Actualitate

Moldova s-a aliniat normelor internaţionale modificând 11 legi împotriva violenţei

În sesiunea care s-a încheiat, Parlamentul a modificat 11 legi în domeniul combaterii şi prevenirii violenţei, fapt care aliniază Moldova la normele internaţionale. Potrivit amendamentelor votate, victimele violenţei domestice vor fi mai protejate prin „ordinul de restricţie de urgenţă”, care va permite poliţiei să înlăture imediat agresorul din locuinţa familiei pentru o perioadă de până la zece zile şi stabilirea interdicţiilor în vederea prevenirii acţiunilor violente repetate. Aprecierea dată este făcută de UN Women, transmite IPN.

Maria Scorodinschi din Drochia, supravieţuitoare a violenţei domestice şi care ajută şi alte femei să depăşească această situaţie, afirmă că o astfel de lege le dă victimelor putere şi curaj să meargă mai departe, să capete încredere, pentru că agresorul bagă în victimă o teroare enormă, astfel încât ele nu întreprind nicio măsură.

O altă modificare a legislaţiei, este faptul că victimele vor beneficia de asistenţă gratuită garantată de stat şi va fi instituită o linie telefonică la care persoanele pot obţine consiliere 24 de ore pe zi.

Noile prevederi legislative lărgesc definiţia violenţei. Astfel, un act de violenţă este considerată şi urmărirea victimelor de către agresor.

Lucrul la modificarea acestor legi a început acum trei ani, prin colaborarea Guvernului, a societăţii civile şi experţilor. Un element-cheie în acest proces a fost dialogul dintre supravieţuitoarele violenţei, organizaţiile non-guvernamentale şi membrii Parlamentului – în cadrul Forumului Public „Femeia Contează”, organizat în 2014, 2015 şi 2016 de către UN Women Moldova, Agenţia Naţiunilor Unite pentru drepturile femeilor.

„ Am vrea să facem un apel la acţiuni comune şi coordonate între partenerii de dezvoltare şi împreună cu femeile supravieţuitoare ale violenţei, bărbaţii şi băieţii care sprijină viaţa fără violenţă”, spune Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de ţară a UN Women Moldova.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, 63% dintre femei au fost supuse cel puţin unei forme de violenţă în familie pe parcursul vieţii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *