La începutul lunii iulie, președintele țării a avut o vizită de lucru în orașul Soroca. Întâlnirea cu președintele statului a avut loc în sala Palatului de Cultură, unde oamenii l-au scăldat în aplauze. Doar că dezamăgirea nu s-a lăsat așteptată. Discursul președintelui a fost în limba moldovenească și rusă, deoarece subsemnatul a declarat că nu cunoaște limba română.
A avut același discurs cu care apare în fața televizorului: pledarea pentru alegeri anticipate, promovarea votului mixt, anularea legii privind majorarea vârstei de pensionare, majorarea pensiei de două ori pe an. De asemenea, președintele este împotriva închiderii spitalelor și a școlilor în sate. Pe de altă parte, este pentru introducerea Istoriei Moldovei în școli și a Bacalaureatului la alegere. Prin urmare, nu am aflat nimic nou din discursul acestuia.
A menționat că aproape 7 mii de elevi nu au susținut Bac-ul anul acesta, la fel ca în anul precedent. A mai spus că doar 500 de elevi, din anul trecut, s-au reînscris în sesiunea 2017 la BAC. Realitatea e cu totul alta. Potrivit Ministerului Educației Republicii Moldova, din cei cca 14 mii de elevi din licee și colegii înscriși la BAC, au promovat examenul cca 10 mii. Din 4078 de restanțieri din sesiunile anterioare au promovat examenul 761 de candidați. Rezultă că cca 4 mii de elevi nu au promovat anul acesta examenul, și nu 7000, așa cum spune președintele.
Igor Dodon a reușit să discute, după cum a menționat, „parțial cu Federația Rusă” în privința migranților moldoveni aflați pe teritoriul acesteia. În urma discuției lui Igor Dodon cu Vladimir Putin, în jur de 17. 000 de cetățeni au beneficiat de amnistia migrațională. De asemenea, nu va permite, categoric (cuvântul iubit al președintelui) ca data de 9 mai să fie redenumită în Ziua Europei. Va insista să rămână Ziua Victoriei, pentru că trebuie să ne comemorăm strămoșii.
Sorocenii s-au arătat încântați pentru Igor Dodon că a fost în F. Rusă și a fost primit în vizită la Vladimir Putin, dar și că a participat la parada de 9 mai de la Moscova.
Ceea ce, nu înțeleg ei, este că președintele republicii stă la cheremul lui V. Putin, iar I. Dodon va alerga la Moscova ori de câte ori va crede că e necesar să-și demonstreze devotamentul și slugărnicia față de președintele rus.
Electoratul președintelui RM a fost de o frumusețe rară - femei și bărbați trecuți de a doua vârstă, persoane impuse să vină cu sila, chiar aflați în concediu, la așa-zisa adunare cu Igor Dodon. Un exemplu este situația întâlnită în microbuz, unde o doamnă se plângea alteia că e scoasă la întâlnirea cu Dodon, și că mai bine spunea că se află în sat, având în vedere că se află în „otpusk”.
Oameni (puțini!) îl simpatizează în realitate. Dar și acei, care au fost aduși organizat de prin sate, nu-l iubesc mai mult. Este și exemplul unei femei în etate, adusă cu microbuzul de la Cosăuți, care s-a confesat că, de fapt, sunt vreo zece săteni împreună cu ea. Sărmana, evenimentul nu începuse, dar ea își făcea griji când va ajunge acasă.
Întrebată cu ce va pleca acasă, aceasta a spus că, microbuzul care i-a adus, acesta îi și va duce. Întrebarea e câți oameni din sala aia mare s-au aflat de bună voie acolo?
Totuși, bătrânica a stat în spatele meu, iar în timpul discursului a spus pe de rost despre I. Dodon că i-a tot urat președintelui sănătate cu carul.
Toți au bătut din palme, până li s-au înroșit, și au fost într-un glas cu Igor Dodon.
Una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii municipiului Soroca, vorbitori de limbă rusă, de altfel, este neputința obținerii cetățeniei R. Moldova din cauza examenului la limba română. Mai mult, ei nu cunosc nici Constituția Republicii Moldova. Având în vedere că unii dintre ei vorbesc sută la sută rusa, 70% „moldoveneasca”, habar nu au ce-i scris în Constituție. Ca și majoritatea celor aflați atunci la întâlnire, ei s-au plâns că de mai mulți ani nu pot dobândi cetățenia Republicii Moldova și i-a cerut lui Dodon să-i ofere cetățenia fără a susține vreun examen.
