă de produse. Ne-am întrebat de unde provin acestea și dacă producătorii locali au posibilitatea de a crește iarna legume proaspete.

Mihaela Dragan, reprezentantul secției marketing a unui magazin din Capitală ne-a declarat că, în prezent, pe piață, sunt prezente foarte puține legume proaspete. „Acum pe rafturile magazinelor avem doar verdeață (frunze de salată, mărar, pătrunjel, ceapă) și ciuperci de la producătorii locali. Celelalte legume proaspete sunt importate. Cartofii, sfecla roșie, morcovii și altele sunt la fel ale producătorilor noștri, care pot fi păstrate în depozite”, a menționat femeia.

Chiar dacă în țară avem mai mulți producători care implementează diverse metode de a crește legume anul împrejur, realitatea este cu totul alta. Legumele în seră se cresc pentru a oferi cumpărătorului posibilitatea de a le consuma mai devreme, decât cele de pe câmpuri. Astfel, s-a creat o impresie că în sere legumele sunt crescute anul împrejur, deși nu este așa.

Igor Bogdan este un mic antreprenor din Chișinău care crește legume anul împrejur. Iar legumele care le furnizează inclusiv și iarna sunt verdețurile. „Acum oferim oamenilor posibilitatea să consume legume precum cozi de ceapă, leuștean și mentă. Este necesar ca organismul nostru să primească vitamine proaspete, iar noi ne bucurăm că putem crește legumele și iarna”, susține producătorul. În sezonul cald, bărbatul mai crește în seră și frunze de salate, ardei iute și roșii cherry. Admite că a încercat să crească și iarna aceste legume, însă a constatat că cheltuielile de întreținere a condițiilor pentru legume sunt prea mari. „Am încercat anul trecut să creștem frunze de salată în timpul sezonului rece, însă costurile de întreținere au fost enorme și nu este convenabil pentru noi. Totuși, planific pe viitor să întreprind unele metode ca să avem posibilitate să cresc legume și iarna”, spune producătorul.

Costuri enorme pe timp de iarnă

Producătorii care cresc legume în sere susțin că, într-adevăr, costurile pe timp de iarnă pentru încălzirea suprafețelor sunt prea mari. Valeriu Spânu din Criuleni crește frunze de salată în sezonul rece, iar sera o încălzește cu gaze naturale. Pentru luna decembrie el a plătit o factură de aproape zece mii de lei pentru o suprafață de trei ari, ceea ce constituie prea mult, luând în considerare cheltuielile pentru prețul final al produsului. Bărbatul spune că orice legumă are nevoie de un mediu prielnic pentru dezvoltarea sa. „Dacă nu încălzești cum trebuie sera, planta se îmbolnăvește și o pierzi. Nu poți pune un preț mai mare pe produs din cauza costurilor mari, iar iarna e greu de concurat cu importul. Costul producției este influențat de import, iar producătorii locali lucrează degeaba”, spune producătorul.

Avem roșii moldovenești până în decembrie

Iurie Bălan din satul Onițcani, raionul Criuleni crește roșii în sere până la mijloc de decembrie. El spune că datorită utilizării instalațiilor bazate pe resurse regenerabile a reușit să lungească ciclul de roadă a plantelor. Astfel, consumatorii pot procura până la sfârșit de decembrie roșii proaspete de la producătorii locali. Crescătorii de legume au precizat că, de exemplu, roșiile au nevoie de lumină ca să se dezvolte bine, iar în timpul sezonului rece, ducem lipsă de lumina solară. Iurie Bălan spune că urmează să construiască încă două sere pe o suprafață de două hectare unde va asigura și iluminarea corespunzătoare. „Așteptăm cu nerăbdare să realizăm acest plan”, susține agricultorul din Criuleni.
Primele legume proaspete de proveniență locală vor apărea pe rafturi la început de aprilie. Producătorii au anunțat că roșiile vor apărea la mijloc de mai, iar castraveții la început de aprilie.

Un kilogram de roșii costă 34 de lei

Până atunci moldovenii nu au o diversitate mare de alegere a legumelor proaspete crescute în Moldova. Astfel, un kilogram de frunze de salată costă 119 lei, ceapa verde – 99, 90 de lei per kilogram, mărar – 89,90 de lei per kilogram și pătrunjel – 109 lei per kilogram.
Roșiile pot fi cumpărate cu un preț mediu de 34 de lei per kilogram, castraveți cu un preț mediu de 32 de lei per kilogram și ardei – 38 de lei per kilogram.

Conform datelor statistice, în primele trei trimestre ale anului 2015, suma importurilor a legumelor a crescut în comparație cu aceeași perioadă a anului 2014 cu 52 la sută. Dacă în anul 2014 pentru acea perioadă au fost înregistrate 16.229 mii de dolari, în 2015 cifra a crescut până la 25 de mii de dolari.

Cele mai multe legume, în proporție de 90 la sută, sunt aduse din Turcia. Această țară exportă în Moldova roșii, castraveți, vinete, dovlecei și ardei. Cartofi, ceapă, morcovi și sfeclă roșie sunt furnizate de Ucraina, Belarus, Polonia, Macedonia și Estonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *