Timpul Local

Moldovencele merg la cursuri de liderism: vor implicare egală în politică

Aflată la a treia ediţie, Şcoala de Liderism oferă femeilor interesate posibilitatea de a învăţa cum să scrie un discurs public, să se prezinte la dezbateri televizate, să afle despre metodele utilizate în campaniile electorale, despre strategiile de comunicare dar şi despre importanţa liderismului politic al femeilor.

În acest an, în program s-au înscirs 24 de femei, care vor să participe în viitoarea campanie electorală. Maria Vleju din s. Ghicileni, r. Teleneşti, a decis să se implice în viaţa politică. Nu a intrat în vreun partid, dar e convinsă să participe la alegerile locale din acest an. Motivaţia Mariei Vleju de a se implica în politică i-a fost oferită de sătenii din Ghiliceni: „Satul meu nu a mai fost condus de o femeie în ultimii 30 de ani. Văzând că bărbaţii, de atâta timp, nu pot face nimic bun în comună, locuitorii şi-au dat seama că este nevoie de o femeie la conducere”.

Şi Violeta Crudu, com. Cruzeşti, mun. Chişinău, va candida în alegerile din acest an, dar pentru funcţia de consilieră. Pentru cei care ridică din sprâncene când aud de femei care se înscriu în cursa electorală, V. Crudu îşi explică decizia ei: „Noi nu ne dorim să înlocuim bărbaţii, să le „luăm” funcţiile sau puterea. Noi venim să fim alături de ei, să-i ajutăm, să le oferim alte soluţii la problemele pe care nu reuşesc să le rezolve”.

În cadrul cursurilor, femeile au avut posibilitatea să se întâlnească cu dna Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, care le-a vorbit despre situaţia echităţii sociale în Suedia. Potrivit dnei Tersman, schimbările în societatea suedeză au început acum 30 de ani, când economia suedeză, pentru a se dezvolta, a avut nevoie de noi forţe de muncă, iar acest lucru a determinat extinderea şi respectarea drepturilor femeilor, care a dus ulterior la implicarea acestora în viaţa politică.

Proiectul „Încurajarea şi abilitarea femeilor în vederea participării active în viaţa comunităţii” îşi propune să contribuie la consolidarea bunei guvernări la nivel local, prin încurajarea şi dezvoltarea abilităţilor femeilor din localităţile rurale de a se implica în iniţiativele comunitare şi de a participa în procesul decizional. Obiectivele acestui proiect sunt realizate în parteneriat cu organizaţiile neguvernamentale a căror agendă include promovarea egalităţii de gen, precum şi direct prin intermediul unor grupuri de femei din localităţile rurale cu abilităţi de liderism. În urma participării la acest program, femeile vor putea beneficia de mici granturi pentru iniţiative care să contribuie la dezvoltarea comunităţii de unde vin. Până în prezent, peste 60 de femei au participat în cadrul acestui program.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *