Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Ultima oră 27 August 2015, ora 08:28

Moldova la 24 de ani de independență față de Moscova. Unirea - unica soluție?

Marime Font

În ce punct al dezvoltării sale istorice sub aspect economic, social şi politic se află Republica Moldova la cea de-a 24-a aniversare a Independenţei? 

Procesul de dezvoltare este unul firesc, cu întârziere, în ritmuri anticipate? Care sunt lecţiile învăţate şi lecţiile de învăţat? Şi care este perspectiva apropiată şi îndepărtată a societăţii moldoveneşti şi în special sub aspectul integrării europene? La aceste întrebări a încercat să răspundă Agenţia de presă IPN în cadrul unui ciclu de materiale cu genericul: „Moldova la 24 de ani: Cine suntem? Încotro mergem?”, solicitând opiniile mai multor experţi din diferite domenii.

Jurnalistul Ion Terguţă e de părere că Republica Moldova încă se află în perioada de tranziţie. „După 24 de ani, Republica Moldova nu a putut deocamdată să-şi găsească o cale pentru a depăşi situaţia grea economică şi politică în care se află. De exemplu ţările post-sovietice, care au reuşit să depăşească într-un fel sau altul criza sau cel puţin să o atenueze, sunt mai puţin democratice, iar aceasta ar însemna că societatea moldovenească nu a fost gata pentru a trece brusc la democraţie. Din păcate, aceasta a generat mai multe probleme de ordin politic şi social”, a subliniat Ion Terguţă.Potrivit jurnalistului, la momentul declarării Independenţei ţara nu a avut o elită care să ştie să creeze o idee naţională pe care populaţia să o preia şi să treacă mai uşor peste această etapă de tranziţie. Mai curând, Republica Moldova bâjbâie acum, după 24 de ani, care ar fi calea de dezvoltare şi încearcă să găsească o idee naţională care ne-ar mobiliza, dar încă suntem împărţiţi între est şi vest, cam 50:50.

Ion Terguţă crede că procesul de dezvoltare a ţării este unul firesc, dar cu foarte multe întârzieri. Republica Moldova, venind dintr-un sistem totalitar, nu avea cum să cunoască noile reguli ale vieţii economice şi politice după care se ghidează societăţile în occident, astfel că problema noastră de mentalitate are nevoie de o rezolvare în timp. Spre regret, nu am avut o clasă politică care să ştie sau să fi ştiut să ghideze societatea spre anumite scopuri, lucruri care, de altfel, s-au întâmplat în Ţările Baltice, or şi ele au provenit din acelaşi sistem totalitar, dar care au reuşit să depăşească mult mai repede decât Republica Moldova aceste probleme.

Ion Terguţă menţionează că societatea şi clasa politică are un rol definitoriu în dezvoltarea ţării, societatea trebuie să ştie să aleagă şi să controleze clasa politică, iar clasa politică trebuie să fie responsabilă. „Din păcate, la noi clasa politică este mai curând o expunere a elitelor economice care au venit în politică pentru a-şi urmări nişte interese. Politica este dominată de oligarhie, Republica Moldova este dominată de monopoluri, iar diferenţa dintre săraci şi bogaţi este tot mai mare”, a apreciat jurnalistul.

În opinia sa, societatea nu are un răspuns unde vrea să ajungă, iar ultimele două scrutine au demonstrat că societatea nici măcar nu ştie să se răzbune, societatea acceptă mai degrabă nişte recompense simbolice de ordin personal în contrapunct cu problemele grave ale ţării, a spus jurnalistul referindu-se la furtul din sistemul bancar, despre care s-a vorbit mult, dar fără efect.

„Perspectiva cea mai potrivită, din punctul meu de vedere, este unirea cu România, deoarece până la momentul actual nimeni nu a oferit o soluţie mai bună decât această idee. Dar fiecare stat este expresia societăţii şi, din moment ce societatea nu are o soluţie pentru gravele probleme, nu avem decât să aşteptăm până se va coace şi va apărea o idee naţională, poate încă 24 de ani, poate 48, doar că istoria nu prea are timp cu popoarele mici, aceasta este problema”, a spus Ion Terguţă.

Referindu-se la perspectivele de integrare europeană a ţării, jurnalistul a spus că acum acestea sunt mai proaste pentru că Republica Moldova va trebui să aibă dovezi mai sigure că vrea să devină membru al comunităţii europene. Moldova a epuizat un credit de încredere uriaş şi va trebui să facă eforturi colosale pentru a convinge din nou liderii europeni că poate să se schimbe şi poate să genereze o clasă politică care să să ştie să guverneze.

Mariana Galben, IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md