Bună Dimineața

Moldova înjunghiată de „blatneak”: cine e vinovat?

… Crima de la Durleşti a mai developat o faţetă hâdă a societăţii moldovene actuale – criminalizarea spaţiului public din RM. Trebuie s-o recunoaştem franc, fără să ne mai ascundem în spatele a fel de fel de justificări ipocrite: în anii care au urmat după declararea Independenţei, RM a redevenit o colonie informaţională a Rusiei. Profilul spiritual, moral, lingvistic ş.a.m.d. al tinerelor generaţii de moldoveni, etnici români, se formează sub influenţa directă, agresivă şi masivă, a surogatelor „culturale” ruseşti. Ura faţă de tot ce e românesc, cultivată oficial, decenii la rând, pe de o parte, iar pe de alta – cultul violenţei, cu chip rusesc, nu puteau să aibă alte consecinţe decât asemenea crime odioase. Tinerii care îşi „recoltează” modele morale de comportament din filmele ruseşti despre bandiţi şi care ascultă de dimineaţă până seara „blatneak” vor termina-o aşa cum au terminat-o asasinii minori de la Durleşti.

Deputatul PL Valeriu Munteanu leagă direct crima de la Durleşti de politica lingvistică a statului RM. Astfel, într-un articol publicat luni, intitulat sugestiv „Ucis din cauza limbii române”, Munteanu scrie: „Astăzi nimeni nu este deranjat în Republica Moldova, atunci când i se vorbeşte în limba rusă, în schimb poţi provoca iritarea unora şi chiar mâncărime, când le vorbeşti româneşte”. (Sublinierile aparţin autorului.) Şi colegul nostru Valentin Buda evidenţiază substratul ideologic şi politic al crimei, întrebându-se: „Ce educaţie li s-a dat acestor copii acasă, de către părinţi, ce au învăţat ei la şcoală, ce fel de resorturi diabolice ale urii acumulate i-au împins să scoată cuţitul şi să lovească o dată, de două, de zece ori, în piepturile unor tineri care cântau versuri de dragoste, e drept, într-o limbă pe care urmaşii veneticilor o dispreţuiesc”?

Asta e percepţia publică: în R. Moldova poţi fi înjunghiat în stradă, ziua în amiaza mare, numai pentru „crima” de a fi român şi a vorbi româneşte. Sunt sigur, până la urmă, se va găsi altă motivaţie a crimei, fiindcă nici poliţia, nici oficialităţile nu vor dori să recunoască faptul că, în R. Moldova de astăzi, situaţia a degradat până acolo încât se comit crime pe motive etnice, rasiale, lingvistice. Nu mă pronunţ nici eu pentru a forţa nota, imprimându-i crimei conotaţie politică, nu este corect, ba chiar e periculos să exagerăm pe această temă, dar nici nu putem închide ochii la nişte adevăruri evidente. Unul dintre aceste adevăruri se referă la permanenta propagandă antiromânească a unor forţe politice din RM, propagandă care, în anumite condiţii, poate avea drept consecinţă asemenea crime odioase. Alt adevăr se referă la criminalizarea spaţiului public din R. Moldova prin invazia masivă a „culturii de masă ruseşti” – filmele „cu mafioţi” şi cântecele „şanson” (lirica puşcăriaşilor ruşi). Această producţie rusească cultivă, zi de zi, oră de oră, cultul violenţei şi convingerea că în această societate supravieţuieşte cel mai puternic, iar cel mai puternic e cel care poate împuşca şi înjunghia cu sânge rece.

Ajungem astfel la un alt adevăr, despre care noi am scris de atâtea ori: deşi au trecut mai bine de două decenii de la declararea Independenţei sale, RM este un stat care nu-şi are asigurată securitatea sa informaţională, culturală, lingvistică ş.a.m.d. Într-o asemenea ţară cum e RM de astăzi, adevăratele valori naţionale sunt marginalizate, locul lor fiind ocupat de blatneakul rusesc. Din acest punct de vedere, vinovaţi de crima de la Durleşti sunt şi elitele politice de la Chişinău care au permis transformarea RM într-un sat fără câini. Are dreptate colegul nostru Valentin Buda, care afirmă că „moral, alături de cei doi cuţitari, politicienii moldoveni ar trebui şi ei să aibă locurile lor în boxa acuzaţilor, pentru laşitatea lor, complice la crimele de azi, de ieri, de mâine”.

… Din păcate, aşa este – e vorba şi de crimele de mâine, fiindcă cine ne poate garanta că în alt colţ al Moldovei, în alt bar, în altă noapte, alţi minori nu-şi vor înjunghia partenerii de chef doar pentru că aceştia vor cânta româneşte? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *