Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Politică 16 Iunie 2015, ora 08:11

ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂMoldova, vrăjită de mafioții Moscovei

Marime Font

Comuniștii lui Voronin pierd teren în fața socialiștilor promoscoviți ai lui Igor Dodon, în aripa „proeuropeană“ a apărut un nou jucător, formațiunea lui Iurie Leancă, iar cele două figuri cvasicriminale cu legături rusești, Renato Usatîi și Ilan Shor, au câștigat zdrobitor primăriile din Bălți și Orhei.

Moldova nu diferă prea mult de România din punctul de vedere al toleranței față de corupție. Radu Mazăre a fost ales și reales primar al Constanței, deși toată lumea știa că este corupt până în măduvă. Toți baronii care gestio­nează după bunul plac banii cetățenilor s-au ales fără probleme în funcțiile de președinți ai Consiliilor Județene, ba unii lideri locali au fost aleși, culmea, direct din închisoare.

În Moldova, omul care este suspectat că este principalul beneficiar al jafului de un miliard de dolari de la Banca de Economii a Moldovei, Ilan Shor, a câștigat fără probleme alegerile pentru primăria orașului Orhei. Cum observă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei, în afară de Chișinău, „restul RM au votat aproape fără legătură cu evoluțiile politice (opțiuni geopolitice, corupție etc.). Acolo cele două partide pro-europene (PD și PLDM) și-au păstrat procentele în ciuda faptului că au fost implicate în toate marile scandaluri de corupție. Culmea din acest punct de vedere a fost atinsă la Orhei, unde primar a fost ales, din primul tur, Ilan Shor, președintele consiliului de administrație al Băncii de Economii și acuzat în dosarul devalizării BEM. Însă strategia PLDM și PD de a se declara victorioase în aceste condiții este ilicită”.

Loading...


Cazul Usatîi

Scorul votului politic la nivel național arată că nimic nu s-a schimbat spectaculos față de alegerile generale. Partidul Liberal Democrat (Filat) a obținut 18,29%, PDM (Lupu-Plahotniuc) - 17,6%, PSRM (Igor Dodon) - 16,6%, PL (Mihai Ghimpu) - 12,64%, Partidul Nostru (Renato Usatîi) - 11,12%, PCRM (Voronin) - 10,21% și Blocul Partidul Popular European (Iurie Leancă) - 7,6%.

Noutățile sunt apariția pe piața politică lui Usatîi, care a câștigat cu peste 70% primăria orașul Bălți, și a partidului său (care nu a fost lăsat de Justiție să participe la precedentele alegeri) și a blocului Partidului Popular European, partidul lui Iurie Leancă devenind cea de-a patra formațiune cu pretenții de a participa la combinațiile politice „proeuropene”. Usatîi este o combinație sinistră de mafiot care își amenință cu moartea adversarii și kaghebist trimis în misiune de la Moscova să saboteze drumul european al Moldovei.

„Un stat sfâșiat“

Acest drum depinde acum mai mult ca niciodată de Chișinău, unde liberalul Dorin Chirtoacă a obținut primul loc la limită (37,39% la 35,95%) în fața candidatei socialiste Zinaida Greceanîi. În alegerile pentru consilieri, socialiștii au câștigat însă în fața liberalilor, obținând cu două mandate în plus. Cu toate acestea, în turul al doilea, care va avea loc pe 28 iunie, Chirtoacă ar putea câștiga dacă nici unul din partidele proeuropene nu trădează. Miza alegerilor de la Chișinău este subliniată de Dungaciu: „R. Moldova rămâne în continuare un stat sfâșiat în ceea ce privește opțiunea Est-Vest. Proporțiile dintre cei care votează cu partidele pro-vest și pro-est fiind relativ egale. Există două Moldove, una este Chișinăul, alta este restul statului.

În Chișinău a fost aplicată sancțiunea împotriva celor care au trădat cursul european, victimele principale fiind PLDM și PD. În Chișinău vorbim de un public educat, informat, pro-european, atent la mesaje și dezbateri politice. Singurul partid pro-european nesancționat (pentru că nu a avut de ce ) a fost Partidul Liberal. Bătălia încă nu s-a sfârșit. Punctul de culminație va fi lupta pentru Chișinău. Singura redută necucerită din ’90 încoace de către adepții estului. Vom vedea pe 28 iunie, dată semnificativă, de altfel, în istoria românilor (cedarea Basarabiei și Bucovinei către URSS în 1940, n.n.), dacă Chișinăul «va fi cedat» neobolșevicilor euroasiatici. Teoretic, este posibilă o resetare a Alianței de guvernare, dar în niciun caz nu este justificată o negociere până în al doilea tur și, mai mult, fără o aducere în fața justiției a vinovaților pentru miliardul furat din buzunarele cetățenilor R. Moldova.

Dorin Chirtoacă reprezintă în acest moment ceea ce a reprezentat în 2007, când a fost ales primar pentru prima dată. Șansa R. Moldova de a-și menține o redută neinvadată de cei care în campania electorală apăreau pe panouri cu Vladimir Putin. De aceea, 28 iunie este simbolic, dar nu numai, ziua în care R. Moldova putea pune încă odată sârma ghimpată pe Prut”.

Perspectiva sârmei ghimpate poate deveni cât se poate de reală dacă Moldova cade din nou în sfera de influență rusă. Un general rus a declarat ieri, la Moscova, că Rusia „nu va avea altă opţiune decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic” dacă NATO va prepoziționa echipament militar în statele din Est. Potrivit acestuia, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Iulie 2020, ora: 00:20

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Mercur si-a inceput, in sfarsit, miscarea directa si simti incantarea in aer. Dintr-o data vrei de toate. Visezi la toate lucrurile pe care nu le-ai putut face pana acum din diverse motive. Daca esti din zodia Gemeni sau Fecioara, lumea ta renaste. Comunici usor cu toata lumea. Luna este in...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 00:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)