De asemenea, unii oameni s-au plâns că au interdicție în Federația Rusă, alții că au rude ce au luptat în războiul din Afganistan, dar nu au avut niciun ajutor din partea statului.
Bisericile din Soroca, dar și din municipiu, au fost un subiect aparte. Cetățenii creștini ortodocși nu mai au unde să se roage în municipiu. În acest sens, a fost adusă în discuție finisarea bisericii din Dealul Sorocii și cea moldo-rusă (slavonă) de la Soroca Nouă. La fel, creștinii dintr-un sat nu pot să se roage în biserica românească, ci o vor pe a lor proprie.
Apoi a intervenit un preot care a insistat să vorbească la inițiativa președintelui „Onorată asistență, frați și surori, credincioși și credincioase. Noi acuma ne aflăm în veacul XXI, care întreaga omenire l-a așteptat, de a deveni omul cât mai liber în statul în care trăiește, de a-și alege propria credință, cu opinie de muncă și toate care sunt date de bunul Dumnezeu. Vreau să aduc președintelui mulțumire pentru cuvintele care le are ca creștin, ca om, pentru oamenii de bună-credință. Acei, care dvs. i-ați dat dreptul de a vă aduce bunăstarea și binele în țara aceasta a noastră moldovenească”.
Așa-zișii creștini ortodocși, merg la biserică pentru a-l slăvi pe Dumnezeu, dar de fapt vin să îi clevetească pe ceilalți, pentru că bârfa și invidia sunt în capul mesei. Acești 98 la sută din populație, creștini ortodocși, statistică cu care operează Igor Dodon de la electorala 2016 încoace, sunt cei în frunte cu președintele Igor Dodon care instigă la ură și dezbină societatea.
Fiind un xenofob față de minoritățile etnice, precum musulmanii din Republica Moldova, dar și un homofob înrăit și moldovenist convins, am îndrăznit să intervin cu o remarcă la adresa președintelui. După ce a spus că este categoric împotriva minorităților sexuale și a căsătoriilor musulmane, la apelul minorităților rrome pentru ajutor financiar de la stat, reprezentate de baronul rromilor, Igor Dodon a răspuns afirmativ.
Atunci, am intervenit și am explicat președintelui, că de fapt, nu este președintele tuturor, ci îi alege după bunul plac, precum turma asta din sală care ovaționează și îl venerează. Asemenea exemplu a fostt unul din tineri, care a avut întrebarea pregătită din timp, dar care l-a făcut pe neașteptate pe Igor Dodon să roșească și să-i mulțumească pentru apreciere „Trebuie să luăm exemplu de la președintele nostru. El e un exemplu pentru toți...”.
Astfel, președintele republicii nu s-a așteptat la o asemenea confruntare. I-am explicat că, minoritățile fie etnice, fie sexuale sunt permise prin Constituție și până la urmă există dreptul la libera alegere. Fiecare alege cine vrea să fie. Președintele nu a avut replică.
Atunci s-a dezlănțuit iadul. Mulțimea scanda din toate părțile, de unde vin și cine m-a pus să vin. Toți ca unu, au început să aplaude, de parcă erau la un concert al trupei Queen sau al vreunui interpret celebru. Toate astea, pentru a-mi bruia discursul și a nu-mi duce până la capăt gândul.
Vroiam să renunț la acest subiect, așa că l-am întrebat despre întâlnirea cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, dacă s-a înțeles cu Excelența Sa, având în vedere că Igor Dodon vorbește „moldoveneasca”, iar domnul Daniel Ioniță vorbește româna, sugerându-i astfel, că probabil a utilizat un dicționar „moldo-român”. (Sunt absolut sigură, că secvența asta a fost tăiată la montare. Șansa să mă văd la TV e infimă.)
Nu a fost suficient primul subiect că al doilea i-a înfuriat pe preaiubiții președintelui.
Așa s-au șoșotit un pic mai tare băbuțele împreună cu cei aflați în sală, arătând cu degetul „iacată-o pe lesbiancă” și „da și nu tot moldovenește grăiește?”
Alina Baran, licențiată în Jurnalism, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul