Actualitate

Moldova ingheata de frig

O femeie de 52 de ani din s. Balatina, r-l Glodeni, a fost gasita moarta in curtea casei sale, sambata noaptea. Femeia consumase alcool si decedase de frig. Este al patrulea caz de hipotermie, depistat in ultima saptamana.

Azi-dimineata am iesit din cea mai friguroasa noapte a anului. Potrivit Serviciului protectie civila si situatii exceptionale, in unele localitati din nordul republicii temperatura a scazut pana la -30 grade Celsius, iar, in general, pe republica, a variat intre -23 si -28 grade. In afara de cazul fatal din Glodeni, anterior, o femeie, de aproximativ 60 de ani a fost ridicata de pe strada Ioan Luca Caragiale din capitala si internata la spital. Si ea se afla in stare de ebrietate si cu hipotermie generala. In scara unui bloc de locuit de pe str. Dumeniuc a fost gasit aproape inghetat un boschetar de 35 de ani. Altul, de 30 de ani, a fost gasit cu hipotermie generala pe bd. Mircea cel Batran.

Ambii au fost transportati la Spitalul „Sfanta Treime”. In total, de la inceputul anului curent, conform datelor Centrului pentru arsuri al Spitalului de Traumatologie (CAST) din Chisinau, au fost inregistrate 17 cazuri de hipotermie. Pentru a preveni aceste cazuri, in noaptea trecuta, Serviciul protectie civila si situatii exceptionale (SPSE) a luat la evidenta subsolurile si etajele tehnice unde obisnuiesc sa innopteze boschetari, cu scopul de a preveni alte cazuri de hipotermie.

Totusi, cele mai multe victime ale gerurilor au de suferit in urma incendiilor. Zilele trecute, la CAST a fost internata o femeie cu arsuri grave, dupa ce hainele i s-au aprins de la plita aprinsa. Potrivit Dorinei Cruc, ofiter de presa la SPSE, de sambata spre duminica, in republica au avut loc 11 incendii. „Majoritatea incendiilor de la inceputul anului se produc din cauza imprudentei in timpul fumatului si a sobelor defecte”, sustine Dorina Cruc. La Spitalul de Traumatologie au mai fost internate in weekendul trecut patru persoane cu distorsiuni si fracturi ale gleznei, produse in urma alunecarilor pe gheata.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *