Actualitate

Moldova printre pionierii cu cele mai multe cereri la CEDO

Mai mult de o treime din hotărârile pronunțate de CtEDO în 2012 vizează patru state membre ale Consiliului Europei: Rusia (122), Turcia (117), Romania (70) și Ucraina (69). În 82% din cazuri, Curtea a constatat cel puțin o violare a Convenției de către statul pârât. 

La 1 ianuarie 2013, aproximativ 128 mii de cereri erau pendinte în fața unui organ decizional. Mai mult de jumătate din ele au fost înaintate împotriva a patru state: Rusia, Turcia, Italia și Ucraina, Moldova fiind printre primele nouă ţări cu cele mai multe cereri depuse la Curte.

Conform raportului Curţii, pe 1 ianuarie anul curent, 3,2 mii de cereri pendinte erau îndreptate împotriva Moldovei. După numărul de cereri înregistrate în 2012 raportat la populația țării, Moldova se poziționează pe locul 6, pe când în anul 2011 se situează pe locul trei.

În privința Moldovei, pe parcursul anului trecut, Curtea a pronunțat 27 de hotărâri, dintre care în 25 de hotărâri a fost constatată cel puțin o violare a Convenției. Cea mai importantă hotărâre, din punct de vedere juridic, pronunţată de Curte pe parcursul anului 2012 împotriva Moldovei este în cauza Catan și Alții c. Moldova și Rusia, din 19 octombrie 2012, în care a fost abordată, jurisdicția guvernelor R. Moldova și a Federației Ruse în raport cu politicile de educație în regiunea separatistă din Moldova.

Prin hotărârile pronunţate în 2012 Guvernul R. Moldova a fost obligat să plătească compensaţii în mărime de 842,8 mii euro.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *