Astăzi 24 Martie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:38
Abonamente

Social 24 Martie 2014, ora 08:04

Moldova sub ocupație informațională: Nostalgie sovietică în rândurile ucrainenilor din Moldova

Marime Font

Influența presei televizate ruse, dominantă pe piața informațională din Republica Moldova, dă roade, iar autoritățile moldovenești și CCA par să fie foarte comode în acest sens.  

Se creează impresia că acestea se complac în situația de față, atâta timp cât minoritățile etnice, adică ucrainenii, rușii, găgăuzii, bulgarii și alții, continuă să-și facă studiile în limba rusă și nu în limba lor maternă, iar o mare parte din cei trecuți de vârsta de 40-50 nu știu nici să citească sau să scrie în limba română. Un exemplu elocvent este satul Mândra, raionul Călărași, în care majoritatea populației, 85 la sută, este formată din etnici ucraineni.

În contextul evenimentelor din Ucraina, precum anexarea Crimeii la Federația Rusă, poziția etnicilor ucraineni de pe teritoriul R. Moldova, care constituie 8,5 la sută din populație, este una foarte importantă.


Vizitând satul Mândra, unde datinile ucrainene nu s-au lăsat șterse nici de timp, nici de regimuri represive, am găsit o populație nostalgică după URSS, fiindcă atunci toți aveau de lucru, câmpurile erau prelucrate, și nu arse din cauza lipsei tehnicii necesare. Pe atunci, în sat erau mulți tineri și copii, care plecau în Rusia, poate, doar în vacanță, iar Casa de cultură, o clădire cândva frumoasă, aduna lumea la sărbători și simple șezători. Acum, fiecare a doua casă din satul Mândra este pustie. Fie că tinerii sunt plecați, în cel mai bun caz, la Chișinău, sau, în cel mai rău caz, în Rusia, la muncă, fie că bătrânii singuratici au decedat, iar casele lor au rămas în voia sorții. Astăzi, Casa de cultură, liceul și baia publică nu sunt decât niște construcții care amintesc de veselia de cândva, ultima fiind privatizată de un sătean care-și crește acolo vacile și porcii.


„Doar s-a spus și la televizor…”

A mai rămas Oficiul Poștal, o căsuță modestă, unde am întâlnit, stând la sfat, șapte bătrâne ce au venit să primească pensia. Amintindu-le despre situația din Ucraina, aceste-au zis într-o voce: „Ne e frică de război!”. Bătrânele au fost solidare și cu dorința Crimeii de a intra în componența Federației Ruse. „Uitați-vă ce criză e acum! Oamenii rămân fără loc de muncă. Cei din Crimeea sunt bravo că au ales să se unească cu Rusia. Un pensionar din Moldova, cu pensia de 750 lei, nu va merge în Europa”, spune poștărița, în limba rusă.

Deși le apasă frica de război, femeile sunt ferm convinse că implicarea Federației Ruse în treburile interne ale Ucrainei nu a făcut decât să aplaneze un conflict mai mare. „Doar s-a spus și la televizor, Rusia face bine că-și apără cetățenii”, spune o bătrână ucraineană. „Cei care suferă, de fapt, sunt oamenii de rând. Ce să facă poporul? Să lupte?”, se întreabă pensionara Maria. Poștărița, însă, este sigură că „cei care au pornit acest război sunt niște bandiți care au fost plătiți”. „Niște creștini normali nu ar face una ca asta, ei nu vor război. Noi ne-am întors la sapă de lemn! Stăm acasă și nu avem de lucru. Ce să facem? Să furăm? Nici să furăm nu avem ce, nici de la cine. Suntem săraci”, spune bătrâna, care a tăcut până atunci.


„Așa au zis rușii”

Locuitorii satului Mândra au acces liber la informație, cel puțin așa consideră ei. „Noi avem antene parabolice, avem canaluri rusești și ucrainene. Avem HTB (n. red. – post TV rusesc), avem de toate”, spun femeile. Dacă este vreo diferență dintre informațiile oferite de pe „ambele fronturi” nu au putut spune, însă au încredere mai mare în ceea ce zic posturile Federației. „Păi, așa au zis rușii, că ei vor să fie bine, ei nu vor sfada aceasta, nu vor război”, spune Maria. „La urma urmei, Crimeea a fost odată a Rusiei, acolo toți sunt ruși. Cum n-ar fi, ea trebuie să-și apere poporul”, adaugă poștărița, parcă repetând cuvânt în cuvânt discursurile președintelui Vladimir Putin.

„La noi nimeni nu se uită. Noi nu înțelegem nici limba aceasta moldovenească”, se revoltă femeile. Acestea n-au apucat nici să învețe a citi și a scrise în grafie latină, doar doamna Maria citește pe apucate, fiindcă a învățat la școală limba germană. Copiii, la fel ca în alte localități ale minorităților etnice, învață în limba rusă.

În timp ce femeile dezbăteau aprins despre cât era de bine pe vremea când puteai să-ți cumperi încălțăminte cu zeci de copeici și să țină trei ani, iar acum trebuie să investești milioane ca să-ți construiești o casă, pensionarul moldovean Dumitru și-a arătat speranța ca „să fim lăsați în pace”. „Ianukovici a risipit totul și a fugit, iar Rusia nu face decât mai rău. Nici Uniunea Europeană nu trebuie să se implice. Să lase Ucraina să-și rezolve singură problemele”, spune pensionarul, a cărui opinie nu e susținută de nimeni.

„Noi, fără Rusia, vom muri!”

În drum spre Casa de cultură abandonată am întâlnit doi gospodari de 40-50 ani, Victor, cu o găleată de grăunțe, și Constantin, cu o drujbă mecanică în mână. „Simbolic”, m-am gândit eu. „Război va fi cu siguranță, dar va fi unul civil, frate împotriva la frate. Pe Maidan așa a fost, se împușcau pe la spate”, spune hotărât bărbatul cu drujba. Ambii susțin cu încredere decizia Crimeii și-și doresc din tot sufletul ca R. Moldova să-i urmeze exemplul. „Noi am fost un tot întreg, ar trebui și noi să ne unim cu Rusia. Atunci totul era bine, de ce a trebuit să ne separăm?”, spune Victor, pe care-l liniștește gândul că copiii săi sunt mari și căsătoriți, lucrează la Moscova. „Noi, fără Rusia, vom muri! Gazul de acolo vine, combustibilul, tot de la ei. Iar noi ce avem? Vin, pe care nimeni nu-l cumpără? Europa nu ne dă nimic, România nu ne ajută. Până și românii pleacă peste hotare să muncească”, se indignează Constantin.

Imaginea Federației Ruse de binefăcător este întărită și de povestirile părinților acestora „de pe vremea românilor”. „Românii își băteau joc de noi, ne considerau sclavii lor. Mama îmi povestea cum o loveau cu rigla peste mâini la fiecare greșeală, iar carabinierii își permiteau să-i înjosească în plină stradă”, își amintește pensionarul Victor. Problema limbii de stat nici nu se pune în discuție. „Chiar la știri se explica că până și Ștefan cel Mare vorbea limba moldovenească. Atunci de ce ar trebui să vorbim limba română?”, explică acesta, în timp ce din camera vecină se aude genericul știrilor de la Pervîi Canal (ORT). În același timp, Tatiana, soția acestuia, spune că uneori îi este frică să spună ce crede. „Niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Eu vreau pace, vreau copiii să trăiască bine, să am de lucru. Însă, dacă sincer, eu vreau unire cu Rusia. Înainte lumea putea merge liber acolo, avea unde lucra”, explică femeia.

Deși, goliciunea satului și atmosfera prorusă a creat impresia că în s. Mândra URSS s-a destrămat doar pe hârtie, m-a bucurat un lucru. Am fost întrebată, la rândul meu, ce cred despre evenimentele din Ucraina. Am fost ascultată și am văzut în ochii lor cum se nășteau dubii. „Dacă știți că în Rusia nu e totul atât de bine, nu vă miră că la știri nu se vorbește despre proteste împotriva guvernului rus? Nu credeți că vi se arată doar ce vreți să vedeți?”

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:18

Pavel Filip a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la ședința de constituire a noului Legislativ. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 13:22

Câteva zeci de oameni au venit astăzi, la îndemnul binomului Sandu-Năstase la protestul din fața Parlamentului. Liderul PAS, Maia Sandu, a ignorat manifestația, iar colegul său de binom, Andrei Năstase, a venit cu o oră întârziere. Și asta pentru că erau plecați...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)