Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora 23:00    Din editia print

Moldoveanul care muncește într-un birou de 324 de hectare

Marime Font

De aproape două decenii, pădurarul Veaceslav Struț nu și-ar schimba jobul pentru nimic în lume

La Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni muncește un om care adoră florile, curățenia, aerul proaspăt și ordinea. Bărbatul a ales o profesie, care pentru mulți alții pare ori demodată, ori desprinsă din cărțile cu povești. Pentru Veaceslav Struț însă este jobul perfect care i-a adus și titlul de cel mai bun pădurar al anului 2018.

Povestea celui mai bun pădurar al țării este cumva predictibilă. Veaceslav Struț s-a născut și a crescut la marginea satului Căpriana, la doi pași de pădure. Acel colț de rai i-a oferit o copilărie desprinsă din poveștile lui Creangă. „Toate dealurile le alergam, culegeam fel de fel de pomușoare și fructe, iar cireșele le băgam în sân când încă nu erau coapte. Chiar găsisem și o modalitate de a face bani de buzunar. Culegeam leurdă de prin pădure și ieșeam pe marginea șoselei să-mi vând „marfa”. Am avut o copilărie foarte frumoasă în mijlocul naturii”, povestește pădurarul.

„Pădurea nu așteaptă”

Astfel, decizia de a rămâne în mijlocul naturii pentru tot restul vieții a devenit firească. „Mi-am făcut studiile la Camenca, într-un colegiu special destinat educației și dezvoltării viitorilor pădurari. După studii, am încercat să mă ocup de alt domeniu, însă într-un final m-am întors la prima și cea mai mare pasiune a mea. Am devenit colaborator al Întreprinderii silvo-cinegetice Străşeni pe când aveam vreo 30 de ani și nu am mai părăsit locul acesta. Se fac 19 ani de atunci... Nu aș fi muncit atâta vreme, dacă nu mi-ar fi plăcut ceea ce fac zilnic”, povestește bărbatul, demonstrându-ne că, dacă faci ce-ți place, nu ești nevoit să muncești vreodată de nevoie.

Pe cel mai bun pădurar din țară l-am găsit, normal, în pădure sau în birou, așa cum îi place să zică. „Am o suprafață de 324 de hectare pe care trebuie să o dirijez. Eu spun că este cabinetul meu”, glumește Veaceslav Struț. Casa pădurarului, amplasată într-o adevărată oază de liniște și prospețime este năpădită de flori, de la trandafiri la mușcate. La ai săi 49 de ani, bărbatului nu-i este frică să spună că-i place tot ce este frumos și mai ales tot ce este curat și îngrijit. „Personal, îngrijesc toate florile și nu permit nimănui să se ocupe de ele. Le înmulțesc eu. Știu că trebuie să fiu gospodar și nu vreau să mă dau de gol. Îmi plac lucrurile simple, dar care nu necesită investiții mari”, spune pădurarul. Ca și toți oamenii gospodari, Veaceslav Struț zice că ar vrea să facă mai multe prin curte, dar nu are timp. „Pădurea nu așteaptă. Dacă nu faci lucrul astăzi, mâine-i prea târziu”, punctează el.

Stejarul e ca omul, nu poate trăi singur

Cine crede că a fi pădurar este relaxant și ușor se înșală. „Pădurarul este, mai întâi de toate, paznicul pădurii. Asta nu înseamnă că avem grijă numai de arbori, ci de întreaga faună și floră. În Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni se găsește cerbul nobil, cerbul pătat, mistreți, iepuri, vulpi. De altfel, numărul vulpilor este prea mare în acest moment. De aceea se organizează vânători speciale pentru a ține sub control numărul lor”, explică Veaceslav Struț.


„În plus, trebuie să avem grijă ca pădurea să nu fie afectată de dăunători. Dacă se naște un focar undeva, boala se răspândește repede. Pădurea este un organism viu, este ca și un om. Trebuie să îngrijim de sănătatea ei, să o păstrăm tânără și proaspătă”, adaugă acesta. „Specia de bază în toate pădurile Moldovei este stejarul. Avem și multe specii ajutătoare, pentru că stejarul e ca omul, nu se simte bine singur. Este un arbore care crește greu și avem metode prin care îl ajutăm să crească în lungime și lățime. Mai avem fag, tei, arțar”, punctează pădurarul.
„Apropo, ați știut că un arbore împrospătează aerul într-o singură oră cât 12 aparate de aer condiționat în 20 de ore?”, ne întreabă Veaceslav.
„Nu degeaba se spune că pădurea este haina Terrei. Pădurea a fost prima casă a omului. În păduri s-au adăpostit de ploi, de arșița soarelui și tot acolo s-au hrănit”, completează acesta. În timpul discuției, paznicul naturii răspunde la câteva apeluri și la întrebările colegilor săi. „Trebuie să punem ghindă zilele acestea”,explică el, reiterând faptul că „pădurarul nu stă niciodată pe loc”. „Aici fac tăieri de îngrijire, acolo sădesc puieți, dincolo semăn ghindă... Trebuie să fii în mai multe locuri în același timp și să observi orice mișcare”, consideră Veaceslav Struț. Uneori, chiar și pădurarul rămâne surprins de ceea ce observă în mijlocul naturii. „De exemplu, o dată am văzut doi mufloni. Am fost uimit. Probabil, traversaseră Prutul înghețat și au ajuns în zonele noastre”, specifică bărbatul.

„Este o profesie din care câștigi ceva bănuți, dar nu te îmbogățești”

Un pădurar bun trebuie să fie activ, iar, dacă-i place să stea pe loc, n-are șanse să se descurce. „Înainte, ne deplasam prin pădure cu caii, acum o facem mai mult pe jos și în cazuri rare, când este vreo urgență, cu mașina. Să știți că sunt conștient că poate nu mai fac eu atât de multe, dar, când văd niște rezultate, mă bucur. Vreau să pot face un bine lumii, pentru că știți cum se zice, rău poate face oricine... Iar părinții mei chiar n-au fost profesori ori intelectuali, m-au învățat să fiu cinstit și muncitor. Îmi place omenia și în acest spirit i-am educat și pe cei doi feciori ai mei”, ne destăinuie cel mai bun pădurar al anului 2018.

În opinia lui Veaceslav Struț, oamenii cred că pădurarii trăiesc bine, ceea ce nu este adevărat în toate cazurile. „Este o profesie din care câștigi ceva bănuți, dar nu te îmbogățești. Să știți că este greu să găsești oameni buni, care să activeze în acest domeniu. Înainte lumea muncea mult și avea așteptări puține. Acum este invers. Oamenii au așteptări mari, dar muncesc puțin. În plus, a fi pădurar implică și niște riscuri. Aceleași tăieri de copaci pot fi periculoase. Trebuie să fii precaut”, atenționează el.

„În cei 19 ani, nu știu cum m-am schimbat, dar știu că mi-au plăcut și că am învățat foarte multe lucruri. Am realizat și sper ca și ceilalți să realizeze că noi nu avem munți, mări, oceane, dar avem păduri și trebuie să le protejăm și să ne bucurăm de cea ne oferă acestea”, concluzionează Veaceslav Struț.

Veaceslav Struţ, colaborator al Întreprinderii silvo-cinegetice Străşeni, s-a ales cu titlul de cel mai bun pădurar al anului 2018, în urma desfăşurării celei de-a XX-a ediţii a acestui concurs, organizat de Agenţia „Moldsilva”, în septembrie 2018. Competiția a avut loc în localitatea Albota de Sus, raionul Taraclia, şi a întrunit 27 de participanţi din R. Moldova şi România. Concurenții au fost supuși mai multor încercări, printre care probe teoretice, practice, dar și testări în diferite situaţii concrete.

Pădurarii au trebuit să determine speciile de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze, puieți şi coajă, să demonstreze aşezarea şi cubarea corectă a lemnului, să identifice speciile de vânat după urme, păsările după sunet și alte probe ingenioase. Concursul din acest an a fost organizat în parteneriat cu Întreprinderea silvică Silva-Sud (Cahul) şi Federaţia sindicatelor lucrătorilor din silvicultură.

Pe locul II s-au clasat Întreprinderile silvice din Hânceşti şi Călăraşi, iar pe locul III – Direcţia silvică din Prahova, România.

La 1 ianuarie 2012, suprafaţa acoperită cu vegetaţie forestieră din R. Moldova constituia 462,7 mii ha sau 13,7% din suprafaţa ţării, potrivit informațiilor prezentate în Strategia de mediu pentru anii 2014-2023. Pădurile seculare ocupă o suprafaţă de circa 6000 ha, ceea ce constituie 1,6% din fondul forestier. Totodată, gradul de împădurire a teritoriului constituie 11,1%, fiind mult sub media europeană (circa 30%). Astfel, cu toate că în ultimii 50 de ani se observă o tendinţă de creştere a procentului de împădurire, ritmul de acoperire a suprafeţelor cu păduri este destul de lent, iar cota speciilor autohtone este redusă.

Pe 20 martie 2018, de Ziua Internațională a Pădurilor, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a spus că, până în 2023, suprafețele împădurite urmează să crească cu 130 mii ha.


Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)