Astăzi 26 Aprilie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:39
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2017, ora 14:36

Moldova preia bunele practici internaționale pentru protejarea plantațiilor viticole de maladii

Marime Font

a

 
 
 

Republica Moldova are nevoie urgentă de preluarea bunelor practici internaționale privind profilaxia şi combaterea bolilor în plantațiile sale vitivinicole. Flavescence dorée (Îngălbenirea aurie) și Bois noir (Lemnul negru) sunt principalele maladii incurabile fitoplasmice care progresează alarmant în ultimii ani și afectează podgoriile țărilor producătoare de vinuri, iar Republica Moldova nu face excepție. Pentru a identifica cele mai eficiente măsuri aplicabile pentru țara noastră, în data de 5 decembrie a avut loc la Chișinău Forumul național ştiinţifico-practic „Flavescence dorée/Bois noir – bunele practici privind depistarea, profilaxia şi combaterea”. 

Evenimentul, organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), s-a încheiat cu o rezoluție prin care se solicită Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să aducă modificări la actualul cadru regulatoriu pentru a-l armoniza cu cel din UE în vederea respectării cerințelor de carantină. La rândul său, ONVV se angajează să ofere expertiză și suport financiar împreună cu partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „În unele regiuni ale Republicii Moldova există probleme legate de situația fitosanitară, în special atacuri ale unor boli fitoplasmice, precum Îngălbenirea aurie și Lemnul negru. Astfel, venim în suportul viticultorilor pentru a le spune cum depistăm, cum combatem și cum pot fi evitate atacurile din partea acestor dăunători.”
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Îngălbenirea aurie și Lemnul negru sunt maladiile care duc la scăderea semnificativă a recoltei și a calității strugurilor, inclusiv la dispariția completă a parcelei. În consecință, scade competitivitatea întreprinderilor vitivinicole și nu mai putem fi la fel de performanți pe piețele de export. De aceea, investim în tehnologii de ultimă generație și aducem expertiză externă pentru a îmbunătăți practicile de lucru și a dezvolta pe termen lung sectorul vitivinicol din Republica Moldova.”Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Prin proiectele USAID din ultimii 10 ani și cu suportul Guvernului Suediei din 2016, susținem industria vitivinicolă a Republicii Moldovei pentru a se transforma și repoziționa pe piețe mai previzibile și, totodată, mai competitive. În prezent, peste 70% din vinurile îmbuteliate în Moldova sunt exportate în Uniunea Europeană și Asia. Aceste piețe solicită produse de calitate înaltă. Prin urmare, investițiile continue în calitate și sporirea productivității rămân o prioritate pentru industria vitivinicolă a Moldovei în următorii ani.”

Experți din Franța și Italia, prezenți la forum, au prezentat metode moderne de tratare a viței-de-vie afectate și de luptă împotriva acestor boli pentru a asigura continuitatea plantațiilor viticole și a obține vinuri de calitate înaltă.

Franck Mazy, inginer și expert viticol, directorul primului cabinet privat de consultanță și expertiză în domeniul viticulturii din Franța: „Podgoriile abandonate sunt un focar de răspândire a maladiilor specifice. Conform unui regulament guvernamental din 2013, în Franța parcelele afectate de Flave se plasează pentru doi ani în carantină. Ulterior, dacă boala evoluează, viticultorii sunt obligați să defrișeze butucii afectați, să trateze parcela cu insecticide, apoi, la fiecare două saptamani, să trateze cu apă fierbinte de la stațiile omologate. Compensații pentru defrișare nu sunt prevăzute. În cazul nerespectării regulamentului există pedepse: amendă sau închisoare.”

Industria vitivinicolă din Republica Moldova nu deține date cantitative pertinente referitoare la amploarea răspândirii acestor maladii în podgoriile autohtone. De aceea, în toama acestui an a fost lansat în premieră un proiect amplu de diagnosticare a plantațiilor vitivinicole, denumit ”FlaveDor”. Acesta include survolarea aeriană și fotografierea multispectrală a viilor, procesarea imaginilor printr-un algoritm computerizat cu scopul detectării focarelor bolilor. Respectiv, în cadrul unui proiect-pilot o dronă cu cameră specializată a scanat eșantioane din trei podgorii din Republica Moldova (vinăriile „Sălcuța”, „Chateau Vartely” și „Cricova”).

Victor Efros, agronom la Combinatul de vinuri Cricova: „Noi încercăm deja și cu ajutorul dronei să depistăm suprafețele afectate și plantele bolnave. Pentru că într-un câmp nu toate plantele sunt bolnave, drona depistează nivelul de afectare al plantației. Intervenția precoce ne ajută să asigurăm continuitate plantațiilor viticole și competitivitate producerii strugurilor pentru obținerea vinurilor de calitate înaltă.”
După Franța, Republica Moldova este a doua țară din Europa care recunoaște potențialul imens al tehnologiilor și este deschisă să le implementeze. Depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantaţiile viticole din Republica Moldova constituie scopul principal al proiectului „FlaveDor” pentru anii 2017-2019, realizat de ONVV cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Preluarea bunelor practici internaționale reprezintă următoarea fază a proiectului, după ce precedenta etapă a constat în identificarea tehnologiilor și furnizorului de echipament, fază în care a fost identificat și contractat consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies, efectuarea procurărilor propriu-zise, instruirea piloților locali pentru a putea coordona aparatele de la sol și pregătirea imaginilor pentru procesare, dar și survolarea de test și de calibrare pentru a verifica acuratețea tehnologiei cu date colectate manual.
Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Vinului şi Viţei-de-vie (OIV) arată prezența maladiei Flavescence Dorée (Îngălbenirea aurie) în aproximativ 50% din suprafețele de viță-de-vie cultivată, respectiv – pierderi de recoltă între 40 și 80%, ceea ce cauzează prejudicii mondiale estimate la 10 miliarde de dolari SUA.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Frumusețe 26 Aprilie 2018, ora: 09:10

De ce să-ţi speli părul cu bicarbonat de sodiu

De ce să-ţi speli părul cu bicarbonat de sodiu

Tot mai multe femei se plâng de produsele pentru îngrijirea părului pe motiv că nu ar fi foarte eficiente. Pentru a redă strălucirea şi volumul podoabei capilare, e nevoie de un singur condiment: bicarbonat de sodiu. 

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 26 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

„Dă-te jos ca să credem!”

Iisus, știm bine, a fost ispitit de diavol în pustie. Diavolul a încercat să găsească o slăbiciune a firii umane a lui Iisus prin trei tentații colosale, greu de trecut de noi: mâncare, slavă, putere.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăria la bătaie

Scriam, cu două săptămâni în urmă, că nu știu ce vor vota locuitorii Chișinăului. Cele mai vehiculate nume nu sunt de mare încredere, pe de o parte, pe de alta, avem de-a face cu o bătălie între partide.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

Quo vadis, Siria?

Criza din Siria nu mai este demult doar o criză regională a Orientului Mijlociu, ci una globală, care poate afecta securitatea internațională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md