Externe

Moldova, la un pas de Uniunea Europeana

Acest articol, semnat de domnii Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, si Franco Frattini, ministru al Afacerilor Externe al Italiei, apare astazi, 26 februarie, si in ziarele italiene „La Nazione”, „Il Giorno”, „Il Resto del Carlino” si „Piccolo di Trieste".

In timp ce Europa, cu cele 27 de state membre, isi pune intrebari despre relevanta sa la nivel mondial, nu se poate afirma ca edificiul comun european a fost pe deplin inaltat. Mai exista inca spatii in estul si sudul continentului, care trebuie ancorate mai stabil in inima Europei politice, economice si culturale. Din acest considerent, privim cu mare interes spre Parteneriatul Estic – un mecanism nou de cooperare intre UE, tarile din Caucaz, Moldova, Ucraina si Belarus, care isi propune sa promoveze securitatea si stabilitatea la frontierele estice, sa inlature barierele culturale si sa stabileasca arii economice dinamice de liber schimb.

Italia si Moldova sustin puternic acest Parteneriat si il considera complementar si necontradictoriu cu rigorile unei legaturi din ce in ce mai puternice dintre Europa si Rusia. Presedintia suedeza a UE, in cel de-al doilea semestru al anului 2009, a dat un impuls decisiv Parteneriatului si a gasit imediat in Moldova un protagonist gata sa se lanseze in aceasta provocare si sa deschida negocierile pentru noul Acord de Asociere cu Uniunea Europeana. Si nu e doar un caz accidental. Asezarea geografica, istoria, religia, mentalitatea populatiei sale fac dovada vocatiei europene a acestei tari.

Guvernul Aliantei pentru Integrare Europeana, care a castigat alegerile din luna iulie a anului trecut si este sprijinit de patru partide anticomuniste, a demarat un proces de modernizare si un plan de reforme ambitios pentru a se apropia in ritm rapid de standardele europene si a lansa dialogul cu institutiile UE. La randul sau, Europa trebuie sa demonstreze ca este un partener indispensabil al Moldovei in parcursul de democratizare si modernizare. Pentru Chisinau, a privi spre Occident inseamna, de asemenea, a crea premisele adecvate pentru cresterea si diversificarea economiei, si pentru stabilizarea sociala. Suntem constienti ca ambitiile Moldovei se confrunta in acest moment cu o realitate si mai complexa, din cauza crizei economice globale si a dependentei energetice. In plus, emigrarea unei parti cantitative si calitative insemnate de brate de munca, precum si starea precara obiectiva a infrastructurilor si a sistemelor de instruire si sanitare, impun un salt calitativ care trebuie sa-si gaseasca un sprijin important in randurile partenerilor europeni.

Pentru Italia si Europa, Moldova poate deveni o importanta platforma de oportunitati pentru investitiile directe, intr-o realitate in care trebuie de lucrat mult si in care sunt posibile multe realizari: aici bratele de munca sunt calificate si au un cost redus, exista sectoare care trebuie dezvoltate – de la serviciile de baza si pana la infrastructura. Anul 2010 a inceput cu sperante mari: se afla in curs de desfasurare negocierile pentru un nou Acord consolidat UE-Moldova, care va elabora regulile unei vecinatati treptate, dar constante cu spatiul UE. Speram ca acest Acord sa includa crearea unei arii consolidate de liber schimb, care sa contina o referinta explicita la perspectiva europeana a Moldovei si, mai ales, sa prevada un parcurs concret in materie de liberalizare a vizelor in favoarea cetatenilor moldoveni.

Dialogul din ce in ce mai strans cu tarile europene trebuie sa serveasca si ca stimulent pentru normalizarea relatiei cu Rusia – o piata de desfacere esentiala pentru produsele agricole moldovenesti – si, mai ales, cu Romania, pentru a aborda, inainte de toate, problematicile comerciale si definirea frontierelor.

Italia, care gazduieste 90 de mii de lucratori moldoveni si este a treia tara dupa volumul de investitii in Moldova, sustine puternic politica de deschidere a noului Guvern moldovean spre Europa. ?arile noastre au inaugurat o noua etapa de relatii, care devin din ce in ce mai stranse: in luna noiembrie a anului 2008, la Chisinau a fost deschisa Ambasada Republicii Italiene, am intensificat ocaziile intalnirilor noastre care au devenit periodice, iar Italia a aderat la initiativa denumita „Prietenii Moldovei” pentru a sustine Chisinaul in parcursul sau european.

Italia considera prioritara stabilizarea in partea sud-estica a continentului european si intentioneaza sa fie alaturi de prietenii sai moldoveni. Este o datorie care rezulta nu doar din originile latine care apropie cele doua tari, ci, mai ales, din obligatia morala de a oferi o perspectiva unei tari care se afla la hotarul dintre Europa Occidentala si cea Estica, in cautarea unei noi demnitati pe care institutiile europene nu pot sa n-o recunoasca, inchizandu-se in sine.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *