Social

Moldova sub ape

Precipitaţiile abundente au dus la creşterea nivelului apelor în Prut şi Nistru, dar şi în lacurile de acumulare, persistând pericolul inundării terenurilor agricole şi a gospodăriilor. Plaja din Vadul lui Vodă riscă să fie acoperită de ape, nu însă şi construcţiile din zonă. Directorul Agenţiei „Apele-Moldovei", Ion Lupu, spune că există pericol de inundaţii în satele Brânza şi Châşliţa-Prut din raionul Cahul. În raionul Cantemir ar putea fi inundat sectorul de luncă în jurul satului Antoneşti. S-ar putea rupe digurile în satele Tochile-Răducani, raionul Leova, şi Cotul Morii, raionul Hânceşti. În raioanele Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni este posibil ca apa să iasă din albie pe teritoriile din lunca Prutului.

Ultimele date ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că ploile torenţiale vor continua pe întreg teritoriul R. Moldova până la 2 iulie şi că există pericolul ca debitul de apă în Prut şi Nistru să crească ameninţător.

Din acest motiv, ieri, prim-ministrul Vlad Filat a convocat Comisia pentru situaţii excepţionale. Conform informaţiei prezentate, echipele din cadrul Departamentului protecţie civilă şi situaţii excepţionale au lucrat la lichidarea consecinţelor ploilor abundente de săptămâna trecută, care au afectat mai multe localităţi din raionul Criuleni. De asemenea, au fost efectuate lucrări de deblocare a traseului naţional Chişinău-Criuleni şi s-au instituit patrule ce vor lucra în regim non-stop pentru lichidarea eventualelor consecinţe ale ploilor torenţiale.

Vlad Filat a solicitat Ministerului Economiei să studieze experienţa internaţională privind asigurarea bunurilor materiale, a imobilelor împotriva calamităţilor naturale şi să elaboreze un plan de măsuri privind promovarea acestui tip de asigurări în rândul populaţiei.

În cadrul Comisiei s-a decis alocarea ajutorului material cetăţenilor din raionul Criuleni, care au avut de suferit în urma ploilor abundente de săptămâna trecută.

Ploaia din noaptea de duminică spre luni a inundat scuarul Gării din Chişinău. Nivelul apei a depăşit un metru. La grea încercare au fost puşi şi chişinăuienii care locuiesc pe strada Tăbăcăria Veche. Aceştia se plâng că nici nu reuşesc să scoată apa din grădini şi sunt inundaţi din nou.

Autorităţle publice locale sunt îngrijorate din cauza stării precare a digurilor la mai multe lacuri din municipiu. Dacă precipitaţiile nu vor conteni, există riscul ca în diguri să apară fisuri. Ieri, o comisie de la primărie a inspectat lacul de la Grătieşti ca, împreună cu autorităţile locale, să caute soluţii pentru a exclude repetarea tragediei din 2005, când Poşta Veche a fost înghiţită de ape, multe case fiind năruite din temelie.

La începutul anului, Primăria Chişinău a lansat un proiect de dezvoltare a oraşului, în valoare totală de peste un milion de euro, finanţat de Comisia Europeană. Odată cu implementarea lui, municipiul Chişinău urma să-şi îmbunătăţească sistemul de canalizare pluvială şi să eficientizeze consumul de energie termică şi electrică. La Chişinău urmează să fie construită o staţie de colectare a apei pluviale şi reabilitată reţeaua pluvială existentă. Proiectul urmează să fie implementat pe parcursul a 24 de luni. Până atunci însă, mai multe străzi din Chişinău vor fi inundate la fiecare ploaie torenţială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *